USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що врятує Україну? Прогноз від прогресивного економіста

19 Березня 2014 00:29
Автор грузинського економічного дива Каха Бендукідзе зібрав переповнену залу на 600 людей зі студентів та випускників Києво-Могилянської академії, а також представників 14 університетів та десятків бізнес-структур.

Прогнози Кахи стосовно України невтішні – він чесно зізнається, що не знає як українцям вийти із замкненого кола популізму і розвалювання економіки, якими ми ходили останні 20 років. При цьому від дуже відвертий і не боїться говорити те, що аудиторія, можливо, не готова чути, - повідомляє Гурт.

Його лекція – це "холодний душ" на фоні солодких обіцянок нинішніх урядовців. Він прозоро дає зрозуміти: або українцям доведеться попітніти в найближчі кілька років, або майбутнього ані у них, ані в цієї країни вже не буде.

Пропонуємо короткий тезовий переказ його лекції, яку він прочитав нещодавно у Києво-Могилянській академії.

Україна зараз переживає один із найважчих моментів в історії. Такий момент був у 1918-му році. Знаходячись всередині історії, ми не помічаємо всього драматизму. Але рівень складності сьогоднішньої ситуації є критичним.

Я жив у двох державах, консультував уряди кількох країн, працював у ще їх більшій кількості. Але такої поганої ситуації, як в Україні, я не ще не бачив. Зараз ситуація така, що можна зрозуміти, що окремо потрібно робити в економіці і що окремо потрібно робити в політиці, але як знайти компроміс у цих сферах – абсолютно невідомо.

20 років тому Польща була на однаковому рівні економічного розвитку з Україною. Сьогодні Польща у 3 рази багатша. Вас обігнали навіть Болгарія та Румунія, які вважаються "лузерами" Європи через погану національну специфіку. Втрачено 20 років. Через 20 років Україна повернулася до того ж ВВП, яке було в неї на момент розпаду СРСР.

В Україні повагою користуються популісти. Українці обирають не тих, хто кращий, а тих, хто більше обіцяє. Ці люди збільшують податки, щоб збільшити соціальні виплати, примножують рівень бюрократії, проводять божевільну соціальну політику. Все це – зброя знищення багатства. Народ у такій ситуації не багатіє, і, з часом, обирає ще більших популістів, які обіцяють ще більше і потім ще більше руйнують економіку. Як Україні не обирати популістів в теперішній ситуації – поки невідомо.

Є дві сили, що можуть допомогти вийти із ситуації. Одна – це самі українці, які спробують розірвати замкнуте коло і врятують країну, інша – Володимир Путін, який налаштований на те, щоб знищити країну. Який варіант спрацює - залежить від вас.

17 % ВВП у вас йде на субсидування вартості енергоносіїв. Це шалена цифра, яку не може дозволити собі жодна країна. Україна вкрай неефективно використовує енергоносії. На долар виробництва Україна витрачає безпрецедентно багато джоулів енергії. Більше витрачає тільки Туркменістан, у якого запасів власного розвіданого газу вистачить на декілька століть вперед.

Уявіть: до вас прийшов пушер, запропонував дешевий наркотик, ви підсіли, продали усе з будинку, підселили сусіда, скоро й будинку не буде. Все це тільки тому, що ви не можете відмовитись від наркотика. Цей наркотик – російський газ. Відмовитись від наркотика дуже легко – висока ціна. Тут не потрібно знати теплотехніку або термодинаміку, не потрібен комітет з енергоефективності. Просто підвищуєте ціну і підприємства самі стають енергоефективнішими, так їм вигідніше. І так відбувається в усіх країнах, як в бідніших, так і в багатших.

Грузія в рази ефективніше використовує енергоносії. При цьому у вас є спеціальне Державне агентство з енергоефективності, а у нас нічого подібного немає. Можливо, в цьому наш секрет успіху?

Реформа буде хворобливою. Уявіть, що у вас гангрена і вам пропонують відрізати ногу. Ви кажете, що без ноги залишатись не хочете. Вас переконують: ногу не вдасться зберегти, але ви можете померти, якщо її не ампутувати. Але ви все одно хочете залишитись зі своєю хворою ногою, мовляв, раніше була нога, працювала і нічого. Але в такій ситуації є лише три виходи: або відріжете ногу і видужаєте, або вона згниє і сама відпаде, але ви хворітимете довше, або помрете. Україна зараз в аналогічній ситуації.

Ви читали Євангеліє, Старий заповіт? Там написано, що Україна буде існувати завжди? Ні, не написано. Шумери і хети більше не існують і нічого. В Україні проводять перший великий експеримент по зміні світового порядку, встановленого після Другої світової війни. І він може закінчитися дуже погано. Розуміючи це, я приїжджаю в Україну і закликаю до реформ, щоб встигнути врятувати країну.

Мене запитують: де потрібно реформувати країну, в першу чергу? Та тут усі сфери треба реформовувати, такої нереформованої країни я ще не бачив. Це ціна, яку ви заплатили, обираючи політиків-популістів, які говорили вам тільки хороше.

Якщо в Україні перестануть убивати експорт, якщо перестануть убивати бізнес велетенською кількістю папірців, то Україна може стати єдиною країною, що потіснить китайські товари у Європі. У вас єдиних є достатня кількість працівників, співрозмірний рівень зарплат, але ви маєте значно краще розташування та умови товарообміну.

Знищити бюрократію, знищити зайве регулювання, зайві податки, ліквідувати субсидії для бізнесу, стабілізувати валюту за допомогою ринкових механізмів і приватизувати державну власність (не лише заводи, але й частину університетів, лікарень тощо) – ось те, що вам потрібно робити в першу чергу, щоб врятувати економіку.

ДОВІДКА:
Каха Бендукідзе – головний ідеолог і практик економічного реформування Грузії після приходу до влади президента Саакашвілі. Прийшовши у політику з бізнесу, він приніс у неї принципи ефективності, економічної доцільності та вільного розвитку. Його реформи стали найуспішнішим на пострадянському просторі прикладом того, що слабка корумпована країна зі зруйнованою економікою та високим рівнем злочинності, може буквально за кілька років відродитися з попелу і стати на один рівень з європейськими.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Віктор Вапенко Показати IP 19 Березня 2014 11:04
Типовий неолібераст : все приватизувати, знищити регулювання, ліквідувати субсидії та соцвиплати... Чомусь ніхто з таких спеціалістів і слова не говорить про повернення державі награбованого олігархами та сошками поменше, через що наша держава і опинилась в такому становищі. Знову багаті та надбагаті хочуть зберегти своє становище за рахунок бідних, прикриваючись при цьому псевдонауковими теоріями та популістською риторикою про гангрени.
Лучанин Показати IP 19 Березня 2014 11:11
Людина Саакашвілі цим все сказано!
Костя Показати IP 19 Березня 2014 13:27
Все він правильно сказав. Порівняли б зараз Грузію із нами.
света Показати IP 19 Березня 2014 17:46
"Українці обирають не тих, хто кращий, а тих, хто більше обіцяє" - а яке це має відношення до економіки? Чи можливо він просто хоче показати кого потрібно обрати?
Наталка до света Показати IP 26 Квітня 2014 19:37
збільшення фінансування соц. сфери відповідно зменшує фінансування на всі інші. ось, що цим він хотів сказати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus