USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Щоб не зменшилися надходження в бюджет: Луцькрада просить Зеленського скасувати постанову щодо грошової оцінки землі

24 Листопада 2021 13:05
Луцька міськрада звернулася до президента, аби той скасував постанову Кабінету Міністрів України, яка зменшує коефіцієнти грошової оцінки земельних ділянок, що може призвести до зменшення надходжень до бюджету Луцька.

Про це стало відомо під час засідання 22-ї сесії Луцької міської ради.

Як зазначала керівниця департаменту фінансів, бюджету та аудиту Лілія Єлова під час засідання однієї з комісій, Кабінет Міністрів затвердив нову методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Окремі положення цієї методики при умові їхнього застосування призведуть до того, що відбудеться зменшення доходів до бюджету міста. Адже зменшується коефіцієнт, який застосовується при визначені вартості земельної ділянки.

Подаємо текст звернення без змін:

Шановний Володимире Олександровичу! Ви, як Президент України, ініціювали в 2020 році децентралізацію повноважень у сфері земельних ресурсів. Зокрема, відповідно до Указу Президента № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» була здійснена передача земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності. Органи місцевого самоврядування отримали реальні інструменти для розвитку територій та наповнення бюджетів територіальних громад.

Однак, Кабінет Міністрів України за пропозицією Міністерства аграрної політики та продовольства України 03 листопада 2021 року прийняв постанову № 1147 «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» (далі - Методика).

Методика, зокрема пропонує зменшити окремі коефіцієнти, які враховують цільове призначення земельної ділянки, порівняно з діючим Порядком нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 № 489. Зокрема, коефіцієнт для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств, що пов'язані з користуванням надрами, зменшується з 1,2 до 1,0; для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту - з 1,0 до 0,5; для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій - з 0,65 до 0,5. Таке зменшення коефіцієнтів призведе до відповідного зменшення нарахованої плати за землю, яка зараховується до бюджетів територіальних громад.

Також Методика не містить перехідних положень щодо:

- документації із нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, яка перебуває на момент набуття чинності нової Методики, у розробці. Відсутність таких перехідних положень призведе до даремного витрачання бюджетних коштів на документацію, яка не відповідатиме новим вимогам;

- визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок відповідно до документації, яка розроблена до набуття чинності нової методики. Вважаємо, що при визначенні нормативної грошової оцінки конкретної земельної ділянки мають застосуватися коефіцієнти, зокрема які характеризують цільове призначення, які діяли на момент затвердження діючої технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Зауважуємо, що застосування нової методики призведе до зменшення нормативної грошової оцінки земельних ділянок - бази оподаткування платою за землю, тобто до зміни показників бюджетів територіальних громад вже у 2022 році. За загальним правилом, встановленим статтею 27 Бюджетного кодексу України, положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

Зменшення доходів бюджетів територіальних громад у 2022 році не дозволить в повній мірі профінансувати видатки комунальних закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, в тому числі на оплату енергоносіїв, які зросли майже удвічі.

Просимо Вас, як гаранта Конституції, вжити заходів щодо скасування постанови Кабінету Міністрів України № 1147 від 03 листопада 2021 року «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок».

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus