USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що лучанам робити з порожніми пляшками, щоб мати від цього зиск

22 Травня 2015 08:30
Здавати пусті скляні та пластмасові (ПЕТ) пляшки закликають лучан активісти у Фейсбуці.

Так, дівчата, автори проекту «Мандросвіт» Інформаційного агентства Волинські Новини, Олена Сідімянцева та Юля Камінська повернулися в Луцьк після своєї піврічної мандрівки Європою та Африкою. Вони отримали вдосталь вражень та досвіду, якими радо діляться у соціальних мережах.

Зараз дівчата агітують усіх без винятку не викидати порожні пляшки, макулатуру, в тому числі – картон, а ще окремо збирати пластмасові кришки від мінеральної води, молока у картонних пакетах, йогуртів, шампунів тощо.

«Зараз буду жорстко агітувати й пропагувати. Повернувшись із Євротуру, ми з Лєною зрозуміли, що «жизнь нікогда не будєт прєжнєй», навіть у дрібницях. Ну не можу я прото взяти і викинути пластикову пляшку, папір чи скло в те саме відро, куди й органічні відходи. Розділяти сміття у своїй квартирі ми почали НЕСВІДОМО і без далекоглядних планів, адже баків для роздільного сміття в Луцьку, як ви знаєте, немає. Але рішення прийшло саме. Несподівано в сусідньому дворі натрапили на пункт прийому вторинної сировини. Приймають пластмасу, пластикові пляшки з-під води (без кришечок, спресовані), макулатуру, картон, поліетиленову плівку і навіть лотки для яєць. Ціни на весь цей хлам приємно вразили! За декілька кілограмів макулатури (рекламні газети, упаковки, списані аркуші), 2 картонних ящики і торбу пластикових пляшок ми виручили 22 гривні. Алкоголь вдома ми майже не п’ємо, але якщо зберемо скляних пляшок, також здамо їх в пункт прийому біля будинку (проспект Молоді, 10а). До слова, одна скляна пляшка розкладається 1000 років. Ви готові за таке відповідати?», – запитують дівчата у своєму пості у Фейсбуці.

Вони також виставили фото розпорядку роботи та вигляду пункту прийому ПЕТ-пляшок, що по проспекту Соборності, 3.



Водночас дівчата закликають збирати і кришки, про які ішлося вище.

«Подумуємо з Лєною організувати довготривалий проект зі збору кришок з метою їх здачі на переробний завод (є в Харкові, Києві). Але їм, щоб запустити лінію з переробки, треба не менше 10 тонн. Збирати доведеться довго, але можна об’єднатися з іншими містами. Наприклад, в Ужгороді вже рік триває збір кришечок. Назбирали близько 400 кілограмів. До речі, в цивілізованих країнах із тих кришечок потім виготовляють інвалідні візки!», – написали дівчата.

Цікаво, що один інвалідний візок «коштує» 250 кілограмів пластикових кришок (це приблизно 60 тисяч штук).

Дівчата власним прикладом закликають розділяти сміття, причому запевняють, що кришки, прийомних пунктів яких у Луцьку поки немає, можна віддавати їм – вони відправлятимуть їх на завод у Києві чи Харкові.

Також Олена та Юля не проти об’єднати зусилля у реалізації подібних проектів з іншими еко-небайдужими.

Так, вже на заклик дівчат відгукнулася лучанка Марічка Куліш – вона здала пластмасові та скляні пляшки у пукти прийому. Про це дівчина написала на своїй сторінці у Фейсбуці.


Ні, друзі, я не зійшла з розуму і мені є чим зайнятися. Але я зустріла чудових дівчат Olena Sidimiantseva та Yulia...

Posted by Marichka Kulish on 21 травня 2015 р.


До слова, як повідомляє УНІАН, під Києвом, у Білоцерківському районі, планують побудувати завод із переробки твердих побутових і промислових відходів на біопаливо. Його вартість складе 40 мільйонів євро.

І насамкінець, як написали дівчата, у тому-то й різниця між Україною і Європою, що в Україні тобі заплатять за твоє сміття, а в Європі ти заплатиш штраф, якщо неправильно його викинеш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
студент Показати IP 22 Травня 2015 08:56
Конфіскат одного волинського прокурора перекриє збір кришечок усієї України. Не забивайте нам мізги кришечками!!!!!
до студента до студент Показати IP 22 Травня 2015 09:44
нам не треба щось перекривати нам треба навчитись культури як у європі та розділяти побутові відходи і це повинні знати всі.
екологічна свідоміст до студент Показати IP 22 Травня 2015 12:26
Мова йде про екологію, про навколишнє середовище, в якому ми з Вами живемо, про здоров'я наше та наших дітей, а не зведення суто до фінансових питань
Анонім до студент Показати IP 14 Березня 2016 02:02
диб*ле причом прокурор тут бл*ть, це про екологію. Захоч словесно вітомстити тоді : [email protected]
євроукраїнець Показати IP 22 Травня 2015 09:16
підтримую активістів! Ніхто не прийде і не збудує для нас Європу в Україні за нас. Якщо ми хочемо жити як в цивілізованих країнах починати треба з себе, в тому числі з таких побутових "дрібниць", а не взивати до ЖЕКу, міського голови чи Президента.
Варвара СТУДЕНТОВІ Показати IP 22 Травня 2015 09:27
то займись прокурором,відіжми гроші для добробуту нашого міста.Для цього потрібно встати з дивана і почати з простого-змінити себе.Ідея чудова і лучани її підтримають.
123 Показати IP 22 Травня 2015 09:37
Гарна ідея. Повністю підтримую. Шкода, що у нас так мало пунктів прийому вторсировини. Я, наприклад, з великою радістю теж би здавала, але не знаю де в району Там Там є такий пункт. Хто знає підкажіть
Джулія до 123 Показати IP 22 Травня 2015 10:39
Макулатуру можете занести у найближчу до Вас школу. Здається, деякі навчальні заклади і пластикові пляшки збирають.
fenix до Джулія Показати IP 22 Травня 2015 19:15
Макулатурою ми взимку розпалювати буржуйки будемо. :(
Юля Мандросвіт до 123 Показати IP 22 Травня 2015 11:24
Від Там-Таму не так далеко до того пункту прийому на Соборності, 3 :) Можна прогулятися, помилуватися каштанами, здати вторсировину й навіть отримати своїх 5-10 гривень.
Хвєдя Показати IP 22 Травня 2015 09:45
Вперед! Активісти! Відкривайте пункти прийому... Що, не хочеться, не вміється, чи зиску від того замало? Ото ж...
До цього милого скеп до Хвєдя Показати IP 22 Травня 2015 12:30
Не повірите, але в Луцьку уже вистачає пунктів вторсировини. Сама була вражена. Просто не всі про них знають. Я думаю, дуже скоро пройде інформування населення та до Вас донесуть таку інформацію, тому готуйте свою макулатуру та ПЕТ-пляшки! :) Успіхів Вам! :)
321 Показати IP 22 Травня 2015 10:08
Всі й так знають що робити з порожніми пляшками щоб мати з цього зиск - гнати самогон, розливати в ці пусті пляшки і нести на базар продавати.
Туйво Показати IP 22 Травня 2015 10:18
Сходіть дівчатка на Брище, пользи буде більше і кришечок назбираєте і не тільки....
ооо Показати IP 22 Травня 2015 11:00
не ма мені чим займатися ,сяду і буду копирсатися в смітті воно мені треба? один застарілий металургійний завод олігарха робить шкоди природі більше ніж всі "несвідомі" громадяни волині.
Ваша хата скраю? до ооо Показати IP 22 Травня 2015 12:34
То є гарна ініціатива, і Вас, до речі, ніхто ні до чого не примушує - це 1, і для цього не треба копирсатись в смітті, люди ПЕРЕД тим, як викидати щось у смітник, думають, КУДИ його викинути: у смітник, відкласти у макулатуру, окремо поставити пляшки тощо - це 2. Поки немає відповідних законів, як у Європі, які зобов'язують розділяти сміття, то на Ваш розсуд та на Вашу совість.
БОМЖ # 11 Показати IP 22 Травня 2015 19:24
Активістки-комсомолки!!! Хочете в мене останній куска хліба забрати??? Картон-бутилкі - це моя територія !!! Займіться чимсь іншим, або сядьте і хрестиком вишивайте, може щось получиться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus