USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Що буде, коли волинські майданівці займуть основні посади, - політолог

28 Лютого 2014 19:00
«Більшість активістів, які внесли власну кандидатуру на головні посади області, є абсолютно чесними, порядними та принциповими. Я впевнений, що їхні помисли і бажання чисті. Але є й речі майже неможливі», - стверджує політолог та член Національної спілки журналістів України Тарас Літковець.

Нагадаємо, учора, 27 лютого, Волинська Самооборона Майдану оприлюднила заяву в соціальній мережі Фейсбук щодо перезавантаження влади. У ній вказаний розподіл кандидатур на посади керівників обласних державних структур, установ та організацій.

Утім, уже сьогодні під час прес-конференції начальник Штабу Самооборони Майдану на Волині Андрій Хведчак пояснив, що заяву оприлюднили спеціально, аби вона стала подразником для політичних партій та сигналом для суспільства почати нарешті відкрите обговорення кандидатур.

Ідея провокації - нормальна, утім, як бачимо, реакція людей – різко негативна.

«Новина про таку заяву - це одна з найбільш обговорюваних подій в області на рівні з новинами про захоплення влади у Автономній Республіці. Про це говорять, пишуть, показують новини, утім сама пропозиція одразу «пахнула» провокативністю», - аналізує Тарас Літковець.

Однак, зі слів політолога, спочатку не усі звернули увагу на слово «пропозиція», а пропозиції можна обговорювати. На думку аналітика, більшість цих людей є абсолютно чесними, порядними та принциповими:

«Я впевнений, що їхні помисли і бажання чисті. Але є речі, майже неможливі. До прикладу, аби бути обласним прокурором треба мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в правоохоронних органах не менше, ніж 5 років. А щоб очолити СБУ, треба мати не тільки сякий-такий досвід роботи, а й сама служба є не тільки важкою, а й специфічною. У цій сфері також потрібно мати хоча б мінімальний досвід. Я вважаю, що саме бажання – хороше. Ідея провокації була нормальна, утім, як бачимо, реакція людей – різко негативна. Є люди хороші й порядні, але якщо ти бажаєш своєму родичу добра і йому потрібно зробити операцію, у такому випадку потрібно знайти хорошого хірурга, аби той зробив операцію. Але не самому братися за скальпеля, навіть якщо бачив зі сторони, як це робить інший хірург», - наголошує журналіст.

Припустімо, що ці люди все ж таки бажають отримати владу

«Вже за вчорашній день зрозуміла реакція на пропозицію більшості волинян. Я думаю особи, які запропонували внести власні імена до кандидатів на посади керівників області, самі зрозуміють, що це трішки не на часі. На мою думку, керувати областю багатьом із них – рано. І, можливо, не кожен на власному місці», - припускає політолог.


«Але дехто з них все ж таки міг би очолити певні структури»

До прикладу, Тарас Літковець вважає, цілком доцільною пропозицію займання посади керівника Державної інспекції з питань сільського господарства головою асоціації фермерів та землевласників Волині Віктора Лук’янчука:

«Якщо він був добрим фермером та ще й головою асоціації, він міг би очолити цей сектор. Також я знайомий з відомим адвокатом Андрієм Омельчуком. Він принциповий, чесний, патріотичний, учасник двох революцій – Майдану першого і нинішнього. Він відомий в певних колах, хоча особисто я не знаю, чи міг би він очолити обласну митницю. Як людина, він – позитивний. Якщо йти за принципом трьох «п» - патріотизм, порядність, професіоналізм, то якраз за патріотичністю вони всі проходять, а от за професіоналізмом залишається ряд питань», - продовжує аналізувати ситуацію науковець.

«Гірше уже не буде», або декілька слів про губернатора

«Павло Данильчук уже трішки працював в подібній сфері, він депутат міської ради. Він має уявлення про державну службу, про роботу місцевого самоврядування. Людина патріотична. Ну, скажімо, так: роль доцільності його кандидатури на посаду очільника облради – під знаком питання, але, однозначно, гірше, ніж було, уже не буде», - стверджує Тарас Літковець.

Що необхідно для того, аби стати прокурором?

«Керувати обласним управлінням міліції повинен міліціонер. Я думаю, що можна знайти фахового, чесного, порядного міліціонера. Таких небагато, але вони є. Дуже непросто керувати СБУ, прокуратурою, УМВС. Щодо Майі Москвич. Ми її знаємо, цінуємо та поважаємо. Але потрібно попрацювати хоча б рік-два в прокуратурі й мати досвід роботи в правоохоронних органах. У дівчини є вища економічна освіта, але економіст – це не юрист. Для того, аби займати вищезазначену посаду, потрібна вища юридична освіта», - каже політичний аналітик.

Що загрожує Україні і Луцьку в цілому?

«Головна загроза для України на сьогодні – це сепаратизм та федералізація, зокрема мова йде про Автономну Республіку Крим. На регіональному рівні загрозою може бути те, що або революція закінчиться нічим і через півроку буде те ж саме, що й після Помаранчевої революції, або ж провокативними діями, свідомими та несвідомими, можуть дискредитувати себе самі громадські організації», - коментує політолог.

І про наболіле…

«Сьогодні людей турбують ціни, які «йдуть вгору», своєчасна виплата пенсій і заробітних плат. Людей турбує, чи майбутні керівники, з цього списку чи не з цього, зможуть зробити так, щоб у Луцькому тролейбусному депо виплатили зарплати. Чи зможуть вони зробити так, щоб ЖКГ забезпечувало опалення чи гарячу воду? Чи працюватимуть дитячі садочки? Чи покращиться якість медичного обслуговування? Ось це головні проблеми, які в кожного на устах», - аналізує ситуацію в країні та області Тарас Літковець.

На думку політолога, основною проблемою є те, що долар зростає, тоді як гривня - падає. А це потягне за собою затримки зарплати, ріст цін. Ось які економічні проблеми найбільше турбують волинян. Як вважає аналітик, у цій ситуації лучанам значно спокійніше, ніж мешканцям області, оскільки у місті керує міська рада, тобто місцеве самоврядування.


То як же стабілізувати ситуацію?

«Не робити свідомих і несвідомих провокацій. Якісно виконувати свої професійні обов’язки. Не боятись сідати за стіл переговорів. Причому не з колишньою владою, шукати компромісні рішення. Інших шляхів немає. А те, що усі радять «затягнути ремені тугіше» - то тут вже й без прогнозів зрозуміло. Подобається нам чи ні, але так воно й буде», - резюмував Тарас Літковець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
Я пришел Показати IP 28 Лютого 2014 19:03
ЩО БУДЕ, КОЛИ ВОЛИНСЬКІ МАЙДАНІВЦІ ЗАЙМУТЬ ОСНОВНІ ПОСАДИ, - то буде повний писець...
до до Я пришел Показати IP 28 Лютого 2014 19:30
И писець не тот что с волосами, а той тот что бью руками и ногами
екскурсовод до Я пришел Показати IP 28 Лютого 2014 20:26
СРОЧНО!!!! ЧИТАТИ ВСІМ!!!! 1. http://glavcom.ua/news/188880.html 2. Стенограмма разговора Тягнибока и Яроша - НА САЙТІ аврасія.інфо (вводьте на латині, пишу так, бо по іншому силка не пропускається) БОМБА!!!!
читачка до Я пришел Показати IP 1 Березня 2014 09:59
якщо той політолог дуже розумний, тоді хай поступиться своїм робочим місцем, а взагалі краще - хай звільнеться з університету і дасть можливість працювати молодим викладачам, які після аспірантури працюють на його кафедрі лаборантами на 0,25 ставки та при цьому пишуть для таких як він різні наукові роботи.
НЕЛУЧАНИН до Я пришел Показати IP 1 Березня 2014 11:50
ГІРШИЙ ПІСЄЦ - ЦЕ КОЛИ ПРАФЄССІАНАЛИ ЗАЙМАЛИСЬ КОРУПЦІЄЮ І ДЕРИБАНОМ
Анонім Показати IP 28 Лютого 2014 19:05
виникають сумніви в компетенції цього політолога....
111 до Анонім Показати IP 28 Лютого 2014 19:47
Майя - з тебе прокурора не вийде!!! А сумніви виникають щодо Вас у Волинської громади...
Анонім до Анонім Показати IP 28 Лютого 2014 23:42
а точніше сказати,той політолог з ними за одне.
читачка до Анонім Показати IP 1 Березня 2014 10:01
виникають безмежні сумніви, які не потребують жодних пояснень!!!!!!!!! напевно боїться люстрації
ірина Показати IP 28 Лютого 2014 19:07
Дуже чітко і правильно. Перезавантаження - прийом на роботу в державні органи виключно по резюме. Професійність, досвід роботи, патріотизм, і не треба субєктивізму - революціонери не завжди хороші господарники
1221 Показати IP 28 Лютого 2014 19:12
Заплатять тобі і ти скажеш хороше слово про другого а якщо багато заплатять або прийдуть з данильчучками то і про яника добре будеш говорити. Є такий термін "ціна питаня"
Українець Показати IP 28 Лютого 2014 19:15
Чому в кризових ситуаціях і колись і тепер до верху вспливає Гімно
Батьківщанка. Показати IP 28 Лютого 2014 19:18
Закони фізики, ти погано вчився в школі не пройдеш на посаду в ЖКГ
Чесний Показати IP 28 Лютого 2014 19:18
Під патріотизмом багато хто розуміє розпалювання міжнаціональної ворожнечі, тому цей термін- неоднозначний!
Політологу Показати IP 28 Лютого 2014 19:28
Я дуже сумніваюся у об'єктивності Ваших суджень.Ініціативна молодь це-дуже добре!Можна почати хоча б з того,щоб прибирати вулиці нашого міста,а далі крок за кроком довести свій професіоналізм і працездатність і ще,щоб за мінімальну заробітну плату вони проявляли ініціативність,то тоді,можна буде за їхні досягнення розглянути кандидатури на якісь посади!А поки вони "вискочки",які з себе нічого не представляють,то максимум,вони можуть примазатися до якоїсь партії,щоб пролізти в облраду.Хоча я надіюся,що наша влада трохи вправить їм мозги і позбавить надовго до проявів такої ініціативи,яку вони закрутили на Волині!
Ще один ідіот з'явив Показати IP 28 Лютого 2014 20:10
Цей політолог з їхньої команди? Галіму ти їм рекламу зробив. Повний брєд економіст-прокурор)))))))) "потрібно два роки по працювати в прокуратурі" та студенти з юричного з тебе сміються. Законодавство зараз таке обширне що його майже неможливо все вивчити люди прцють 20 років в такій сфері і всі тонкості не знають а він каже два роки по працювати. Хай два роки по працює на городі.
Знаю Показати IP 28 Лютого 2014 20:25
Ну ні фіга так собі... Попрацювати рік-два і могла б Майя бути прокурором області. Ви що там, у сосну вдарились? Да вона КПК раз в житті бачила коли в суді їй запобіжний захід обирали! Люди все життя працюють, і то одиниці стають прокурорами хоча б району! А тут крикунку хочуть в крісло всадити.... Зла не хватає! Де здоровий глузд, де логіка? Люди, за що ми на майдані стояли? Їх всіх треба у психіатричну лікарню підлікувати, заодно і прокурорами, і міліціонерами, і Наполеонами зможуть себе відчути!!!!
Пздець до Знаю Показати IP 28 Лютого 2014 20:45
Я ПРИЙШОВ!!!!
Анонім до Знаю Показати IP 28 Лютого 2014 21:18
100%!!! Мая займайся, краще патріотичним вихованням!!! На першу парту сади- Гузя, навчи піднімати його руку, коли питають, а то його бичання вуха ріже!!! На другу парту посади - Павлика, нехай вчиться краще, чим махає данильчучкою!!!!
Петрович Показати IP 28 Лютого 2014 23:06
Да які вони майданівці? вони що на Інституцькій з щитом і палкою на беркут з снайперами пхнули, хто з них проспав хоч ніч в палатці Майдану, переносив поранених, проривались через кордони ДАІ та Беркуту на Майдан з резиною та дровами?Вони герої бо там люди полягли, а вони їх славою вкрились!Перша черга над їхніми головами з калаша скінчиться обі..раними ляшками, а вони себе активістами ПС намалювали! На питання що буде як їх виберуть на ключеві посади то нам буде ТОРБА!
123 Показати IP 1 Березня 2014 06:33
моя думка така . навіщо нам стільки бюрократів чиновників .край волинський потрібно розбудовувати прибирати а ми думаемо про прокурорів сбу суди міліция дай хто цих дармойідів прогодуе люди схаменіться для чого іх стільки
ПЕРЕХОЖИЙ Показати IP 1 Березня 2014 08:48
Літковець йди краще попалавай в басейні і остудися, а не пургу гониш про тих майдонутих!!!Можу на мить уявити... не доведи Боже,,, як ця бидлота прийде до влади і той самий ЛІТКОВЕЦЬ буде ім діфірамби співати... Як нам добре жити при такому начальстві, яке ніколи в цій сфері не існувало та не працювало....Гнати тебе політологу треба, разом з тими майдаунами!!!!
прочитав до ПЕРЕХОЖИЙ Показати IP 1 Березня 2014 09:43
А так і буде!:( Той Літковець дуже "слизький"! А хто його політологом назвав?:) Парочка виступів на ТБ з проплаченими інтерв'ю і вже політолог?:) Да скільки їх вже розвелось і тільки бузу вносять в суспільство!!!
БОГДАН Показати IP 1 Березня 2014 09:56
Чому ви всі накинулись на Тараса?Особисто я не відчув у його статті 100% підтримки гузів,данильчуків,московок,д*білів із =правого сектору= та= автомайдану=. Навпаки, звучала коректна,поміркована критика на їх адресу. Безумовно,для УКРАЇНИ ,головна загроза- це дефолт,економічна криза,безробіття,злидні ,і,...як не дивно, підписання Асоціації з ЄС.У зв"язку з цим хочу процитувати слова керіника = правого секору та, по суті, українського заколоту та української революції одночасно ,Дмитра Яроша ,які він сказав Тягнибоку під час таємних переговорів 25 лютого ц.р.в фешенебельному ресторані=тургенеф= під Києвом(стенограму розміщено в інтернеті) . Дм.Ярош:Олег,давай визначимось,я готовий терпіти цю клоунаду з євроінтеграцію,поки мова всерйоз не зайшла про вступ до ЄС.Я швидше обіймусь з кубанським козаком.ніж з європейським п*дарасом .Приєднання до Європи - це смерть для України.Смерть для держави і для християнства.... Не знаю як вам,а я з цими словами Яроша погоджуюсь .
))) до БОГДАН Показати IP 1 Березня 2014 10:11
а треба було думати, коли вчив оту всю свору. вивчив - отепер сиди і виправдовуй, що вони не дебіли, а просто клоуни. це якщо отак вкратце.
маргарита Показати IP 1 Березня 2014 10:58
Цирк уехал, а клоуны остались...
Лучанин Показати IP 1 Березня 2014 12:44
Шановні Лучани та Волиняни, для того щоб вигнати цих нацистів-узурпаторів з наших Волинських земель, слід завтра ВСІМ зібратися на Театральній площі, та показати їм хто на Волині господар. А не лише сидіти і інтернеті, і свої коментарі писати. ВСІМ ЗАВТРА НА ТЕАТРАЛЬНУ ПЛОЩУ, ВСІ ХТО ПОВАЖАЄ ЗАКОН, ЦИВІЛІЗАЦІЇ, ПРАВОПОРЯДОК, та СПОКІЙ НА НАШІЙ ВОЛИНІ, який існував раніше поки не по висовувались зі своїх "нор" ці нацисти - узурпатори влади на Волині !!!!!!!!
юля Показати IP 1 Березня 2014 13:19
Российский генконсул в Симферополе сделал заявление, что российские паспорта возможно могут быть выданы не только сотрудникам "Беркута", но и другим гражданам.
енр Показати IP 1 Березня 2014 16:10
ви що забули як Гузь за 200 штук на останніх виборах до верховної ради продав свої голоси регіоналам? Підтвердження цьому - хюндай соната, будинок, і те що царьок ніде не працюючи горлопанить по майдамах вже 2 роки.
Християнка до енр Показати IP 1 Березня 2014 20:25
Люди!!!! Добро і правда переможе. Потрібний час. Будьмо мудрими. Не берімо хабарів і не даваймо хабарів. Будуємо нову державу! Бога не обманим. Бог нам всім суддя. Все таємне стає явним. Не порушуймо 10 заповідей Божих.
поміркований Показати IP 2 Березня 2014 08:07
а чомуб Майю не відправити генконсулом в Німеччину? Міжнародна дипломатія як і прокурорська робота для неї нове. Як кажуть молодим у нас дорога. Мало дров наломали від початку проголошення незалежності? Невже історія нічому невчить. Ейфорія перемог пройде, а країну з цієї ситуації така команда не виведе, втратимо час. Більшовики в 1917 брали на службу старі кадри тільки приставляли комісара, щоб навчився керувати. А може вже зза парт брати кірівний склад? Як лепетав колишній президент "ці руки ще не крали". Попробуйте??????????
Літковцю Показати IP 2 Березня 2014 20:55
Тарасе, ти нормальний мужик, все правильно сказав. Тільки дуже мяко про ставлення громадян до цих виродків - їх не тільки не поважають і не хочуть бачити - їх ненавидять.
wqer Показати IP 4 Березня 2014 16:21
варто зауважити, що це єдиний наявний більш-менш повний список кандидатів. Інші політпартії та організації нічого схожого не представили для громадського обговорення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus