USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Що пропонують українцям замість федералізації

28 Травня 2014 16:16
Надзвичайна централізованість влади та нівеляція ролі місцевих громад були одними з причин регіональних проблем в Україні.

Про це йшлося під час круглого столу на тему «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», що відбувся 28 травня у Луцьку.

Концепцію реформування органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні обговорювали науковці, представники обласної влади та органів місцевого самоврядування.

Начальник Управління державної служби Головдержслужби України у Волинській області Валентин Малиновський зазначив, що Україна сьогодні – надзвичайно централізована держава, подібних країн вже не лишилося в Європі. Ця система, з його слів, є гальмом до суспільного розвитку, адже сформована ще в радянські часи. На його думку, реформу необхідно було здійснювати ще з 1991 року.

«Проблеми, які ми сьогодні маємо в Криму та на Донбасі, значним чином пов’язані із системою централізованої держави. Сьогодні в Україні централізація призвела до того, що роль регіонів зведена нанівець, вони жодним чином не впливають на державну політику, місцеве самоврядування декларативне, існує воно фактично лише на рівні міст обласного значення, роль громадськості у впливі на публічну владу мінімальна. Усе це призвело до серйозних регіональних проблем», - зазначив Валентин Малиновський.

Федералізація чи децентралізація

З його слів, сепаратисти постійно мусують тему федералізації. Є два шляхи виходу із ситуації, яка склалася в Україні – федералізація та децентралізація. Волиняни підтримують децентралізацію, адже той, хто виступає за федералізацію, виступає проти цілісності української держави. Так, зі слів посадовця, досвід Польщі продемонстрував, що саме шлях децентралізації є оптимальним. Після реформи, яку у Польщі здійснили у 1999 році, країна почала динамічно розвиватися.

Говорячи про проблеми, які існують в Україні, він зазначив, що найбільше проблем наразі у сільській місцевості. Так, з 1991 року кількість сільського населення зменшилася на 2,5 мільйона, сільських населених пунктів – на 348. Разом з тим, кількість сільських рад збільшилася на 1067 одиниць. В Україні 483 територіальні громади на 90% утримуються за рахунок коштів державного бюджету, тому назвати їх органами місцевого самоврядування важко, адже вони не можуть надати фактично жодної послуги та не виконують функцій, покладених на них законом.
Два етапи реформування

Концепція передбачає реформування у два етапи – перший, який вже розпочався, та другий, що триватиме з 2015 до 2017 року. Втім, якщо буде політична воля, здійснити реформу можна буде швидше. Зокрема, присутній під час обговорення перший заступник голови облради Олександр Пирожик зауважив, що реформа самоврядування та адміністративно-територіальна реформа повинні логічно завершитися у 2015 році виборами до місцевих рад.

На першому етапі планують створити законодавчу основу для права територіальних громад на добровільне об’єднання, передбачивши три роки надання державної підтримки для поліпшення інфраструктури надання послуг та транспортної доступності. Також планують законодавчо врегулювати систему адміністративно-територіального устрою, змоделювати адміністративно-територіальні одиниці в регіонах та завершити формування пропозицій щодо нової системи адміністративно-територіального устрою України. Окрім цього, потрібно буде законодавчо сформувати органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади на новій територіальній основі.
На другому етапі планують уніфікувати та стандартизувати адміністративні та соціальні послуги, що надаються населенню органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, виходячи із принципів максимальної доступності послуг для споживачів. Також на цьому етапі передбачене проведення місцевих виборів із урахуванням реформованої системи органів місцевого самоврядування.

Перерозподіл відповідальності між органами влади

Валентин Малиновський наголосив, що рівень областей адміністративно-територіальному реформуванню не підлягатиме, тому що області цілком відповідають рівню воєводств Польщі чи регіонів Франції, нормам Євросоюзу. Всі повноваження, які наразі є в обласних та районних держадміністрацій, перейдуть до виконавчих органів обласних та районних рад. Водночас представництва Президента виконуватимуть контрольно-наглядові функції.
Важливо, що внаслідок реформ на рівні регіону основними сферами відповідальності органів місцевого самоврядування будуть планування регіонального розвитку, спеціалізована середня освіта, спеціалізована охорона здоров’я (третинний рівень), розвиток культури, спорту та туризму, утримання об’єктів спільної власності територіальних громад регіону, транспортна інфраструктура регіонального значення. Натомість, на рівні територіальної громади громадянин зможе отримувати практично усі послуги, які наразі отримує на районному та обласному рівнях. Територіальним громадам доведеться вирішувати питання соціальної допомоги через терцентри, благоустрою території, забудови території, житлово-комунальних послуг, місцевого економічного розвитку, громадської безпеки тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Петро Чечелюк Показати IP 28 Травня 2014 18:08
«Так, зі слів посадовця (Малиновського, авт.), досвід Польщі продемонстрував, що саме шлях децентралізації є оптимальним. Після реформи, яку у Польщі здійснили у 1999 році, країна почала динамічно розвиватися». Доповідач не точний. Якщо він під децентралізацією має на увазі реформу самоврядування в Республіці Польща, то в нинішньому році поляки святкували 22 роки з часу його введення. Поляки розпочали напрацювання з питань реформи самоврядування з 1981 року. Перші її передумови Єжи Регульський (професор, ініціатор і один з провідників реформи, у 1988-1990рр – член Громадянського комітету при Валенсі, у 1989 – співголова комітету по справах самоуправління, у 1989-1991 рр. уповноважений польського уряду по справах реформи самоуправління, засновник і голова Фонду розвитку місцевої демократії, нині - громадський радник Броніслава Коморовського по справах самоуправління), показав у травні 1981 року, а в подальшому тривала копітка праця зі створення концепції самоуправління (8 років!!!). В червні 1989 року польський Сенат видав постанову про відродження самоврядування, паралельно був створений уряд Мазовецького, яким до березня 1990 року була протоптана законодавча стежка по самоврядуванню, яка змінила і видала впродовж 7 місяців 94 закони (!!!!!). А з 1 січня 1999 року в Республіці Польща введене не децентралізація, як каже пан Малиновський, а трирівневий територіальний поділ (адміністративна реформа), у відповідності з яким держава ділиться на 16 воєводств, 308 сільських повітів і 65 міських, а також 2489 гмін. Адмінреформа і самоврядування - різні речі. А Олександру Пирожику на зауваження, що ніби то «… реформа самоврядування та адміністративно-територіальна реформа повинні логічно завершитися у 2015 році виборами до місцевих рад», скажу, що Україна для такої «швидкості» не має абсолютно ніяких передумов і платформи. Поспіхом можна тільки блохи ловити, а самоврядування - не китайський часник, який можна імпортувати. Це довга і копітка праця.
до Малиновського Показати IP 28 Травня 2014 18:25
Для задуманого (з досвіду Республіки Польща) і успішного проведення того, про що йдеться вище, необхідні чотири умови: політична воля керівництва країни, яка повинна поділитись владою «на місцях»; громадська підтримка і згода (наші люди завжди хотіли жити з паном); класні спеціалісти з проведення реформ (де вони, хто буде проводити: Гузь з Пирожиком?); людський капітал чи живі ресурси, тобто, підготовлений персонал, здатний в короткий термін провести цю титанічну роботу. Чи маємо ми це усе?
Дончанин Показати IP 28 Травня 2014 19:13
"той, хто виступає за федералізацію, виступає проти цілісності української держави". Чем не устраивает федерация власть имущих, как тех, так и этих? Просто по той причине что, если одна часть федерации начнет "давить" субъект федерации, то этот субъект федерации может выйти из нее. Следовательно, ВСЕ субъекты федерации должны с уважением относиться друг к другу. Ну а теперь по поводу "сепаратизма", вызванного давлением одной части страны на иную (данные 2012 года): "Во время опроса в рамках проекта Института развития города "Социологический портрет Львова", в котором приняли участие более 800 человек (максимальная погрешность с 95-процентным уровнем вероятности составляет 3%), респондентам был задан вопрос: "Если смоделировать ситуацию, в которой бы Украина присоединилась к союзу России с Беларусью, как бы вы действовали с позиции галичанина?". Были предложены следующие варианты ответов (приведены с результатами опроса): •Боролись бы за самостоятельное Галицкое государство – 34,30% (29,4%*) •Добивались бы автономии от Киева – 11,10% (11,5%) •Ничего бы не предпринимали, а посмотрели ли бы, что из этого выйдет – 14,30% (8,8%) •Это все – не мои проблемы – 11,80% (10,8%) •Приветствовали бы объединение – 5,10% (8,4%) * - в скобках приведены результаты такого же опроса за 2000 год. " А теперь состыкуйте эти результаты с нынешней ситуацией в НАШЕЙ стране.
В.Малиновський Показати IP 28 Травня 2014 19:52
Петру Чечелюку. А чому ви не прийшли на цей круглий стіл? Там би й подискутували. У своєму виступі я сказав, що у 1999 р. поляки завершили адміністративно-територіальну реформу (створення повітів і укрупнення воєводств), перший етап якої був проведений у 1990 р. (укрупнення гмін).
Дончанин до В.Малиновський Показати IP 28 Травня 2014 19:59
Ну вот и объясните, чем именно федерализация страны угрожает ее целостности. И когда, точнее говоря, при каких условиях, эта угроза может сработать. Только без общих слов, т.е. конкретно.
ОДА до Дончанин Показати IP 28 Травня 2014 21:47
Федерализацыя страны, проводимая в условиях политического кризиса и искусственной истерии нагнетаемой отдельнымы сепаратистскими угрупировками внутри страны, а так же отдельными странами, такими как Россия, снаружи, может угрожать целостности государства.
Дончанин до ОДА Показати IP 28 Травня 2014 21:57
Реорганизация структуры любой страны ВСЕГДА проводится в условиях политического кризиса. Конкретно у нас существует только один способ сохранить страну целой - это выполнить женевское соглашение, между прочим, подписанное и Украиной. т.е. 1)Вывести все войска на место их постоянной дислокации; 2)Разоружить ВСЕ незаконные вооруженные группировки, в том числе нацгвардию и ПС; 3)Садиться и договариваться. Или я в чем то не прав?
АТО до Дончанин Показати IP 29 Травня 2014 00:15
Так ми Лугандонців і "разоруживаєм" зараз. А правий сектор вже без зброї в нас. От тільки Лугандонію ліквідуєм і все - Женевська угода виконана. Напиши які країни підписувались під Женевською угодою. Знайдеш там Росію то з'їж шоколадку ЯROSHEN і йди спати.
Вони до Дончанин Показати IP 29 Травня 2014 00:17
Це Ви не з того тексту передрукували, не "Реорганізація" а "Федералізація", "Децентралізація"
Лучанинка до Дончанин Показати IP 29 Травня 2014 00:10
Тролям платять, щоб вони писали провокативні коментарі під різними статтями, так от те чудо під всіма статтями пише і нік не міняє. Поміняй нік-нейм, чучало, щоб хоч видимість масовості створити, за що тобі платять.
До донечанина Показати IP 28 Травня 2014 20:26
Елемент федералізації - АР Крим - уже спрацював. Крим окупований Московією. Федералізація для України - це однозначний розпад держави. За браком часу я не буду тут розповідати чому. Це очевидні речі. Саме тому нав'язують федералізацію Україні її вороги - Московія та комуністи. Натомість Путін системно замість федералізації запроваджує унітарну форму для державного правління з метою зберегти цілісність Московії.
Дончанин до До донечанина Показати IP 28 Травня 2014 20:33
"Елемент федералізації - АР Крим - уже спрацював". Правильно, он сработал, так как появилась РЕАЛЬНАЯ угроза не только самобытной культуре крымчан, но их безопасности, как граждан. Если вам требуется объяснять эти факты, то уж извините меня, моя дочка, ученица десятого класса, разбирается в жизни нашей страны лучше, чем вы. Я же вас просил о том, что не надо использовать общие слова. Извиняюсь, я надеялся на то, что вы не будете пускать фейки чистой воды.
Дончанин до Дончанин Показати IP 28 Травня 2014 21:07
Поясняю: Если бы референдум о присоединения Крыма к России был проведен до майдана, то он вряд ли набрал бы 30% голосов.
ОДА до Дончанин Показати IP 28 Травня 2014 21:51
Это мозг сломать можно: Кримские Татары убегают во Львов с Крыма, потому что в Крыму их защищают Русские от Львовских Бандэровцев))). Вы уж извените, возможно такой комментарий не к лицу работникам ОГА... Но я не сдержалась..
Дончанин до ОДА Показати IP 28 Травня 2014 22:30
А украинцев, бегущих с Крыма разве нет? Правда надо посмотреть, кто именно "бежит" из Крыма. Или будешь спорить с тем, что бегут, именно те кто придерживается принципа "хто не скаче - той москаль"?
ОДА до Дончанин Показати IP 29 Травня 2014 00:08
Біжать Кримські Татари і Українці, бо кацапи вирішили їх захистити. Ти п'яний, йди спати.
Донечанину Показати IP 28 Травня 2014 20:44
Я не збираюся дилетантам розповідати очевидні речі на сторінках інтернет-видання. Зайдіть у бібліотеку, замовте книги доктора політичних наук, професора Малиновського В.Я. Там усе написано. Дискусія завершена. Дякую за увагу.
Дончанин до Донечанину Показати IP 28 Травня 2014 20:54
По той простой причине, что слабо что либо возразить написанному в моем первом посте. А по поводу дилетантов, в лучшем случае для вас - бабка надвое гадала. Ибо вы не знаете, кто я такой. Точнее говоря, здесь вы не желаете обсуждать по той простой причине, что не желаете подтвердить мою правоту. PS. Одним из эффектов федерализации является то, что не нужно кланяться Киеву для того, чтобы забить какой либо гвоздь (бюджетные организации). Этот эффект дает и децентрализация. Но децентрализация не гарантирует последующего перетягивания одеяла с регионов в Киев.
здогадка до Дончанин Показати IP 29 Травня 2014 00:21
Валентине Ярославовичу, може це Жириновський коментує, а ми не знаєм кто он такой)))))))))))))))))))))))
Оля до Донечанину Показати IP 29 Травня 2014 08:26
Шановний,я прекрасно знаю як ваш Малиновський отримав звання професора:)І хто йому в цьому допоміг.
Фанат Показати IP 28 Травня 2014 23:37
Путіноїди і тут коментують
Ярик Показати IP 29 Травня 2014 08:23
Польща динамічно розвивається???Да вони на 80% залежать від дотацій Євросоюзу.Сам їхній премер сказав.Як тільки ці дотації знімуть полякам піпец!
Олі Показати IP 29 Травня 2014 09:33
Ну і що, що знаєш? "От многіх знаній много печалі", - хтось колись сказав. В Малиновського - сотні наукових публікацій, кілька книг по самоврядуванню і на суспільно-соціальну тему. А в тебе що?
Малиновський Олі Показати IP 29 Травня 2014 12:53
Ану скажіть, хто мені допоміг отримати звання професора. Дуже цікаво. Ви хоча б одну мою книгу в очі бачили?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus