USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Щеплений – означає озброєний: на Волині вакцинують від правця та дифтерії

6 Серпня 2019 21:27
Нещодавно Україна пережила спалах кору серед дітей та дорослих. Неодноразово в школах та ВУЗах оголошували карантини та призупиняли навчання. Причиною спалаху цієї недуги лікарі називають низький рівень імунізації населення та недостатньо високий рівень колективної імунізації. Зараз же країна потерпає від дифтерії та правцю.

Завідувач відділу епіднагляду та інфекційних захворювань Лабораторного центру Ірина Єнжиєвська розповідає, що вакцинація значно збільшує шанси на одужання.

«Спалах кору відбувся внаслідок того, що був дуже низький рівень імунізації населення. Якщо виникне спалах дифтерії – ми чекатимемо ще гірших наслідків. На жаль, на сьогодні ситуація не дуже втішна, бо лише половина дітей отримала щеплення від дифтерії, тому лише вони захищені від цієї недуги. Ревакцинацію проти дифтерії та правцю дорослих отримало ще менше людей – близько 30%», - наголошує спеціаліст.

Та додає, що кожен із нас повинен себе запитати: як давно я щеплювався?

ЧИТАТИ ЩЕ: УКРАЇНА ОЧОЛИЛА ПЕРЕЛІК КРАЇН ІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА КІР У 2018 РОЦІ

«Щеплення проти дифтерії та правцю ми починаємо проводити у дитячому віці, починаючи з двомісячного віку за схемою. І в дорослому віці ми щеплюємося кожних 10 років для підсилення нашого імунітету. Для того, щоб не виникало захворювання, в Україні повинен бути колективний імунітет – 95-98% населення охоплених щепленнями. Це працює при дифтерії, але не працює при правцю. Від цієї інфекції кожна людина повинна захистити себе і сім’ю.

Для того, аби знати, які щеплення потрібно робити, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який проаналізує ваші дані, якщо буде не вистачати якогось щеплення, ви обов’язково будете направлені в кабінет профілактичних щеплень для проведення необхідної вакцинації», - каже пані Ірина.

Слід зазначити, що вакцина проти дифтерії та правцю комплексна і вона є в кожному районі нашої області, вона безпечна і надається для нашого населення безкоштовно.

Зі слів Ірини Єнжиєвської сьогодні зареєстровано у Україні 5 випадків правцю, один із них летальний, дифтерії – лише 1 випадок, але слід зазначити, що летальність цієї недуги становить 50 %.

«Якщо людина не вакцинована, що шансів одужати від цих хвороб дуже мало. Але, чим швидше людина звернеться за допомогою, тим швидше буде введена сироватка і тоді шанси на одужання збільшуються. У разі захворювання на дифтерію – першим ділом треба ввести протидифтерійну сироватку. Усе залежить від того, чи є сироватка в стаціонарному закладі, швидкості потрапляння в стаціонар, початку захворювання та як оперативно людина звернулася за допомогою.

Є такі люди, які за станом здоров’я не можуть щеплюватися, але в цьому разі їх має захистити колективний імунітет, тобто хвороба не має поширюватися», - наголосила медик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus