USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Що буде з субсидіями у 2018 році

5 Січня 2018 17:36
У новому році розмір субсидій буде зменшуватися через зростання мінімальної зарплати, урізання соціальних норм і монетизації пільг.

Так, у наступному опалювальному сезоні українців чекають ще менші субсидії, пишуть «Новини Закарпаття» з посиланням на видання Marker-ua.

У січні-листопаді 2017 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулися 7985,1 тис. Домогосподарств, що на 19,3% більше, ніж в січні-листопаді 2016 го. При цьому дві третини таких звернень (67,5%) припадало на міські сім'ї, повідомляє Держстат України.

З початку року субсидії були призначені 8504,7 тисячам українських родин - тобто в наявності «перевиконання плану»: кількість сімей, які звернулися за субсидіями, було менше. У статистичному відомстві пояснили: справа в тому, що субсидії нараховували як тим, хто звернувся в 2017-м, так і тим, хто звертався в 2016-м.

Відзначається, що в листопаді 2017 го субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг отримували 6631,7 тис. Домогосподарств При цьому Середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство в листопаді зменшився в порівнянні з відповідним періодом 2016 року у 51,1% і склав 540,3 грн ».

Тобто, виходить, що за підсумками листопада українці почали отримувати вдвічі менші субсидії.

Що стосується субсидій готівкою для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, то в січні-листопаді 2017 госубсідіі були призначені 773,2 тисячі домогосподарств (87,7% з числа тих, які звернулися). Серед цих домогосподарств майже половина (49,7%) складаються з однієї особи, 25,2% - з двох, решта - з трьох і більше осіб. У січні-листопаді 2017 року загальна сума призначених субсидій становила 2167,0 млн грн (у міських поселеннях - 446,0 млн грн, у сільській місцевості - 1721,0 млн грн).

«Держава має величезні заборгованості перед зовнішніми кредиторами в розмірі близько 65 млрд. Доларів, - констатує аналітик ГК« Телетрейд »Сергій Шевчук. - Більш того: в 2018 році уряд має повернути майже 15 млрд. Доларів. Очевидно, що для того, щоб повертати борги, необхідно піднімати економіку країни, а саме збільшувати ВВП. Крім цього, необхідно мінімізувати основні державні витрати, що уряд і робить ».

За словами експерта, одна з найбільш витратних статей державних витрат - це пільги і субсидії, на які йдуть мільярди гривень. Наприклад, в минулому році загальний розмір виплат по субсидіях в січні-листопаді склав понад 4,45 млрд. Грн. Але в 2017-му загальний розмір субсидій за цей же період знизився більш ніж на 18%, і в цьому криються подальші суттєві резерви для економії.

Експерти практично одностайні: розмір субсидій буде знижуватися. І тому є як мінімум три причини. Перша з них - зростання «паперових доходів», що безпосередньо пов'язано з прийдешнім збільшенням мінімальної зарплати до 3723 гривень. Якщо нинішній механізм нарахування субсидій, при якому на новий опалювальний сезон при розрахунку розміру субсидії враховуються доходи за I і II квартал поточного року, збережеться, то через зростання мінімальної заробітної плати з 1 січня 2018 року зменшаться субсидії на опалювальний сезон 2018/2019 - тобто з жовтня 2018 го.

Друга причина пов'язана з урізанням соціальних норм, згідно з якими розраховуються субсидії. В Україні норми традиційно знижують з 1 травня і не виключено, що аналогічні мери будуть зроблені і в 2018 році, вважає економіст Андрій Мартинюк.

Нарешті, третя причина зменшення субсидій - монетизація пільг. За словами аналітика Сергія Шевчука, вона призведе до зростання доходів на папері при тому, що реальні доходи багатьох фактично залишаться на тому ж рівні, а у деяких навіть зменшаться, адже їм доведеться оплачувати послуги, якими раніше вони користувалися безкоштовно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 5 Січня 2018 18:14
субсидії зменшуються, а витрати на утримання бандовлади збільшуються і то в рази
Уася Показати IP 8 Січня 2018 13:30
Про "бандовладу" - тут, шановний, не сперечаюсь. Але можна глянути і з іншого боку. Зараз за стандартну "двушку панельку" плачу 2000-2200, після чергового зростання яке вже оприлюднили - аби вліз в 2500 (в опалювальний сезон). Можливості приховати доходи і отримати субсидію нема (причому в списку Форбс мого прізвища не зазначено). Але дивитись на людей, які мають право на субсидію, при цьому їздять на іноземному авто віком до трьох років, і по 2-3 рази в рік літають за кордон відпочивати - трохи дивно. Тому враховуючи вищесказане - я особисто мав в с..ці такі субсидії. Адресна допомога ДІЙСНО соціально незахищеним, при умові доведення факту бідності (ніяких авто до 10 років, депозитів, майна вище норми, оцінка інтер'єру житла і вмісту холодильника без попередження - я цілком серйозно про оцінку, не хочеш нікого пускати - "стаханівський прівєт" тобі а не допомога). Всім іншим - сорі, за вас просто платять інші люди.
К.лучанин до Уася Показати IP 8 Січня 2018 21:17
"Адресна допомога ДІЙСНО соціально незахищеним, при умові доведення факту бідності (ніяких авто до 10 років, депозитів, майна вище норми, оцінка інтер'єру житла і вмісту холодильника без попередження - я цілком серйозно про оцінку, не хочеш нікого пускати - "стаханівський прівєт" тобі а не допомога). Всім іншим - сорі, за вас просто платять інші люди." - Ну, шановний, що за БРЕД пишеш! З розумом дружиш чи ні? Ти хоч трішки володієш інфою про надання субсидій людям? В УКРАЇНІ майже 70% населення отримує субсидії на законних підставах , а це десь 30млн. людей і це означає що стільки людей живе у бідності! УКРАЇНЦІ живуть у бідності ! Зробила їх бідними наша обрана ВЛАДА. І не тобі судити про адресну допомогу, ти не є СУД . Світові норми бідності, це коли людина витрачаєна себе на добу 5доларів і менше, в місяць $150. Ось це повинна бути в нас мінімальна зарплата та пенсія 4500грн. Прожитковий мінімум зараз буде 1700грн. на який прожити НЕМОЖЛИВО. Ти про яке доведення факту бідності говориш, вся інфа є ДФС ! Соцслужби беруть дані у ДФС при призначенні субсидій. Про яку перевірку холодильника говориш? Ти цим схожий на більшовиків , які забирали у людей всі продукти в період ГОЛОМОРУ. Ти про це знаєш чи ні? Шкода , що ти НЕ ДУМАЮЧИ пишеш КАЗНА - ЩО .
До лучанина до К.лучанин Показати IP 10 Січня 2018 12:54
Знаєш, шановний, якщо вже на те пішло, то особисто моя думка - ця країна приречена, питання максимум кількох десятків років. Мене не цікавить "інфа про надання субсидій людям" і не повинна цікавити (і скільки відсотків людей її отримують на "умовно" законних підставах), не цікавить і "який конкретно розмір ж..пи зараз в пенсійному фонді" (я не розраховую на нього, і відрахувань туди уникаю). Ще раз - ми країна утриманців, яка в такому форматі майбутнього не має. І ВЛАДУ, яка за твоїми, шановний, словами, зробила більшість бідними, обрали все ті ж УКРАЇНЦІ (її не з Марсу спустили - уявляєш?) Про що бути "повинне" - це твої пусті слова, які не підкріплені нічим крім твоїх особистих фантазій (чи ти можеш забезпечити це?) Про більшовиків - знаю, історію вивчав. Чому ж таке "скромне" порівняння, шановний, - "агент Кремля", "проект путєна" чи "вселенське зло", не стримуй свою бурхливу фантазію)) Я пишу те, що пишу, і маю на це повне право (чи думаючи при цьому чи ні), законів України я цим не порушую. А думаю я, шановний, не про всю цю фігню, яку ти описав, а про збільшення свого заробітку незалежного від країни проживання) і переїзд в більш придатну для життя країну.
Маленьке уточнення до К.лучанин Показати IP 10 Січня 2018 13:23
І ще одне, шановний) на моє глибоке переконання, люди які на протязі останніх 2-х років отримували будь-яку допомогу від держави (субсидію в першу чергу) - не повинні мати права голосу на виборах чи обиратись до виборних органів влади будь-якого рівня. Хоч і розумію, що навряд чи це буде коли-небудь втілене) готовий вислухати чергове аргументоване заперечення в дусі "шановний, що за БРЕД пишеш!" і "як повинно бути в деякій міфічній прекрасній країні")
К.лучанин до Уася Показати IP 10 Січня 2018 16:51
" Але дивитись на людей, які мають право на субсидію, при цьому їздять на іноземному авто віком до трьох років, і по 2-3 рази в рік літають за кордон відпочивати - трохи дивно. "- А це хіба не твоя БУЙНА ФАНТАЗІЯ!? ТИ говори за себе, за своє авто і за свій відпочинок за кордоном і не роби когось дурнішим. Якщо тебе не цікавить і не повинна цікавити як призначається субсидія - то це означає що ти нею не користуєшся !! А якщо ти не платиш внески в ПФ - ТО ТВОЇ ПРОБЛЕМИ, "розумнику". Те, що ти не знаєш деяких елементарних речей ,говорить про твій освітній рівень! Далі з тобою немає про що говорити, ти просто необізнаний ДИВАННИЙ КНОПКОДАВ!!! І те МАЛЕНЬКЕ уточнення характеризує твоє гниле нутро -ТО ТИ виходить і не повинен мати права голосу.
Уася до К.лучанин Показати IP 10 Січня 2018 18:05
Попий чайку, заспокойся... чи в аптеку сходи, з живими людьми поспілкуйся (розумію, що тобі важко буде даватись - з монітором "бокс по переписці" влаштовувати тобі приємніше і звичніше, очевидно). А там, дивись, на оточуючі подразники реагувати будеш спокійніше)) бо що не кажи - а причин для стресів в Україні більш ніж достатньо, кожного дня. Я хоч не спеціаліст по субсидіям (як ти, шановний, правильно підмітив), але підозрюю що на седативні засоби вони не розповсюджуються. А "безплатна медицина" і "доступні ліки" в Україні, очевидно, там само де і "мінімальна зарплата та пенсія 4500грн". Тому бережи себе))
К.лучанин до Уася Показати IP 10 Січня 2018 19:20
ТИ НЕ СПЕЦІАЛІСТ НІ В ЧОМУ! Іди вчитись краще, тобі ще треба набратись знань та досвіду життєвого і робочого ,школярику . А так я бачу, тебе виписали недавно із палати №6.
Уася до К.лучанин Показати IP 10 Січня 2018 20:54
Приємно вражаєш логікою та аргументацією. Вони такі... логічні та аргументовані)) Спробуй попрацювати далі в цьом у напрямку - хто знає, може увіковічниш своє ім'я як творець "спеціального мислення" (по аналогії з "спеціальною олімпіадою")))
лучанка Показати IP 8 Січня 2018 17:44
Я за,але якщо людина купила авто якому 20 років і 10 років тому, вона працювала, а зараз хвора і на пенсії, то що їй робити продавати,воно стоїть і не їздить.Але ці, що купили 2-3 роки тому, або всі працюють за кордоном, а показують, що безробітні,бо дають субсидії всім,хто не працює, або мають на депозитах по 100 тисяч, прописані в селі, а живуть в городі там субсидії дають, як безробітній, мінімальну рахують, а тут субсидія наповну, за 4-кімнатну платить 500 грн. ціле літо в Польщі разом з чоловіком, він також не працює. А нащо, субсидії не буде.А мама в селі має 70 кабанів, чоловік глядить, ніде працює,20 га городу позаймала в усіх,хто помер,але не офіційно,друга дочка також в Польщі вже цілу зима, а в неї субсидія 500 кубов і ходить сміється.Ну це вже нікуди.Не працює, як колись субсидії не давати крапка.
Наталя Показати IP 14 Лютого 2018 15:14
Чому в квитанціях на газ і світло зменшений розмір субсидії
Тетяна Показати IP 14 Травня 2018 18:45
Я незнаю чим люди мають платити за газ в опалювальний сезон 2018 я просто незнаю...притиснули народ вже так що далі дихати небуде чим....Сьогодні здала на субсидію..і напевно що скоріш за все вона неполучиться...в мене нема просто слів...як нас Україців кинули під ноги...заграницю нема права їхати бо субсидії небуде...а ви зробіть так щоб люди неїхали за границю...але де ж там..самим тож треба накрасти повні кармани...Інтересно чи Порошенкові субсидія виходить...просто нехватає слів і нервів на це всьо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus