USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що пишуть ЗМІ про гучну відставку радника Трампа

14 Лютого 2017 19:29
Повідомлення 14 лютого про те, що радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Майкл Флінн подав у відставку на тлі скандалу, пов'язаного з Росією, здивувало багатьох.

ТСН.ua зібрав матеріали світових видань щодо відставки радника президента США з питань нацбезпеки.

В інтерв'ю NBC помічник президента США Дональда Трампа Коллінн Конвей заявила, що до відставки Флінна призвело непорозуміння між ним і віце-президентом Майком Пенсом.

За словами Конвей, "неповна інформація або неможливість відновити в повному обсязі, що мало місце, а що - ні, - ось, що тут сталося".

"Зрештою Флінн вирішив, що краще піти у відставку. Він знав, що стане цапом-відбувайлом, і тому ухвалив це рішення", - додала вона.

Видання USAToday, зокрема, пише, що Департамент Юстиції попереджав Білий Дім ще місяць тому про те, що Флінн був вразливим до шантажу, адже він "спотворював" свої переговори з російським чиновником. Через це демократи та інші критики президента США Дональда Трампа дали чітко зрозуміти, що вони продовжуватимуть тиснути на Трампа та адміністрацію через інцидент, включаючи роль Росії у президентських виборах 2016 року.

Також зазначається, що близький радник Трампа під час його президентської кампанії Флінн "був в біді" ще від самого початку, адже критики наводили до прикладу його минулі зв'язки з Росією. Флінн також проводив агресивну компанію проти Гіларі Клінтон. Вона, до слова, сьогодні поширила на свою сторінку в Twitter повідомлення від колишнього прес-секретаря Філіпа Райнерса про участь Флінна та його сина у поширенні "підроблених новин" щодо демократичної партії.

"Флінн має свою манеру висловлення, проте він багатенько знає про справжні наслідки фейкових новин", - додала Клінтон.

Радник Трампа з нацбезпеки визнав, що раніше надав неповну інформацію про свої розмови з російським послом у Вашингтоні Сергієм Кисляком. Ще до інавгурації президента Флінн кілька разів обговорював з російським послом непублічно антиросійські санкції, не повідомивши про це загал.

У The Guardain, зокрема, зауважили, що відставка радника президента США з питань національної безпеки є найбільш драматичною подією, яка вдарила по хаотичній адміністрації президента, враховуючи те, що від інавгурації Трампа минуло менше чотирьох тижнів. Також видання наводить реакцію російської сторони на відставку Флінна, зокрема, і слова Пушкова про те, що не Флінн був мішенню, а відносини між США та Росією. Демократ Адам Шифф також хоче знати, коли саме почалися контакти із російськими офіційними особами.

"Адміністрація Трампа до цього часу припускає, хто був у курсі розмови Флінна з російським послом чи, може, він діяв за дорученням президента або інших посадових осіб, або ж із їхнього відома", - зауважив Шифф.

Видання Newsweek, своєю чергою, зауважило, що після того, як Флінн пішов у відставку, навряд чи кількість запитань щодо інциденту вичерпається.

"Перевірки щодо Флінна, ймовірно, не буде покращена за рахунок постійного розслідування ФБР російських інтриг, не кажучи вже про безперервний моніторинг АНБ кремлівських комунікацій", - йдеться у повідомленні.

За інформацією видання Business Insider, у понеділок,13 лютого, прес-секретар Шон Спайсер сказав у своїй заяві, що Білий дім "оцінює ситуацію" з Флінном. Високопоставлений представник адміністрації Трампа також сказав, що вони були в курсі справи, і що вони "працювали над цим протягом декількох тижнів". Також у виданні подали заяву республіканського конгресмена Майка Коффмана ще до того, як Флінн заявив, що йде у відставку.

"Як радник з національної безпеки Майкл Флінн несе відповідальність перед президентом, віце-президентом і американським народом. Це його обов'язок – бути повністю прозорим і відвертим у своїх діях. Щось менше – неприйнятно. Якщо насправді він навмисно ввів в оману президента, він повинен піти у відставку негайно".

Своєю чергою, CNN пише про те, що члени палати представників США, конгресмени Демократичної партії Джон Коньєрс і Елайджа Каммінгс закликали ФБР і Мін'юст провести брифінг стосовно можливих контактів із представниками РФ уже екс-радника президента з національної безпеки.

На думку конгресменів, Флінна повинні були звільнити "ще три тижні тому".

"Тепер ми в конгресі повинні знати, хто санкціонував його дії, хто допустив їх і дозволяв йому, як і раніше, мати доступ до найбільш чутливої інформації, що стосується національної безпеки, незважаючи на те, що знав про ризики", – йдеться в заяві.

Також видання зазначає, що раптовий вихід такої інформації знаменує найбільш публічний показ розладу на найвищому рівні нової адміністрації, яка зіткнулася з неодноразовими запитаннями з приводу суперечок і доповідей серед старших помічників протягом перших трьох тижнів.

Видання The Atlantic однак написало статтю із заголовком "Некерований державний корабель" пише, що "відставка Флінна залишає адміністрацію з екіпажем, який ворогує, і нікого немає біля керма".

Тут йдеться про теорії майбутньої зовнішньої політики президента Трампа і Ради національної безпеки з порівнянням політики і корабля з капітаном та екіпажем.

Однією із теорій є те, що "після жорсткого плавання" все налагодиться. Також видання не виключає можливості того, що "корабель" може потрапити у серйозні неприємності, однією з причин чого є те, що "система не може працювати без головнокомандувача". Йдеться про те, що важливо, щоб радник з національної безпеки контактував з президентом, який на якомусь рівні має розуміти необхідність дисциплінованого процесу і спільної роботи між агентствами. Кілька Кабінетів секретарів, навіть у разі співробітництва з тямущим радником з національної безпеки, не можуть замінити президента, який готовий вислухати, зважити і вирішити, і робити це постійно.

"Оптимістична теорія може виявитися правдою, якщо Трамп призначить вольового радника з національної безпеки", - підсумували у виданні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 14 Лютого 2017 20:00
Нам то без різниці. Пенсії нам з тої радості не прибавить Порошенко, і ціни не знизить!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus