USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Що необхідно знати, збираючи гриби

21 Липня 2016 08:16
З давніх часів гриби вважаються улюбленою стравою людини. Вони містять в собі ряд цінних для людського організму речовин. Смакові якості і специфічний аромат роблять грибні страви незамінними для нашого столу.

Однак слід пам’ятати, що крім насолоди гриби інколи приносять великі прикрощі, а буває, що й загрожують життю людини, - інформують на сайті Ковельської міської ради.

Отруйні гриби, в залежності від хімічного складу і вмісту, викликають в багатьох випадках легкі, нетривалі захворювання (частіше – порушення шлунково-кишкової діяльності). Але вони можуть привести і до тяжких отруєнь та смерті. Необхідно пам’ятати, що наслідки отруєнь грибами залежать не тільки від їх виду, а й від віку людини, стану її здоров’я, кількості спожитих грибів.

На жаль, “тихе полювання” кожен рік дає про себе знати. Так, в 2016 році в Ковелі мали місце випадки отруєння людей, як поодиноких, так і цілими сім’ями. Серед потерпілих були і діти.

Отже, відсутність навичок щодо збирання дикорослих грибів у населення, погіршення загальної екобіологічної ситуації (забруднення важкими металами, пестицидами) призводять до отруєнь грибами.

За характером дії отруйні гриби викликають:

1-а група: легкі отруєння, переважно кишкові та шлункові розлади, симптоми яких проявляються через 1-2 год. після вживання грибів.

2-а група: що має нейротропну дію, викликає через 0,5 - 4 години нудоту, запаморочення, втрату свідомості, галюцинації.

Щоб запобігти отруєнню грибами, зберегти здоров’я і життя собі, рідним і близьким, слід дотримуватись певних правил:

- збирати і використовувати в їжу слід лише ті гриби, щодо яких немає сумніву, що вони їстівні;

- не можна пробувати на смак сирі гриби;

- збираючи гриби, особливо сироїжки, слід намагатись брати їх з цілою ніжкою, щоб бачити важливі ознаки (кільце, потовщення);

- під час збирання шампіньйонів потрібно звертати особливу увагу на колір пластинок (у їстівних шампіньйонів пластинки швидко стають рожевими, а потім темніють);

- у смертельно отруйної поганки, яка зовні схожа на шампіньйон, пластинки завжди білого кольору;

- не можна збирати і вживати грибів переспілих, слизьких, прив’ялих, червивих і зіпсованих;

- не збирати грибів біля сміттєзвалищ, автодоріг, залізничних шляхів, промислових підприємств;

- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, або не пізніше ранку наступної доби (зберігати слід в холодильнику, пересипавши сіллю);

- для приготування грибів забороняється використовувати чавунний, мідний та олов’яний посуд, готувати їх можна в алюмінієвому або цинковому, однак, не варто забувати, що гриби одразу після відварювання слід перекласти в емальований посуд.

Гриби відварюють в підсоленій воді 10 – 15 хвилин, проціджують і зливають відвар. Грибні страви можуть зберігатися до наступної доби в холодильнику або в іншому холодному місці в емальованому чи скляному посуді.

Дітям молодшого віку, особливо до 3 років, грибні страви протипоказані у зв’язку з віковими особливостями анатомії і фізіології їх шлунково-кишкового тракту.

Якщо ж трапилась біда і Ви себе почуваєте погано після вживання їжі з грибами – не гаючи часу звертайтесь за допомогою до медичного працівника і в першу чергу в лікувальні заклади.

Правильне лікування можливе тільки при безпомилковому визначенні виду гриба, який викликав отруєння, тому залишки грибів, які вживали в їжу, необхідно зберегти для лабораторного контролю. Необхідно також з’ясувати, хто вживав гриби разом з постраждалим, провести профілактичні заходи для запобігання випадків отруєння інших людей.

"Не нехтуйте своїм життям заради насолоди посмакувати грибами. Жоден гриб не вартий людського життя. Будьте обережними і обачними під час “тихого полювання”, адже прогулянка лісом принесе більше задоволення, ніж процедури в лікарняній палаті", - застерігають волинян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Досвідчений грибник Показати IP 21 Липня 2016 10:04
Неїстівних грибів не буває. Бувають їстівні один раз.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus