USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Ковельська виховна колонія: життя «по той бік»

9 Грудня 2013 08:27
У Ковельській виховній колонії - 108 засуджених, серед них 13 – діти-сироти і 15 – напівсироти. Більше половини – неповнолітні. Для них, кажуть, дуже важливий статус, авторитет. Тому, незалежно від їх віку і часу відбування покарання, усі миють підлогу по черзі. Це такий метод "вирівнялівки".

Для юнаків день розпочинається строго згідно з планом - підйом о 6:30, далі зарядка, навчання, дві години вільні, обід, робота в майстерні, хто бажає (за це отримують зарплату 300-400 гривень в місяць), вечеря, відбій.

Заступник начальника Ковельської виховної колонії Юрій Філаретов каже, що чимало молодиків "вражені кримінальною романтикою". Із настанням повноліття вони мають право відбувати покарання в цій же колонії, або ж, згідно з власним бажанням, у дорослій тюрмі. Половина пише заяви на перевід. Одні хочуть бути ближче до домівки, близьких і рідних, інші прагнуть "скуштувати" на повну тюремне життя. Мовляв, «Хочу відчути і спробувати усе». Для них це - той же статус, авторитет.

У Ковельській виховній колонії є ізолятор, куди переводять юнаків на 10 діб за грубі порушення. Є такі, хто навмисне йде на дисциплінарне покарання, цим же піднімаючи свій статус серед засуджених,– розповів заступник начальника Ковельської виховної колонії Юрій Філаретов.

Юнаки поділені на групи, за кожною із них закріплений вихователь. Серед хлопців обирають і власного лідера методом голосування.

Із засудженими працює двоє психологів, які проводять мікроаналіз поведінки підлітків у колективах. Щоб уникати сутичок конфліктуючих розформовують в інші групи, які мало пересікаються.

Більшість засуджені за крадіжки, грабежі. Як правило, неповнолітнім дають умовний термін, а в колонію потрапляють після порушення 1 чи 2 «условки». Є і ті, хто сидить за вбивство. Максимальний термін покарання, який дає дітям суд, – до 15 років.

Працівники режимного закладу кажуть, що дисципліна – запорука порядку, бо з такою кількість хлопців по іншому не впорається.

У Ковельській виховній колонії є кабінет психоемоційного розвантаження, де з юнаками працюють психологи. Для релаксації – застосовують музикотерапію. Також на території закладу є молитовна кімната, приходять священики. Зараз планують будувати капличку.

Суїцидів та зґвалтувань зафіксовано не було, – каже заступник начальника Ковельської виховної колонії Юрій Філаретов.

Ковельська виховна колонія діє з 1966-ого року, може вміщувати 160-170 засуджених. Територія - 4 гектари. У радянські часи був період, коли в колонії перебувало 800 хлопців.

Таких установ в Україні 7: у Чернігівській , Харківській, Рівненській, Львівській, Запорізькій (для дівчат), Полтавській та Волинській областях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus