USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

«Починаємо святкувати Різдво 25 грудня», – Михаїл привітав волинян з прийдешніми святами

21 Грудня 2022 09:16
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл привітав волинян із Різдвом Христовим, яке, як він наголосив, ми разом із більшістю європейців починаємо святкувати 25 грудня.

Про це йдеться у посланні владики до вірян:

«Незважаючи на сумні події в нашій державі, коли український народ боронить цілісність та незалежність своєї Батьківщини, ми святкуємо Христове Різдво – величне торжество всього християнства. Сталося велике чудо, на яке тисячоліттями чекали старозавітні праведники, про яке провіщали пророки. Бог явився людям во плоті: будучи Творцем світу, принизив Себе і став людиною. Величний і незбагненний Бог не тільки наблизився до людини, але і з’єднався з людською природою, щоб знищити гріх і смерть.

Різдво Христове – це подія, що сталася в часі, але має силу вічності. Син Божий не просто наблизився до людини, але й ототожнився з нею. Він відродив у нас гідність людини, створеної на образ і подобу Божу (Бут. 1, 26). Сам став людиною, поклавши початок оновленню світу, початок новому благодатному спілкуванню з Богом. Відомий православний богослов XIV століття святий Миколай Кавасила навчає, що Христос «перший і єдиний, хто показав нам істинну й досконалу людину». Відтоді кожен, хто шанує Бога, повинен шанувати і людину, а хто принижує людину, той ганьбить і Бога, Який прийняв нашу природу.

Різдво Ісуса Христа є глибокою таємницею, волею небесного Отця та великою загадкою для людей, бо складно збагнути людям народження вічного Бога як людини і через людину.

Як вифлеємські пастухи, що віднайшли в яслах живого Бога, так і ми сьогодні стоїмо перед Господнім обличчям, сповнюючись Його миром. Народження Христа в чудесний спосіб запевняє кожного із нас у Його присутності серед випробувань і викликів нашого життя. Його народження – це знак надії серед лихоліття війни, недуг, страждань та сумнівів. Відкриймо свої серця на Його надію, вірмо у Його любов, бо завдяки їй Він сам прийшов у світ, аби нам дарувати спасіння.

Різдвяні церковні піснеспіви і народні колядки, що прославляють народження Богонемовляти, радісною звісткою осявають наше життя, незважаючи на війну й буденні турботи. У цих піснеспівах із дитячою щирістю і чистотою відображається душа нашого боголюбивого народу, його віра, його вікові надії та сподівання, радість зустрічі з Тим, Хто явив світу путь, істину і життя (Ін. 14, 6).

Прихід Божого Сина на землю змінює людське розуміння волі Творця. Крім видимого світу, в якому ми живемо, який відчуваємо, є ще невидимий, але реальний духовний світ, у який входимо через сповнення Божої волі.

Дослухаючись до євангельського благовістя і розмірковуючи над таємницею Боговтілення, ми відкриваємо для себе багатство благості, лагідності та довготерпіння Господнього (Рим. 2, 4) і разом з тим вчимося бути вдячними нашому Спасителеві за те, що «ми пізнали любов, яку має до нас Бог, і увірували в неї» ( 1 Ін. 4, 16).

Різдво Христове 2023 року ми зустрічаємо не лише з радістю, але й з тривогою в душі. Радісна новина – бо Різдво Христове приходить у наші оселі й парафії, але повномасштабна кровопролитна війна московії проти України, яка триває з 2014-го року, тривожить наші серця.

Особливо в ці святкові дні наші думки та молитви линуть за наших мужніх воїнів, які боронять нашу землю, захищають мир і спокій наших осель. Ми співчуваємо всім, хто втратив своїх рідних, – наших Героїв, і запевняємо, що вони назавжди залишаться у пам’яті та історії нашого народу.

Славлячи новонародженого Христа, припадімо ж разом із простими пастушками та мудрими волхвами до Його ясел. Славмо Його втілення та радіймо спасінню, що прийшло для кожного із нас.

Вітаю вас всечесні отці, дорогі брати і сестри – волиняни, відважні воїни захисники України із Різдвом Христовим, яке ми разом із більшістю європейців починаємо святкувати 25 грудня, а також із Новим 2023-м роком! Бажаю, щоб це Новоліття було для всіх сповнене милості Божої, отримання перемоги над московитським агресором, щоб запанував довгоочікуваний мир у нашій волелюбній Україні і збулася мрія всіх українців – об’єднатись у велику, єдину Православну Церкву.

Вітаю народних депутатів України від Волині: Ігоря Палицю, Степана Івахіва, Ірину Констанкевич, Ігоря Гузя, Вячеслава Рубльова, Валерія Стернійчука. Вітаю голову Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка, голову Волинської обласної ради Григорія Недопада і весь депутатський корпус, луцького міського голову Ігоря Поліщука, голів районних державних адміністрацій, міських рад, голів об’єднаних територіальних громад і сільських старост із різдвяними та новорічними святами. Молитовно бажаю вам мудрості, відваги й відданого служіння своєму народові в цей непростий і тривожний для нашої держави час.

Бог миру і благодаті нехай дарує всім нам міцну віру та вселяє надію на швидку перемогу над ворогом.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос народився! Славімо Його!".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Олег Показати IP 21 Грудня 2022 09:39
25 грудня святкують Різдво католики, всі православні святкують 7 січня
Здоровий глузд до Олег Показати IP 21 Грудня 2022 10:09
Новоюліанський, який до 2800 року буде повністю збігатися із григоріанським, використовують 11 православних церков - Румунська, Болгарська, Польська православні церкви й Православна церква Чеських земель і Словаччини. А також «грецькі» православні церкви: Константинопольська, Александрійська, Антіохійська, Елладська, Албанська. Вчть "матчасть", пане ( або товарісч) Олеже.
Володимир до Олег Показати IP 21 Грудня 2022 10:11
Не позорся. Подивися в мережі календарі столітньої давнини. Прозрієш.
Іра до Олег Показати IP 21 Грудня 2022 12:43
У Європі живуть не лише католики! Найбільше католиків у Латинській Америці. Християни західного обряду святкують 25 грудня
Філарет до Олег Показати IP 22 Грудня 2022 17:50
Ми живем по юліанському календарю, тоді чого маєм святкувати по григоріанському? Бо так сказали кгбісти в рясі?
Олег Показати IP 21 Грудня 2022 10:35
В Польщі православні теж зрадники, бо святкують 7 січня Різдво. Колаборанти!!!
Іра до Олег Показати IP 21 Грудня 2022 12:48
Ніхто нікого не змушує, як в радянські часи насильно все змінювали. Це лише добровільно. Вам немає за що переживати, будете до кінця своїх днів святкувати Різдво зі своїм улюбленим сатаністом гундяєвим
Віталій до Олег Показати IP 21 Грудня 2022 13:23
До чого тут Польща та католики? Якщо ви не в курсі, то 9 з 16 автокефальних православних церков святкують свята за новим стилем, новоюліанським календарем, тобто мають Різдво 25 грудня. Святкувати Різдво 7 січня і казати, що то 25 грудня – це календарна шизофренія. Та та, ви теж святкуєте 25 грудня, але поки воно припадає на 7 січня, з 22 столітті вже припадатиме на 8 січня. Похибку юліанського календаря не виправиш
А Показати IP 21 Грудня 2022 11:22
ото ж-християни. То може варто святкувати разом, в ім'я Хреста?
Анонім Показати IP 21 Грудня 2022 14:20
давно вже час так святкувати
Анонім Показати IP 21 Грудня 2022 15:45
Церква живе по юліанському календарю .не захотіла переходити як того комуняки хотіли.а країна по григоріанському живе тому у нас Різдво 7січня але по церковному по старому стилі це і є 25 грудня а новий рік 1 січня а в церкві це старий новий рік . Не ащо переходити на інший календар ??
Наталя Показати IP 21 Грудня 2022 18:14
Піст перед Різдвом, бабуся завжди казала називався Пилипівка (в народі). Богослужіння в честь ап.Филипа була 27 листопада. Одже 28 розпочала поститись як обмеженням в споживанні м'ясної та молочної їжі, а також молитвою по псалтирі додатково. Так як піст 40 днів, я двічі прочитую Псалтир. До 25 грудня 40 днів посту не завершуються. То чому порушувати маю піст? Є ж літургійна традиція. А коли читатимуться на вечірньому богослужінні перед Різдвом різдвяні трипісці,який є особливим богослужбовим текстом Православної Церкви? Без цих особливих служб, для мене це так якби ми Пасху святкували перед Вербною Неділею, чи Страсним Четвергом. А щодо святкування Нового Року...всеодно ж коли припадав на середу та п'ятницю істині віряни завжди тримали піст. Мені боляче, що люди так не знають свою віру...Хоча у ВНЗ нас і навчали, що в управлінні людьми на релігійний фактор взагалі варто не зважати. Адже 95% персоналу взагалі не дотримується правил своєї релігії, та й загалом навіть не хоче їх знати, бо інакше прийдеться міняти себе. А це важко. І я молода людина, якщо то.
Захожанка Показати IP 22 Грудня 2022 07:58
У Михаїла два рази Христос народився!? Ніякої там немає віри,тільки бізнес!
Атеист до Захожанка Показати IP 22 Грудня 2022 12:09
Не було ніякого ісуса. можеш святкувати своє різдво хоч влітку
Дата Туташкія до зах Показати IP 22 Грудня 2022 15:11
Дурний піп тебе хрестив

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus