USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Що пов'язує валютників та правоохоронців у Луцьку. ФОТО

8 Листопада 2013 15:40
Не секрет, що у Луцьку має місце так званий «чорний фінансовий ринок». Тож, якщо є проблеми з обміном валют в офіційній установі, лучани йдуть «за допомогою» до вуличних валютників.

Стрічка новин всеукраїнських інтернет-видань рясніє заголовками, мовляв, там чи в іншому місці провели рейд та покарали «вуличних міняйл», діяльність яких заборонена Законодавством нашої держави. Утім, у багатьох виникає враження, що ця «політика» славетного міста Луцька не стосується. Подивіться хоча б на територію неподалік від Театрального майдану. Якщо бодай 5 хвилин «покавувати» біля ЦУМу, можна поспостерігати за невтомною працею «робітників баксів та євро».



Так що ж, виходить, що нікуди вони не поділись? Більше того, валютники і не збираються ховатися та заробляти на життя «по-тихому». Поряд стоять два працівники міліції, і, схоже, до кремезних дядьків із барсетками діла їм не було і немає, хоча, згідно з чинним Законодавством, до адміністративної відповідальності правоохоронці мають право притягнути як валютника, так і громадянина, який користується його послугами.



Майже кожен другий лучанин із впевненістю може описати класичний портрет пересічного міняйли: шкіряна або спортивна куртка, вгодоване черевце ну і, звісно, славнозвісна барсетка чи сумочка через плече, що набита грішми різних країн світу.

До слова, коли міліціонери помітили журналіста Волинських Новин із фотоапаратом, їх наче вітром здуло, а один із валютників зі злим поглядом рушив у бік репортера, тож тому довелось якомога швидше покинути місце зйомки. Воно й зрозуміло – нікому не хочеться світитися у подібних справах.



Утім, кореспонденту Волинських Новин вдалося поспілкуватися з одним із подібних «фахівців», який працює в іншому місці (пункти, де можна поміняти, скажімо, євро на гривні, функціонують і біля залізничного вокзалу, і на ринках міста). Розмова була короткою та малоприємною, однак чоловік все-таки погодився дещо розповісти. Щоправда, за умови повної конфіденційності та анонімності. Його коментар журналісту передаємо дослівно:

«Я зарабатываю тем, что приобретаю валюту по низкой цене, а продаю уже по высокой. Интуиция подсказывает, когда наступает выгодный момент для покупки. Работаю не сам, у меня есть «работники», которые помагают, когда мне некогда. Бывает такое, что только по телефону говорю, «сливать кассу» или не стоит. Без оружия из дому не выхожу, так как мы живем не только по законам рынка, но и криминального мира. Знаешь, мы – это «мелочь» в этом деле, есть люди, которые стоят выше нас. Ты даже и не догадываешься, кто из известных среди них, но я тебе и не скажу, так как не хочу, чтобы завтра тебя нашли без головы», - наголосив чоловік.

Також на прощання він заявив, буцімто кожного місяця платить понад 3000 гривень луцьким правоохоронцям за те, аби ті «гарантували безпеку» та не перешкоджали роботі.



Враховуючи те, що така інформація не є достеменною та немає доказів злочину, окрім слів валютника, Волинські Новини вирішили запитати у міліціонерів чи представників УБОЗу, якою є зараз ситуація у Луцьку з валютниками, та чи заслужено правоохоронців звинувачують у «кришуванні» міняйл.

За поясненнями ми звернулися до начальника Луцького міського відділу УМВС України у Волинській області Василя Марчишака, утім посадовець від коментарів відмовився.

У прес-службі волинської міліції ситуацію прокоментували. Так, речник міліції в області Оксана Блищик представила звітність щодо діяльності валютників на Волині:

Отож, за інформацією УДСБЕЗ УМВС України у Волинській області, у 2013 році виявили 126 правопорушень, а відтак склали адміністративні протоколи за статею 162 КУпАП - порушення правил про валютні операції.

У правопорушників вилучили 406 тисяч 200 гривень, 27 тисяч 50 доларів США, 6 тисяч ЄВРО, 16 тисяч 750 злотих, 480 тисяч білоруських рублів, 69 тисяч 200 російських рублів.

Згідно з рішеннями судів, наклали штрафів на загальну суму 24 тисяч 100 гривень стосовно 52 осіб та 68 особам винесли попередження. Конфіскували 2700 гривень, 660 доларів США та 60 ЄВРО.



Проте така ситуація лучан, які користуються послугами міняйл, не лякає. Зі слів 27-річного лучанина Валерія, послугами вуличного «пункту обміну валют» хлопець користується уже давно.



«У банк не ходжу, адже там завжди черги. А нащо мені стояти та чекати, якщо в центрі підійшов до потрібних людей і через хвилинку уже тримаєш в руках хрусткі папірці. Різниця у курсі – зовсім несуттєва», - поспіхом говорить Валерій та швиденько ховається до своєї автівки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
555 Показати IP 8 Листопада 2013 15:55
Поки є попит - буде і пропозиція. Це раз. Якби карання за такі операції було років зо 7 строгого режиму, повірте - ніодного б там не було...
Факт Показати IP 8 Листопада 2013 16:36
Вони що комусь заважають? Працюють в любу погоду. Ризикують життям. Кормлять силовиків, ті Боріску, той пр*зіка. Все норм.
Семен Показати IP 8 Листопада 2013 16:47
А еще и даишников. Для кого там знак и отдельная полоса для общественного транспорта? Правильно, для стянки джипов клиентов валютчиков.
Читач до Семен Показати IP 8 Листопада 2013 16:49
Щось журналісти забули зафіксувати цей факт. Видно, посвідчень водія не мають.
Серж Показати IP 8 Листопада 2013 17:01
люди працюють, все норм. а на волиннюзi журналшстам здаеться по 18-25 рокiв, якщо такi речi простi не розумiють
Ind до Серж Показати IP 8 Листопада 2013 17:19
Це не робота, якщо їм це подобається хай на Форексі торгують. Є Закон який має ніби бути один для всіх
Рома до Ind Показати IP 8 Листопада 2013 18:53
Щоби на Форексі або фонді торгувати - потрібно мізки мати. У випадку з валютниками це не той випадок.
ИМЕЮ МНЕНИЕ до Ind Показати IP 8 Листопада 2013 22:09
Раздаёшь умные советы? а сам-то кем работаешь, умник?
555 Показати IP 8 Листопада 2013 17:03
Начальник Луцької міліції за хабарі ще кришуе збанкрутілий "Західінкомбанк" щоб вкладники не отримали депозити.
Василь з Горохова Показати IP 8 Листопада 2013 17:03
Щось мало віриться, що так у відкриту продають.
Ingex Показати IP 8 Листопада 2013 17:18
Блін люди ви що взагалі в ауті ??? Це заборонено законом, я теж хочу нічого не робити і бабки косити!!! Якщо не можна то неможна всім, а не так як у нас, на видному місті порушують закон і всім насрать..!! Раби !!
Александр до Ingex Показати IP 8 Листопада 2013 17:38
Не буду морализировать о законности, но вот захотите ли Вы думать ежедневно, дойдете ли вечером домой и ничего ли не случится с семьей от залетных "гастролеров", я очень сомневаюсь.
lutsk до Ingex Показати IP 8 Листопада 2013 19:37
Ти ідіот . нічого не робити ?так ти напевно і нічого не робиш і без бабок сидиш .ти напевно не розумієш ризиків цієї роботи і фізичної і фінансової. А журналісти ідіть розслідуйте відкати в нашій області а не простих міняйл які заробляють гроші щоб утримувати сімью
ИМЕЮ МНЕНИЕ до Ingex Показати IP 8 Листопада 2013 22:20
Ingex, РАБЫ ТЕ, КТО НЕ НАРУШАЮТ ЗАКОН - посмотри в зеркало И ТАМ ТЫ УВИДЕШЬ РАБА, умник
МФФ до Ingex Показати IP 9 Листопада 2013 13:21
Гроши не растут на деревьях их треба зароблять а ты мабудь бездельник и АЛЬФОНС!!!!!!!
коля Показати IP 8 Листопада 2013 17:32
Серед них вже є цілі династії. Два брати їх син. А дурніших виставляють на атас.
Вася Показати IP 8 Листопада 2013 18:38
а кому вiд того гiрше?? навпаки простим людям краще, бо можна купити долари дешевше i без черги в банку. що поганого? ви заздрите просто?
1 до Вася Показати IP 9 Листопада 2013 10:08
Василю, чому я зі своєї зарплатні сплачую податки, а вони ні? Це раз. Друге - не буде валютчиків люди мінятимуть гроші в банку, банки також за кожну операцію платать певний податок. А якщо всі думатимуть так як тик, то ні пенсій ні нормальних зарплат в нас так і ніколи не буде.
Експерт Показати IP 8 Листопада 2013 19:23
Репортаж ніачом. І мєнтів погнобили і валютчиків.
Юрій Показати IP 8 Листопада 2013 19:58
Робота роботою, але вони (міняли) вже охаміли. На Центральному ринку через центральний прохідт не пройти - стоїть бидло серед дороги, яке потрібно обходити і лізе в очі зі своїми пропозиціями обміну валюти. Це сервіс 21 століття... Так, що якщо вони вже, то хоч построїти і цивілізувати
Сергій Осійчук Показати IP 8 Листопада 2013 20:25
У нас Президент КЛОУН! Начальника міліції області і м. Луцька треба гнати в шию!!! Климчук також ПАСТУХ!!!
Александр до Сергій Осійчук Показати IP 9 Листопада 2013 06:41
Так вы все же стали президентом Эппл или Майкрософта?
S Показати IP 9 Листопада 2013 07:32
Вони ж не крадуть, нікого не дурять, що в цьому поганого, робота як робота
Вінстон Показати IP 9 Листопада 2013 07:49
А на базарі скільки валютчиків? Не перерахувати!!! В кожного своя робта. Це щей зручніше, бо у банку потрібен паспорт, якого ніколи нема під рукою коли потрібно!
Олена Показати IP 9 Листопада 2013 08:51
Тільки подивитися на роботу валютчиків, що буквально у 600 метрах від будівель МВС та Прокуратури (ДЕСЯТИЛІТТЯМИ!!!), все стає зрозумілим що до чого. Хіба не в корумпованій державі таке можливе?
Никита Показати IP 9 Листопада 2013 09:13
А мне пох... Ваше мнение
Сергій Осійчук Показати IP 9 Листопада 2013 09:37
дуже сміливо ховатися з різними вигаданими ніками. ми нація боягузів?! для чого нам взагалі якісь закони?!
Патамуша Показати IP 9 Листопада 2013 11:26
тому що це інтернет, і анонімність тут доречна. Толку що ти бравий назвався паспортними даними, підняло почуття власної гідності?
МВФ Показати IP 9 Листопада 2013 11:54
О законе говорит той кто не хочет поднять свою Ж!!!но бабки иметь!
Вася Показати IP 9 Листопада 2013 13:02
І чим вам не подоюається? та регулярно міняю гроші, ніяких паспортів і нічого, я даже такий обмін поважаю. Ніколи там нікто не кіне і завжди курс кращий ніж в банку!
Лучанин Показати IP 10 Листопада 2013 13:05
Все що приносить "незаконний" дохід - завжди буде кришуватися силовиками... Просто це не повинно бути так ПОКАЗОВО, в центрі міста, на очах тисяч людей, що там проходять... і дійсно в сотні мктрів від будівель УМВС і прокуратури в області...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus