USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що робити, якщо вкусила змія

9 Липня 2016 17:50
Літо в розпалі, саме триває ягідний сезон. Люди теплої днини прямують на відпочинок на природу: до лісу чи водойми, або ж намагаються заробити копійчину збиранням ягід. Втім, буває так, що і заробітки, і відпочинок можуть привести на лікарняне ліжко, ба навіть закінчитися трагічно. Перебуваючи на відпочинку на природі, варто пам’ятати, що в хащах та траві вас може чекати небезпека – змії, - пише Район.Рожище.

Нагадаємо, 17 червня 37-річний лучанин потрапив до реанімації внаслідок укусу змії в Карпатах. Варто зауважити, що цього літа змій помітили і в Луцьку. Нагадаємо, 5 липня змію виявили під валом, на якому стоїть замок Любарта у Луцьку (на головному фото).

Найпоширенішим представником отруйних плазунів у нашій місцевості є гадюка звичайна.

Щорічно в центральній районній лікарні трапляються випадки звернення за медичною допомогою пацієнтів з укусом саме гадюки. Що потрібно знати, коли зустріч з плазунами закінчилась неприємністю.

СИМПТОМИ

Як розповідає, головний лікар Рожищенської центральної лікарні Віктор Редзій, при укусі змії розвиваються такі симптоми:

«В ураженій ділянці з’являється різкий пекучий біль, почервоніння та оніміння шкіри, набряк м’яких тканин, обмеження рухів у розташованих поряд суглобах. Зазначені ознаки швидко поширюються на всю ділянку тіла, зокрема на кінцівку (рука, нога). Порушується координація рухів, виникає слабість у м’язах гортані, порожнини рота, язика. Постраждалий не може розмовляти, ковтати, виникає надмірна слинотеча. Розвивається сонливість, дихальні розлади, часте серцебиття підвищується температура тіла, виникає загроза паралічу дихальних шляхів. Шкіра в ділянці рани набуває червонувато-синюшного забарвлення Через 20-40 хвилин шкіра стає блідою, з’являється головокружіння, нудота, блювання, слабкість і гострий пульс, знижується артеріальний тиск, можлива втрата свідомості», - коментує медик.

Затягувати не варто, потрібно негайно звернутися до лікарів. Але першу медичну допомогу постраждалому треба обов’язково надати.

ПЕРША ДОПОМОГА

«Перша медична допомога при укусі змії повинна бути надана грамотно, а головне своєчасно. Від цього залежить подальший розвиток патологічного стану, а також життя потерпілого.

У жодному разі не варто відразу ж шукати джгут або накладати тугу пов’язку для того, щоб перетягнути укушену кінцівку. З укушеного місця необхідно якомога швидше відсмоктати отруту. Найбільш безпечним методом відсмоктування є використання невеликого скляного посуду, в якому за допомогою прогрівання створюється вакуум. Якщо такої можливості немає, допускається відсмоктування ротом, однак при умові відсутності в ротовій порожнині того, хто надає допомогу , ранок, виразок, пошкодженим карієсом зубів. За допомогою такої процедури можна видалити близько 60 відсотків отрути. А це істотно знижує ступінь концентрації отруйної речовини і зменшує ступінь важкості процесу.

Після відсмоктування отрути ранку обробляють зеленкою, йодом або спиртом. Потерпілому необхідно дати, якщо є така можливість, гарячий чай або каву. Алкогольних напоїв давати неможна, - інформує лікар Віктор Редзій.

НЕГАЙНО - В ЛІКАРНЮ

Після надання першої медичної допомоги необхідно якнайшвидше доставити потерпілого в лікувальний заклад, де нададуть кваліфіковану медичну допомогу. Під час транспортування в лікарню вкрай важливо повністю знерухоміти кінцівку, яка була вкушена. Якщо укус припав в ногу, то прив’язують дві ноги разом, якщо в руку, то її можна прибинтувати до тулуба. Взагалі, рекомендується знерухоміти все тіло. Чим менше рухається потерпілий, тим повільніше отрута всмоктується». - І наголошує, - Пам’ятайте, правильно і своєчасно надана медична допомога збереже життя і здоров’я людини».

Громадян закликають бути обачними. Пам’ятайте, що зароблених в лісі грошей на лікування укусу може забракнути, тож бережіть своє здоров’я, уважно дивіться під ноги та оминайте зустріч з отруйними плазунами десятою дорогою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
z мешканець Показати IP 9 Липня 2016 18:16
Біля замку цьго року вже забив 1 гадюку, 3 вужі особисто.
Анонім до z мешканець Показати IP 9 Липня 2016 19:34
А вужі дочого ?
щол до z мешканець Показати IP 9 Липня 2016 20:16
Навіщо ти вбив вужів, Саїд? Вони занадто голосно чирикали в траві?
Лучанин Показати IP 9 Липня 2016 19:56
Питання. В яку лікарню їхати при укусі змії - в найближчу чи тільки в обласну на Грушевського, бо наскільки я знаю вакцина від укусів є тільки там?
55 до Лучанин Показати IP 9 Липня 2016 20:54
Так вакцини навіть в Україні немає, краще їхати в Білорусь...
66 до 55 Показати IP 10 Липня 2016 09:59
странный, модератор, ты человек. Прочтешь где умную мысль, сразу переделываешь ее на свой лад, пишешь чуть выше сказанного и как будто ты ОРИГИНАЛ!!! Не первый раз это замечено.
старий55 до 55 Показати IP 10 Липня 2016 20:59
"вакцина" зовсім не панацея, головне правильне лікування симптомів. по-перше, сиворотка ефективна тільки в перші півгодини-годину, по друге, реакція на неї часто може бути важкою, по-третє, спец. "антигадючної" ніхто не випускає (є "антигюрза"). Досвідчені змієлови для "наших" простих гадюк взагалі не рекомендують сиворотку. Відсмоктування-вичавлювання з ранки, антиалергічний препарат, мінімізація поширення в організмі (нетуга повязка на 15-20хв., холод, спокій, знерухомлення), багато рідини, можна щось "своє" серцеве-заспокійливе. Ну і все це дорогою до лікарні. Там, кажуть, дуже ефективні новокаїнова блокада, гепарин і т.д. Ну але то вже справа лікарів. За останні 15 років на Волині серед десь 40 випадків укусів гадюки, описаних в ЗМІ, вижили усі, хоч більшість пару днів пробули в реанімації...
kj до Лучанин Показати IP 9 Липня 2016 20:56
2-називають скромно - моргом. Залишається 1-а. Але там не вистачає лікарів, тому як є вакансії, але немає грошей у молоді, щоб їх зайняти. Отже - в обласну.
What? до kj Показати IP 10 Липня 2016 02:50
Можете перевести що ви нагородили? Що є 2, що є 1-а, та яке відношення мають вакансії до вакцини? P.s.: Молоді кажете? А ви самі хочете щоб вас лікував цей новоспечений спеціаліст, вірніше з новопридбаним дипломом, який нирку від бірки відрізнити не може? Для прикладу, лікування вас від грипу таким спецом буде вам коштувати життя, а відсутність його на вакансії може дати вам шанс вижити. І це стосується навіть вас, якщо ви є такий спеціаліст, хвороби спеціалістів не обирають.
Анонім до Лучанин Показати IP 9 Липня 2016 21:15
Ще трохи, і треба буде їхати в Ростов або в Белгород, бо вакцина буде тільки там
Людина Показати IP 10 Липня 2016 02:55
Ну, за 40 хвилин ні до Білорусі, ні до Польщі, ні куди далі, не потрапиш. А що робити при відсутності вакцини, тобто зараз людям?
pjkbhgt до Людина Показати IP 10 Липня 2016 10:00
то до чого і готуємося - здихати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus