USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Що очікують волинські аграрії від нового сезону

13 Лютого 2015 13:45
Проблеми, які лягли на плечі сільгоспвиробників, та шляхи їх вирішення обговорили у Луцьку.

Про це йшлося під час наради з агрономами сільськогосподарських підприємств області з питань підготовки до весняно-польових робіт у 2015 році, що відбулася 13 лютого у Луцьку.

Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко нагадав, що 29 січня відбулася нарада з аграріями під час якої, зокрема, обговорили зміни у податковому законодавстві.

Так, аграріїв звільнили від фіксованого сільськогосподарського податку, підприємства перейшли на спрощену систему оподаткування, збільшилася вартість плати за землю майже в 21 раз, додатковим навантаженням на плечі аграріїв стало те, що плата за господарські двори збільшилася в 10 разів за межами населених пунктів та майже в 100 разів у населених пунктах. Це фінансове навантаження доповнюється тим, що вартість ресурсів збільшується щодня. Так, вартість тонни селітри коштує від 10 тисяч гривень – зі слів Юрія Горбенка, як метр квадратний житла у Києві. Також дорожчає пальне, тож для того, щоб увійти у весну, доведеться накопичити чимало фінансових ресурсів (майже 800 мільйонів гривень у масштабі всієї області). Їхнє накопичення лягає переважно на плечі сільгоспвиробників.



Під час нещодавньої наради обговорили можливості кредитування аграріїв, а минулого тижня відбулася спеціальна селекторна нарада та зустріч з ведучими банкірами щодо сприяння у виділенні кредитів. Відсоткова ставка збільшується від 22 до 27%, до того ж, не всі сільгосппідприємства мають можливість забезпечити майно для застави. Зі слів Юрія Горбенка, міністерство ініціює перед Урядом питання про винесення на розгляд депутатів Верховної Ради внесення змін до бюджету, щоб мільярд гривень виділили для компенсації відсотків за кредитні ресурси. Це може дати поштовх до використання кредитних ресурсів під час посівної. Також йдеться про те, щоб брати у заставу посіви, що може бути вигідною формою співпраці банків та аграріїв.



Говорячи про результати роботи аграріїв Волині торік, він зазначив, що область у 2014 році перейшла мільйонний рубіж у виробництві зерна (1,036 мільйона тонн), що говорить про потенціальні можливості Волинської землі. З його слів, озима пшениця була та залишається головною в структурі посівів зернових на Волині (в межах 50%), озиме жито, традиційна для Полісся культура, на жаль, набирає негативної тенденції через цінову політику (ціна торік становила 1300 гривень за тонну, тож площа посівів зменшилася на 8 тисяч гектарів). Для стимулювання вирощування цієї культури проситимуть виділити кошти з обласного бюджету. Знайшло себе використання посівів озимого ячменю (щороку площа посівів збільшується мінімум на тисячу гектарів). Традиційними культурами залишаються яра пшениця, ярий ячмінь та овес. Кукурудзу на зерно вирощують на 25 тисячах гектарів.



Загальна валова продукція сільського господарства у 2014 році збільшилася на 6,1% порівняно з попереднім роком. Говорячи про очікування від цього року, Юрій Горбенко зазначив, що у сфері рослинництва оптимізму менше, оскільки ресурси дорожчають. Тваринництво може розвиватися не завдяки інтенсивному шляху, а завдяки об’ємів (йдеться про розвиток підприємств птахівництва).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Агро Показати IP 13 Лютого 2015 13:59
Судячи по фото усі площі засадять картоплею і може ще трохи посіють овса.
бандеровець Показати IP 13 Лютого 2015 14:26
і де це там агрономи господарств?
Анонім Показати IP 13 Лютого 2015 14:37
Блін, як задовбала ця показуха
агроном Показати IP 13 Лютого 2015 16:12
Відштовхуючись чисто від цифр можна зробити висновок, що і пшениця, а потім і хліб, картопля і все інше, з нового врожаю, будуть золотими!!!:( Ще поголодаємо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus