USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Поліція відкрила кримінальну справу на Моклицю через заклики «культивувати ненависть»

11 Липня 2019 16:37
Язик до Києва доведе, – каже давня приказка, проте в ситуації з кандидатом в нардепи від Луцька Юрієм Моклицею, язик може довести до криміналу. Молодий політик дозволив собі вживати такі фрази, які підпадають під дію Кримінальногои кодексу України і відповідні заяви уже надійшли в Нацполіцію та СБУ. Щодо даного інциденту поліція внесла дані до ЄРДР та розпочала досудове розслідування.

Нагадаємо, кандидат в народні депутати від партії «Європейська солідарність» Юрій Моклиця в ефірі 12 каналу заявив, що серед українців потрібно культивувати ненависть до росіян. Це він повідомив, обговорюючи підлітків, які дебоширили і гучно слухали російську музику в нічну пору.

«Це насправді не просто так. Я це сприймаю як кампанію, спрямовану на те, щоб стерти грань відчуття того, хто є ворог. Я мав дискусію на цю тему з людьми творчими, які кажуть що театр і культура поза політикою. Але так як воно буде поза політикою, ми за рік-два забудемо з ким воюємо, хто наш ворог. І ось, будь ласка. Вибори президентські... Тому я думаю, що це не випадково. І з цим треба боротись. Треба в буквальному сенсі культивувати ненависть до росіян, бо це вороги наші», – заявив Моклиця.

Згодом відеозапис передачі на 12 каналі видалили зі свого каналу Youtube, проте в мережі є копії запису згаданого ефіру.
Такі різкі слова політика, колишнього заступника Луцького міського голови, який прагне отримати посаду нардепа від обласного центру, обурили представників громадськості міста та політиків. Зокрема, народний депутат, волинянин Юрій Савчук подав депутатське звернення на ім’я начальника головного управління Нацполіції у Волинській області Петра Шпиги з проханням внести до Єдиного реєстру досудових розслідування відомості про злочин, вчинений Юрієм Моклицею за ч.1 ст. 161 ККУ.
«Вважаю, що такі висловлювання є неприпустимими у цивілізованому і демократичному суспільстві. Такі дії Юрія Моклиці є умисними. Їхньою метою є значне посилення серед певних груп населення настроїв неприязні, почуття сильної ворожнечі та огиди до іншої нації, пропаганда ненависті та наслідків, пов’язаних з цим», – йдеться в зверненні нардепа.

Крім того, подібна заява щодо слів Юрія Моклиці надійшло і в СБУ від лучанина Іллі Токаренка.

«Цілком очевидно, що таким словам не місце в публічному просторі. Такі слова спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, ненависті та були озвучені навмисно задля підняття свого політичного рейтингу і з метою створення настроїв, пропаганди неприязні, почуттів сильної ворожнечі та огиди до іншої нації. Зазначені висловлювання Юрія Моклиці містять ознаки кримінально караного діяння», – йдеться у заяві про вчинення кримінального правопорушення, яку подав в СБУ Ілля Токаренко.
За даним фактом поліція внесла дані в ЄРДР за статтею 161 ККУ, частина 1.

Зауважимо, стаття 161 Кримінального кодексу України передбачає доволі суворе покарання за розпалювання міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі. Такі дії караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

А якщо вони були вчинені організованою групою осіб або спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Анонім Показати IP 11 Липня 2019 17:41
Це кандидат-фашист у нардепи. Таких хворих на голову нациків пропускати не треба.
Иван Показати IP 11 Липня 2019 18:12
А у нас подобных ЭТОМУ - посадили? одна возня прокурорская. Садят только за украденный огурец, а в этом случае объявят как - политическое преследование.
Дед Показати IP 11 Липня 2019 19:19
Будущее Украины- в руках здравомыслящих людей, настоящих патриотов своей Родины. Уверен- их большинство.
Навуходоносор до Дед Показати IP 12 Липня 2019 00:08
Спасибо Деду за здравомыслия победу!
Отакої... Показати IP 11 Липня 2019 20:56
Декому зі сплавками вдалось,тепер лізтимуть
Яцик Показати IP 11 Липня 2019 21:18
Слухайте - ви що серйозно? В чому кримінал? 13 тисяч вбитих з вини росії, гоніння на татар в Криму, Голодомор. І цих скотів любити? На позивачів прокурори мають зразу відкривати держзраду та співпрацю з ворогом! В «Кіборгах» є термін «толєрасти» - ось це губило і губить Україну
Анонім до Яцик Показати IP 11 Липня 2019 22:07
"13 тисяч вбитими..."- почалося з "автомайданів" хотіли примусити Донбас "скакати" та "майданити"., потім втрутилася Росія
Яцик до Анонім Показати IP 11 Липня 2019 23:14
Мур@єва передивився?
До Яцика Показати IP 11 Липня 2019 22:16
Так,все цілком серйозно.Навіть дуже.Моклиця такий самий людоненависник як і руські вбивці.Йому ще зброю в руки і він стане в одну шеренгу з ними.Де різниця?
Яцик до До Яцика Показати IP 11 Липня 2019 23:12
Знаєте - відчуття таке, що все навколо - якийсь дурний сон. Замість того, щоб стояти на своєму і захищати своє - населення ( не повертається назвати їх людьми, а тим більше - українцями) готове здавати та прогинатися перед будь-ким, хто найбільш зневажає це населення. Просто раби якісь. І поміняй Донбас з Волинню місцями - кількість колаборантів просто зашкалювала б. І так само вспорювали б нашим животи, рубали б руки, виймали б очі. І при цьому запопадливо поглядали б в бік окупанта, намагаючись впіймати одобрюючий погляд
САВА - КРАСАВА!!!!!! Показати IP 11 Липня 2019 22:57
Ну сидіти він не буде - буде мати судимість по криміналу що не дасть цій харі лізти далі на якісь посади і штраф тисяч десять. А КУЛЬТИВУВАТИ ВІН БУДЕ ОГІРОЧКИ В ПОЛЬШІ!!!!!!!!!!!! Саме прикольно що це ніхто ж йому нічого не робив - САМЕ ЗАГНАЛОСЬ ЧУДО!!!!!!!!!!! АХАХАХААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Яцику Показати IP 11 Липня 2019 23:00
Вчіть історію - з чого почалися події на Донбасі...... А то ще з перепою Київську Русь приплетете....
Яцик до Яцику Показати IP 11 Липня 2019 23:19
Ну, я п‘ю гарний алкоголь і похмілля після нього не буває. В атлічіі ат бадуна после тваєй любимай баяры. І до чого Русь?
123 Показати IP 12 Липня 2019 10:16
Люди не делятся на национальности,партии и религии...Люди делятся на умных и дебил*в...А вот деб*лы делятся на национальности,партии и религии..
Лучанин до 123 Показати IP 12 Липня 2019 15:55
Розслабся...Ти до людей не маєш ніякого відношення
Анонім Показати IP 13 Липня 2019 10:36
50 х 17,00 = 850 грн.
ХХХ Показати IP 15 Липня 2019 21:09
Не хай пан народний депутат звернеться в правоохоронні органи на сепаратиські заклики мураєва бойка і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus