USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Що на Волині можна зробити за європейські гроші

27 Березня 2014 11:58
Вуличне освітлення у селищі Шацьк втілюється у рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Пробний пуск освітлення згідно із проектом «Реконструкція вуличного освітлення по вулиці Перемоги в селищі Шацьк» стартував 19 березня, інформує «Шацький край».

Зорганізувавшись у рамках Проекту, селищна рада (власник об’єкту) разом з громадською організацією «Шацьке поозер’я», проаналізували ринок джерел енергії, обрали систему освітлення з використанням світлодіодних LED ламп. Вони мають дуже великий термін використання (до ста тисяч годин, а це, уявіть собі, одинадцять років безперервної роботи).

Мешканці погодилися на співфінансування проекту. І результат не забарився. 24 лампи освітлюватимуть вулицю у темну пору доби. «Громада дуже задоволена досягнутим результатом та сподівається на подальше вирішення інших актуальних проблем», – констатував заступник Шацького селищного голови Віталій Яльницький.

Модернізація каналізаційної мережі

«Вже розпочаті роботи ще за одним проектом – «Збереження екосистеми долини річки Буг на прикордонній території Польщі, Білорусі, України», – повідомив координатор проекту Віталій Мелюх. – Проект втілюється, щоб покращити чистоту у сфері екосистем з особливим акцентом на чистоту води. Населення Шацька становить майже 6 тисяч громадян, з яких лише 120 уклали угоди щодо під’єднання до водопостачання, і понад 80 осіб до каналізаційної мережі. Значна частина населення, щоб забезпечити себе питною водою, використовує індивідуальні свердловини. Домогосподарства, які не під’єднанні до каналізації, використовують окремі резервуари (відстійники).

Просочування з каналізації та індивідуальних резервуарів, а також погане водопостачання і часті засмічення в каналізації є причинами забруднення води. Тому виникла нагальна потреба в розширенні та модернізації всієї системи каналізації, щоб охопити якомога більше громадян Шацька та зробити його більш екологічно чистим. Існуючі очисні споруди є новими, тому необхідно лише їх розширити у зв’язку зі збільшенням кількості викидів стічних вод. Таким чином, на даному етапі проект включає каналізування вулиць селища Шацьк, які прилягають до озер.

Основне, що вдасться досягнути, реалізуючи проект, позбутися вигрібних ям, потоків, які так чи інакше витікають в озера. Якщо люди почнуть підключатися до каналізації, це в значній мірі покращить ситуацію».

В рамках проекту каналізування Шацька вже проклали самопливні та напірні колектори повз ДНЗ №1 через вулицю Садову до ЗОШ І-ІІІ ступенів селища Шацьк, завершується їхнє будівництво на вулиці Волі і розпочинається на вулиці Набережній та прилеглих до неї провулках, а далі – на вулицях, які розташовані біля озера Люцимер (Шевченка, частково Незалежності), проводиться добудова та розширення очисних споруд потужністю 200 м3

переробки нечистот на добу.

Кошторисна вартість робіт по проведенню каналізації складає 2 010 800,19 євро, з яких дольова участь України – 10 відсотків від суми. З державного бюджету на даний момент виділили на фінансування робіт 500 тисяч гривень, з Європейського Союзу – 350 тисяч євро.

Мешканці вулиць, де проводиться каналізування, відчувають зараз певні незручності, адже в ході робіт потрібно рити траншеї для прокладання труб та колодязів, а це спричиняє руйнування доріг та під’їздів до будинків. Тому люди, які задіяні в реалізації проекту, просять шачан бути терплячими і ставитися з розумінням до тимчасових проблем. Тим більше, що, відповідно до проекту, всі дороги, які перекопуються, будуть приведені у належний стан виконавцями робіт. Якщо це була ґрунтова дорога, то буде завезено пісок і прогрейдеровано, якщо асфальтована – то відновлено асфальт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus