USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Щодня волиняни стають жертвами шахраїв. Головний поліцейський області розповів, як уберегтися

19 Серпня 2020 20:26
Майже кожного дня волиняни стають жертвами ошуканців. У пастки аферистів громадяни найчастіше потрапляють через соціальні мережі, платформи продажів в інтернеті й телефон.

Чи почастішали випадки шахрайства в регіоні під час карантину, як найчастіше діють аферисти та як протидіяти зловмисникам? Про це керівник Головного управління Національної поліції у Волинській області Юрій Крошко розповів Суспільному: Волинь.

«Карантин на шахрайство ніяк не вплинув. Навпаки під час карантину кількість шахрайств, зареєстрованих поліцією у Волинській області, зменшилася майже на 10%. Усього за сім місяців 2020 року зафіксовано 378 випадків шахрайства, а за аналогічний період минулого року – 430 випадків. Цьогоріч розкрито 126 випадків шахрайства, нерозкритими залишаються 252 випадки. Тобто більше 33% випадків шахрайства розкриваються. Найбільш поширеними є телефонні та інтернет-шахрайства. Люди розміщують для продажу свій товар на інтернет-майданчиках або намагаються придбати щось на цих же майданчиках і стають жертвами шахраїв. Наприклад, громадяни під виглядом продавців презентують товар і вимагають при купівлі передплату, а покупець робить помилку і платить наперед. Після цього шахрай зникає, телефон вимикається, а ошукана людина звертається до поліції», – сказав Юрій Крошко.

І додав, що поширеними видами шахрайства також є дзвінки типу «ваш родич – у поліції» чи блокування SIM-картки: «У випадку втрати SIM-картки ви можете її поновити, назвавши останні три номери, на які телефонували або з яких дзвонили вам. От, до прикладу, вам приходять на телефон два SMS-повідомлення з невідомих номерів, із третього вам зателефонували і ви відповіли. Після цього вашу SIM-картку блокують: шахрай дзвонить до оператора, інформує про те, що нібито він – власник вашої SIM-картки, називає ці три номери і йому видають нову SIM-картку, дублікат вашої. Маючи номер вашої банківської картки, можна скористатися SIM-карткою, на яку приходять усі коди доступу, SMS про відновлення паролю. І тоді вже зникають кошти. Тому, якщо бачите незрозумілі дзвінки чи повідомлення, особливо кілька підряд, варто поцікавитися станом рахунку і в разі підозри – заблокувати банківську картку на деякий час».

Керівник ГУ Нацполіції в області у випадку дзвінка від зловмисника з інформацією про те, що вашого родича затримала поліція, порадив волинянам передусім спробувати зв’язатися з близькою людиною чи іншими родичами, а після з’ясовування ситуації – інформувати поліцію.

«Деякі громадяни не розгублюються під час дзвінка, погоджуються на умови шахрая щодо виплати грошової винагороди, домовляються про зустріч, а далі телефонують 102. У нас були випадки, коли ми на гарячому затримували злочинців під час передачі коштів», – розказав Юрій Крошко.

Своєю чергою, волинянам, які роблять інтернет-покупки, він рекомендував не платити гроші наперед, особливо в разі підозріло низької ціни: «Краще переплатити за готівковий переказ після отримання товару, ніж втратити все».
«Якщо ви продаєте товар на інтернет-майданчиках, не варто вірити невідомим покупцям, які домовляються лише телефоном, говорять швидко і заявляють, що готові вже купити ваш товар за вашою ціною, не торгуючись. Був такий випадок: чоловік продавав квадроцикл, до нього зателефонував невідомий, погодився на запропоновану ціну, попросив номер банківської картки, нібито переказав кошти (сам створив SMS про зарахування коштів на картку) і продавець, не перевіривши баланс рахунку, віддав представникам шахрая свій транспортний засіб. Після того, як з’ясував, що грошей на картці немає, звернувся до поліції. Ошуканців вдалося затримати протягом доби, а квадроцикл – повернути», – зазначив Юрій Крошко.

Головний поліцейський області пригадав, що одночасно із впровадження карантину на території всієї держави в мережі почали з’являтися оголошення про реалізацію захисних масок, респіраторів чи антисептиків. Однак на Волині випадків ошуканства, пов’язаних із продажом карантинних товарів, зафіксовано не було.

Аби убезпечитися, керівник ГУ Нацполіції області рекомендував волинянам перевіряти інформацію, не довіряти оголошенням у мережі, не прив’язувати номери своїх мобільних до сторінок в інтернеті, не вказувати на платформах для купівлі-продажі номери своїх банківських карток, не розголошувати власних персональних даних невідомим особам, які телефонують тощо.

«Не довіряйте малознайомим і незнайомим людям, особливо якщо це телефонні співрозмовники, нікому не повідомляйте свої персональні дані та не платіть наперед за товар, який ви ще не бачили. А якщо ви, на жаль, стали жертвою шахрайства, негайно дзвоніть 102», – резюмував Юрій Крошко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 19 Серпня 2020 21:48
А чого не приймають мір до приватних нотаріусів та приватних виконавців, які за поданням надуманих фінансових спілок видають написи нотаріуса та виконавчі листи на людей за неіснуючі кредити?При цьому вони не перевіряють достовірність наданих для них документів, а тільки заробляють гроші. Це дуже поширена схема останнім часом по Україні, і вже дуже багато людей ці видані документи скасовують через суди.
Експерт Показати IP 19 Серпня 2020 21:49
Всіх пересідати! Ті шахраї зазвичай малих нагрівають, так сказати на "лоха" беруть
Луцьк Показати IP 20 Серпня 2020 07:13
А він не хоче розказати скільки шахраїв та вимагачів затримано і притягнено!? Скільки виявлено і ліквідовано псевдо кредитних установ, в яких люди ніби кредити брали, не хоче чи не може?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus