USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Що діється у Криму? Версії та нові загрози

12 Серпня 2016 11:24
ФСБ Росії в середу заявила про запобігання теракту в анексованому два роки тому Криму і звинуватила в його підготовці українську розвідку. Українська влада звинувачення категорично відкинула.

Експерти та спостерігачі сходяться в одному: отримати незалежне підтвердження заяв ФСБ на даний момент неможливо. BBC зібрала всі відомі на сьогоднішній день версії того, що сталося.

Путін: Україна переходить до терору

Порошенко: звинувачення України в тероризмі - безглузді і цинічні

Guardian: Крим - відплата Путіна за Ріо?

Два роки анексії очима старих і нових жителів Криму

ВЕРСІЯ ФСБ

Як стверджує ФСБ, у ніч з 6 на 7 серпня російські спецслужби затримали в районі Армянська в Криму "групу диверсантів" і вилучили саморобні вибухові пристрої "сумарною потужністю понад 40 кілограм у тротиловому еквіваленті", а також боєприпаси і гранати.

В результаті перестрілки, як стверджує ФСБ, загинув співробітник російського відомства.



Світова спільнота не визнала анексію Криму, Україна вважає півострів своєю територією, окупованою Росією

ФСБ заявила про ще одну "спробу прориву" на територію Криму в ніч на 8 серпня, яка супроводжувалася обстрілом з боку України. В результаті перестрілки один російський військовий загинув.

За підсумками операції були затримані громадяни України і Росії, яких ФСБ звинувачує в тому, що у співпраці з українськими спецслужбами вони допомагали підготувати напад.

ФСБ називає ім'я одного затриманого - Євген Панов. Згідно з даними російських спецслужб, він живе в Запорізькій області України і працює на українську розвідку.

Напад мав бути спрямований на "критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова".

Газета "Комерсант" повідомила в четвер з посиланням на неназвані джерела, що затримані в Криму дали свідчення і зізналися в тому, що вони співпрацювали з головним управлінням розвідки Міноборони України, де пройшли диверсійну підготовку.

Як стверджує "Комерсант", "передбачалося організувати в різних точках курорту серію невеликих за потужністю вибухів" і "в кінцевому рахунку вбити туризм" півострова.

ЗВИНУВАЧЕННЯ УКРАЇНИ У ВІДПОВІДЬ

У Генштабі збройних сил України відкинули звинувачення з боку російської влади. Спікер українського Генштабу Владислав Селезньов назвав заяви російської сторони провокацією.

Радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт сказав, що спецслужби країни не намагається силою повернути анексований Крим. "Україна не захоплює і не повертає силою свою територію, і не буде цього робити", - цитує пана Тандіта агентство Інтерфакс-Україна.

Українська влада припустила, що своїми діями Росія намагається зірвати Мінські домовленості і загострити конфлікт на сході України.



Українські ЗМІ повідомляли про закриття КПП на півострів ще до заяв ФСБ

Міноборони України назвало звинувачення з боку ФСБ спробами виправдати агресію на півострові і розміщення там російських військових частин.

"Таким чином представники російських спецслужб намагаються відвернути увагу місцевого населення і світової спільноти від злочинних дій по перетворенню півострова в ізольовану військову базу", - йдеться в заяві українського військового відомства.

Росія анексувала Крим в березні 2014 роки після референдуму, легітимність якого Україна і більшість країн-членів ООН не визнають. Конфлікт навколо півострова став однією з причин введення проти Росії санкцій з боку країн Заходу.

Українська преса ще до заяви ФСБ писала, що КПП на півострів перекриті з боку Криму.

ВЕРСІЯ ПРО ДЕЗЕРТИРІВ

Українська влада не виключає, що так звані "українські диверсанти" насправді можуть бути російськими дезертирами.

Українська версія розвитку подій в Криму виглядає так: як припустив в ефірі телеканалу "112 Україна" депутат Антон Геращенко, з російської військової частини дезертирували кілька солдатів зі зброєю. В ході втечі сталася перестрілка.

Як висловився пан Геращенко, дезертири могли виявитися джерелом важливої інформації для української влади "про ситуацію в Криму і про моральний дух російських військ", тому російська влада вирішила їх перехопити. Цим депутат і пояснив закриття КПП у Криму на вихідні.



"Комерсант" із посиланням на джерела стверджує, що метою "диверсантів" була туристична галузь Криму

ПРО РОСІЙСЬКУ АКТИВНІСТЬ У КРИМУ

В останні кілька днів в українській пресі та блогосфері з'явилися повідомлення про посилену військову активність у Криму.

Повідомлялося про зосередження російських військ поблизу кордону півострова з материковою частиною і навколо важливих об'єктів інфраструктури, а також про активне переміщення військової техніки.

Згідно з однією з версій, які були висунуті в українській пресі, ця активність могла бути підготовкою до навчань російської армії в Криму або самими навчаннями.



Як повідомили в міноборони Росії, російський Чорноморський флот збирається провести в Криму навчання з протидії "підводним диверсантам"

Зокрема, йшлося про появу щонайменше однієї військової автоколони в районі Керчі. На кадрах, поширених в інтернеті, було видно військові автомобілі.

9 серпня помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив каналу "112 Україна" про високу активність російських збройних сил на адмінкордоні з Кримом.

"У шести випадках ми спостерігали польоти вертольотів збройних сил РФ, в одному випадку - безпілотний літальний апарат", - заявив Слободян. За його словами, російські військові вночі намагалися висвітлити українські позиції за допомогою прожектора.

ЩО ВІДОМО ПРО ЗАТРИМАНОГО ПАНОВА



ФСБ назвала ім'я затриманого громадянина України - Євген Панов. Як повідомляють українські ЗМІ, Панов - уродженець Енергодара Запорізької області - працював водієм транспортного цеху на Запорізькій атомній електростанції, рік воював добровольцем на сході України, зараз є членом партії УКРОП і керує місцевим ополченням "Самооборони".

"Українська правда" наводить слова брата Панова Ігоря Котелянця, який написав в своєму Facebook, що впевнений, що Панова викрали в Запорізькій області і вивезли до Криму.

"Я досі не можу повірити в реальність того, що відбувається. Мого брата викрали. Не існує жодного іншого варіанту, як він міг опинитися в Криму", - написав він.

Пізніше Котелянець розповів журналістам, що Панов спочатку планував поїхати в запорізький міський шпиталь, але в останній момент поїздка зірвалася, Панов "запланував зустрітися з кимось із друзів з області [...] - чи то з якогось сусіднього села, то чи з сусіднього міста".

"На відео його затримання, яке показують російські телеканали, як його ведуть по відділку міліції, він йде в звичайній футболці, звичайних штанях-трениках. Я впізнаю цю футболку, в ній він міг поїхати десь у гараж ремонтувати машину або на дачу на шашлики. Тому я думаю, що він просто хотів зустрітися з кимось із друзів, на якісь шашлики - справа вихідного дня, не більше", - наводить слова Котелянця "Українська правда".

Друг Панова, депутат місцевої ради Енергодара Артем Дубков сказав в ефірі українського каналу "112 Україна", що також схиляється до версії викрадення Панова.

"Він взагалі не збирався до Криму, він збирався на риболовлю", - сказав Дубков.

Українська поліція за заявою родичів відкрила кримінальну справу про викрадення Панова.

Звинувачений в підготовці до терактів Євген Панов під час допиту подав знак, вважає боєць Віталій Клим.

Клим (позивний «Барс») нагадав, що Панов довгий час служив в АТО і був проукраїнським активістом. Він радить не вірити всьому тому, що Панов озвучує на допиті, відео якого було опубліковано ФСБ. Клим впевнений, що дане визнання він зробив під тортурами і погрозами сім'ї, яка залишилася у затриманого, - повідомляє Преса України.

«Зверніть увагу на єдиний жест який під час допиту зробив Євген - виставив на стіл міцно стиснутий кулак правої руки і після кілька хвилин також стисненим різко смикнув до тулуба. Спецура, Вам знайомий цей жест? Саме так - це сигнал «атака», - заявляє Клим.

З його слів, сигнал «атаки», поданий Пановим, слід розшифровувати з точки зору того, яким чином він опинився в руках ФСБшників.

«З урахуванням його ситуації, положення, обстановки в якій знаходиться, особисто я сприймаю цей сигнал не як «атака», а строго навпаки - був напад з викраденням, били, знущалися, тортурами і погрозами змусили сказати те, що змушений був сказати... Брат... тримайся, тримайся, мужайся - тебе зрозуміли!»- запевняє Клим.

Правозахисники не мають доступу до арештованого російським спецслужбами громадянина України Євгена Панова.

Днями має бути засідання суду, на якому визначать запобіжний захід для захопленого українця. Затриманого в окупованому Криму ветерана АТО Євгена Панова доправлять до єдиного військового суду Південного федерального округу Росії у Краснодарі, де до нього може потрапити Генеральний консул України. ФСБ назвала українця одним із "організаторів терактів" в окупованому Криму. Про це повідомила представниця кримського польового правозахисного центру Алєксандра Крилєнкова, передає Громадське. ТБ.

«Днями має бути засідання суду, на якому визначать запобіжний захід. Адвокатом у нього може бути лише людина, яка отримала ліценцію у Криму або Росії», – розповіла вона, додавши, що Панову може загрожувати від 5 до 25 років за російським законодавством.

Тим часом партія «УКРОП» вимагає від керівництва парламенту невідкладно скликати позачергову сесію Верховної Ради України та внести до порядку денного засідання питання про затримання російським ФСБ «українських терористів» в Криму та дозвіл на затримання і арешт судді Дніпровського районного суду Миколи Чауса.

США ЗАСУМНІВАЛИСЯ В РОСІЙСЬКІЙ ВЕРСІЇ

США поки що не бачили жодних підтверджень російським звинуваченням у "вторгненні до Криму", заявив американський посол в Україні Джеффрі Пайєтт.

"Це не перше помилкове звинувачення Росії на адресу України, покликане відвернути увагу від своїх власних протиправних дій", - написав Пайєтт у Twitter.

"Наша позиція щодо статусу Криму добре відома. Крим є і завжди буде залишатися частиною України. Cанкції, пов'язані з окупацією Криму, залишатимуться в силі, поки Росія не поверне півострів Україні", - додав Пайєтт.



Україна почала в четвер планові навчання

АКСЬОНОВ: "ЗА НИМИ МАЯЧИТЬ ДЕРЖДЕП США"

Влада анексованого Росією Криму повторила точку зору, висловлену російським президентом Володимиром Путіним, який заявив, що "ті люди, які захопили [владу] в Києві і продовжують її утримувати, замість пошуку компромісів [...], замість того, щоб шукати спосіб мирного врегулювання, перейшли до практики терору".

"Глава Криму" Сергій Аксьонов пішов далі і побачив в події руку США.

"Ви бачите, на який шлях вони [влада України] встали - шлях терору. Тобто той шлях, який вони випробували проти власних громадян, тепер вирішили винести за кордон. Але при цьому я впевнений, що це не їх власні дії і посили - за ними маячить Держдеп США, тому що у посадових осіб України духу б не вистачило на проведення подібних заходів", - висловив думку Аксьонов.

НОВІ ЗАГРОЗИ

Російський президент Володимир Путін пообіцяв, що не залишить без уваги вбивство двох російських військових в Криму, звинуватив українську владу в терорі і заявив, що проводити зустріч в "нормандському форматі" у вересні вважає "безглуздим".

Президент України Петро Порошенко відповів зустрічними звинуваченнями в терорі і закликав Росію повернутися за стіл переговорів.

Сергій Аксьонов стверджує, що кримчани висловлюють готовність патрулювати вулиці і захищатися. "У мене в "Фейсбуці", в соцмережах аншлаг з пропозицій кримчан ... патрулювати вулиці з метою виявлення диверсійних груп противників", - сказав він в інтерв'ю російському телебаченню.

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПЕТРО ПОРОШЕНКО ДОРУЧИВ ПІДВИЩИТИ БОЙОВУ ГОТОВНІСТЬ

Представник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов сказав у розмові з Reuters, що українські військові постійно стежать за ситуацією навколо анексованого Росією Криму та що в України достатньо військових сил, щоб себе захистити.



Петро Порошенко доручив привести в підвищену бойову готовність підрозділи української армії на кордоні з Кримом і в Донбасі.

Україна почала планові військові навчання.

Як говориться в доповіді американської аналітичної компанії Stratfor, інцидент у Криму може спровокувати ескалацію конфлікту, незалежно від того, чи правдиві твердження кожної зі сторін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 12 Серпня 2016 12:21
б....дь, чому наших людей "тирять" і вивозять, як добрий день! Це ж треба було його по території Ураїни якимось чином везти і протягнути його через той же таки український кордон, невже це так просто??? хочеться матюкатися, тому, що тільки відбірний мат в таких випадках може певною мірою передати те, що відуваєш всередині.
АС до Анонім Показати IP 12 Серпня 2016 13:39
Ніхто нікого не крав,це все брехня не вірте написаноному нічого в криму не робиться просто страшилки перед опалювальним сезоном, ліпецька фабрика цукерки продає ,цей сбушниу то і є фсбешник і навпаки грошей в казні немає от і видумують всячину
Степан Показати IP 12 Серпня 2016 13:32
7 серпня я був в Джанкоє. Свій коментар, свої власні спостереження я виклав в ВН. Коментар було видалено. Зараз редакція схаменулася-не вдається замовчати це.
Я Показати IP 12 Серпня 2016 13:45
Нічого дивного вже для мене,особисто, немає. Старі росіянські прийоми брехлів та не обґрунтованих дій для того щоб розпочати повномасштабну війну з Україною. Не просто ж так техніки нагнав до наших кордонів. Путлер грає по своїх правелах йому пох на весь світ, дії його гнилі і підступні, вся расея зомбакі яким він трусить свою дічь... Шкода наших українців... Мужики тримайтесь!!!! Ми переможимо. Бо ця лашара путінська ще не вдуплила хто такі українці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus