USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Щороку борщівник виявляють у нових місцях. Лучанам розповіли, як боротися з небезпечною рослиною

11 Травня 2020 15:28
Попри те, що найнебезпечнішим борщівник Сосновського є в період цвітіння, в Луцьку боротися з рослиною рекомендують уже. Аби ліквідувати борщівник, не достатньо його просто скосити, треба знищити корінь рослини.

Лучани, які помітили борщівник, можуть звертатися з цим питанням на гарячу лінію групи оперативного реагування 15-80 або безпосередньо до відділу екології міськради.

Як зазначив у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини директор департаменту житлово-комунального господарства Микола Осіюк, до їхньої установи скарг від лучан щодо виявлення в місті борщівника цьогоріч поки не надходило.

«Звичайно, якщо така проблема виникає, то ми будемо відповідно реагувати», – сказав Микола Осіюк.
Лучани вже помітили борщівник на вулиці Івана Франка
Лучани вже помітили борщівник на вулиці Івана Франка
Своєю чергою, керівниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак розповіла, що вже протягом кількох років діє розпорядження міського голови про боротьбу з борщівником Сосновського, відповідно до якого на територіях, де виявляється борщівник, ліквідацією рослини власними силами має займатися розпорядник чи власник ділянки, незалежно від того, чи це прибудинкова територія, чи ділянка, підпорядкована окремому житлово-комунальному підприємству, чи приватна земля.

Натомість працівники відділу екології шукають підрядну організацію для знищення борщівника на прибережних зонах, пониззях рельєфу чи пустирях на окраїнах міста.

Оксана Лисак звернула увагу, що постійними місцями, де виявляють небезпечну рослину, є, наприклад, колишній ботанічний сад на вулиці Шопена та зона навколо річки Жидувки.
Зарослі борщівника виявили і на вулиці Боженка, поблизу річки Жидувки
Зарослі борщівника виявили і на вулиці Боженка, поблизу річки Жидувки
«Усі території, на жаль, викосити неможливо, тому ми обираємо зони, де можуть ходити люди», – сказала керівниця відділу екології.

Вона наголосила, що найнебезпечнішою рослина є в період цвітіння – на початку літа і протягом усієї літньої пори. А зараз, коли борщівник тільки починає рости, уже можна його скошувати. Однак лише скошування рослини не дає ефекту – місце, де росте борщівник, необхідно перекопати, аби знищити коріння.

Очільниця відділу екології пригадала, що минулого року для боротьби з борщівником на ділянці на вулиці Шопена застосовували спеціальну техніку – мульчер. На жаль, не до всіх місць локалізації рослини можна підступитися спецтехнікою, наприклад до схилу на вулиці Вавилова.

Також минулоріч для усунення борщівника в місті Луцьку застосовували хімічні засоби, зокрема засоби для знищення амброзії, однак вони виявилися малоефективними.

Оксана Лисак розказала, що останнє звернення щодо наявності в місті борщівника до відділу надходило взимку від мешканців ЛПЗ – там рослину виявили біля стадіону, зі сторони вулиці Мамсурова, неподалік річки Жидувки. Однак у зв’язку з рельєфом на вказану ділянку не може заїхати техніка, а доступ косаря утруднюється через обгороджені людські городи.

«Ми кожного року знаходимо борщівник у нових місцях», – сказала вона та додала, що мешканці можуть звертатися з проблемою до відділу екології; працівники установи проводитимуть обстеження ділянок і там, де потрібно, залучатимуть підрядника для знищення рослини або ж направлятимуть рекомендації власникам чи розпорядникам території.

Головне – аби люди уникали контакту з небезпечною рослиною, тому відділ інформує лучан про загрозу, яку несе борщівник, у тому числі методом розповсюдження листівок, випущених службою захисту рослин.

Нагадаємо, що проблема поширення в міському просторі борщівника здавна хвилює лучан. Містяни навіть реєстрували петицію з закликом розпочинати боротьбу з рослиною навесні.
Довідково:

Небезпека борщівника полягає в тому, що його сік спричиняє важкі опіки на шкірі людини, що може бути так же фатально, як і термічні чи хімічні опіки. Водночас ці опіки спричинені не самим соком. Це опіки сонцем (чи то ультрафіолетом). Сам сік борщівника тільки підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету в багато разів, бо містить фотосенсибілізуючі речовини, так звані фуранокумарини. Саме вони й завдають прикрощів, потрапляючи на шкіру.

Лікарі радять у разі контакту убезпечити уражену ділянку тіла від сонця, промити її водою і мильною піною, а потім нанести на опіки «Пантенол». Після цього – обов’язково звернутися в лікарню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Надя Показати IP 11 Травня 2020 17:02
А в Рокинях поля до горизонту заросли 5 метровою стіною борщівника. Надіюсь Луцьк так не запустять.
Джек до Надя Показати IP 11 Травня 2020 21:29
А в нас що хазяїн є,який би чимось займався? Хіба що ради піару,і то за чужий рахунок
Міщанка Показати IP 12 Травня 2020 08:46
Поза Луцьком, лиш трохи вбік від траси - зарості борщівника, які нікого не хвилюють. Росте в людей просто під парканами, біля хвірток...Доки не попечуться, доти не зрозуміють! Хімією не знищується - пробували, тільки скосити та викопати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus