USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Що спонукало парафію на Волині перейти на новоюліанський календар

22 Грудня 2022 19:17
Перші православні релігійні громади на Волині просять церковне керівництво дозволу служити за новим стилем (новоюліанським календарем). Із такими листами вони звернулися до митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Поки Синод Православної церкви України дозволив усім парафіям провести святкові різдвяні богослужіння 25 грудня, ідеться в сюжеті 5 каналу.

На парафіяльних зборах громада Воздвиження хреста Господнього села Вільхівка вирішила перейти на новоюліанський календар.

«Піст. Відсвяткували Різдво, а потім – Святого Василя, Новий рік, Водохреще. Це логічно. Наш митрополит Варфоломій святкує Різдво 25 грудня і всі цивілізовані церкви святкують Різдво 25 грудня. Ті, що святкують Різдво 7 січня, переважно прив’язані до московської церкви», – говорить парафіянка Олена Ричук.

Громада села ще на початку 90-х вийшла з московського патріархату. Після повномасштабного вторгнення росіян, як кажуть місцеві, не хочуть мати нічого спільного з їхньою церквою.

«Раніше ж було, що святкували Різдво 25 грудня. Перейшли. Так само перейдемо назад на 25-те і всі свята перейдуть», – зазначає вірянка Людмила Процюк.

Парафіяни кажуть: питання переходу на новий стиль порушували вже давно, але тепер остаточно переконалися в правильності такого рішення.

«Ми вже до цього дозріли. Ми хочемо офіційного підтвердження нашого духовенства на те, щоб ми мали благословення святкувати Різдво Христове 25 грудня разом з усіма цивілізованими церквами», – наголошує вірянка Юлія Клехо.

Це рішення усієї церковної громади та навіть тих мешканців Вільхівки, які мало цікавляться релігією.

Читати ще: Вільхівка: село, де народився гімн усіх волинян «Волинь моя, краса моя»

Настоятель Хрестовоздвиженського храму, протоієрей Василь Луньо говорить: підтримав вірян, бо й сам – прихильник переходу на новий стиль.

«Календарна реформа – одне з питань, де ми можемо робити дерусифікацію», – підкреслює священник.

Офіційні звернення з проханням про зміну церковного календаря до архієрея надійшли від двох релігійних громад Волинської єпархії, але це питання, кажуть духівники, має вирішуватися на рівні Священного Синоду.

«Він надасть дозвіл тим парафіям, які бажають повністю служити за новим стилем. Після цього вони зможуть розпочати служіння за новоюліанським календарем. Не думаю, що буде прийнято рішення, що вся Православна церква України з такого-то року переходить на новоюліанський календар», – пояснює керівник інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко.
Читати ще: Волинський священник представив план переходу на новоюліанський календар

Релігієзнавці називають новоюліанський календар точнішим за старий і застерігають підходити до цього питання з обережністю, адже в деяких православних церквах після переходу сталися розколи.

«Суспільство і так перебуває в розділенні. Російська православна церква точно не буде переходити на цей стиль найближчим часом. Це призведе до того, що московський патріархат буде звинувачувати тих, хто перейшов на новий стиль, у різноманітній єресі, у тому, що вони, наприклад, зреклися Хреста. Це буде мати вплив на деяких непоінформованих людей», – вважає релігієзнавець Ігор Сацик.

За новим стилем усі християнські свята зміщуються на 13 днів, але це не стосується Великодня і свят, пов’язаних із його датою. Нині у світі дев’ять із 16 помісних православних церков живуть за новим юліанським календарем, зокрема Вселенська патріархія. Поки на загальноукраїнському рівні про такий перехід не йдеться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Волиняка Показати IP 23 Грудня 2022 08:21
Як смішить оце "весь цивілізований світ" Самі кажуть, що церква - ковчег, спасіння від світу, "царство моє не від світу цього" і тд. Вже б вигадали якийся "богословський" аргумент , ніж примітивну гонитву за якимось "цивілізованим світом"
Анонім Показати IP 24 Грудня 2022 20:37
Раніше раніше...раніше держава і церква жили за юліанським календарем.і Різдво було 25грудня а коли совєти ввели григоріанський календар то церква не захотіла от і вийшло 7 січня.а насправді є 25 грудня .
Анонім Показати IP 24 Грудня 2022 20:39
Морочать людям голову про раніше .так люди не розуміють що раніше просто був юліанський календар скрізь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus