USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Шість гривень – нелогічний і збитковий тариф: у Луцьку зросте вартість проїзду в тролейбусі

7 Липня 2023 14:39
Невдовзі у зв’язку зі зростанням цін на електроенергію вартість разового проїзду в луцькому тролейбусі може становити вісім гривень. Учні та студенти платитимуть за проїзд чотири гривні.

Про це йшлося 7 липня в приміщенні Луцького підприємства електротранспорту під час обговорення питання підвищення вартості послуг із перевезення пасажирів тролейбусом.

Як розповів виконувач обов’язків директора КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Анатолій Миронюк, підприємництво обслуговує дев’ять тролейбусних маршрутів, на яких, залежно від робочого чи вихідного дня, курсують від 23 до 40 тролейбусів. За будній день тролейбуси здійснюють 433 повні оберти вулицями міста й перевозять близько 50 тисяч пасажирів в осінньо-зимовий період та 40 тисяч у весняно-літню пору.

Підприємство має 109 кілометрів контактної мережі.

ЛИШЕ ЗА ЛИПЕНЬ ЦІНА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ЗРОСЛА НА 14-18%

Протягом місяця, залежно від пори року, ЛПЕ споживає від 400 до 600 тисяч кіловат-годин електроенергії.

«Саме тому будь-яке, навіть найменше коливання цін на електроенергію на ринку від генерувальних компаній прямо пропорційно впливає на розмір тарифу на проїзд для нашої громади. Як відомо, 30 червня Національна комісія, що здійснює державне регулювання цін у сферах енергетики та комунальних послуг, анонсувала нові граничні ціни за кіловат-годину. Зокрема встановила, що з 07:00 до 19:00 гранична ціна на електроенергію буде становити 5,6 гривні за кіловат-годину. Якщо до цієї ціни ми додамо передавання, розподіл і маршрут постачальника, то отримаємо вартість електричної енергії в розмірі понад сім гривень за кіловат-годину. А протягом першого півріччя цього року кінцева ціна на кіловат-годину для нас становила 5,83 гривні», – зазначив Анатолій Миронюк.
Уже за 1-7 липня ціна на електроенергію зросла на 14-18%. Невідомо, як ситуація складеться наприкінці місяця, коли підприємство отримає платіжки.

«Собівартість нашої послуги зростає. Ця величина виходить за межі планової собівартості, тому з енергетичного погляду перегляд вартості проїзду логічний. На жаль, це від нас не залежить. Ми просто озвучуємо факт, – сказав в. о. директора Луцького підприємства електротранспорту. – Є підстави для перегляду тарифу, тобто його збільшення, тому що маємо зростання ціни на електроенергію».

Як додав Анатолій Миронюк, вартість проїзду в тролейбусі на рівні шести гривень нині залишається тільки в трьох містах України: Сумах, Кропивницькому та, власне, Луцьку. Натомість у більшості міст станом на 1 вересня 2022 року проїзд у тролейбусі коштував сім гривень.

«Ми трималися досить мужньо. ЛПЕ – потужне підприємство з огляду на енергетику. Наша мережа перебуває в робочому стані, але відновлення неминуче, тому що їй уже 50 років... Цього року ми придбали два кілометри мідного дроту, опор на мільйон гривень. Торік замовили проєкт, який зараз проходить Держбудекспертизу, про прокладення підземної лінії протяжністю три кілометри від вулиці Богдана Хмельницького до вулиці Винниченка», – зауважив в. о. директора Луцького підприємства електротранспорту.
Також Анатолій Миронюк наголосив: «Ми не працюємо на маржу. Ми не працюємо на прибуток. Ми хочемо створити дешеві умови проїзду. Ми хочемо забезпечити екологічні умови проїзду. І найголовніше – хочемо гарантувати регулярний рух тролейбусів. Хочемо, щоб тролейбус у Луцьку став як метро в Києві: регулярним, привабливим і окрасою міста».

ПОНАД ПОЛОВИНА ЛУЧАН ПЕРЕСІЛИ НА ТРОЛЕЙБУСИ

Керівниця фінансово-економічного відділу КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Олена Алексюк інформувала, що до структури вартості проїзду входять витрати на електроенергію (30%), зарплата працівників підприємства (50%) та інші витрати, наприклад, матеріали, обладнання, відновлення, амортизація тощо (20%).

«Зросла вартість електроенергії. Невідомо, яка ціна буде наступного місяця… Собівартість зараз складає 8,55 гривні за проїзд», – сказала Олена Алексюк.
Директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль прокоментував, що ЛПЕ менш ніж за два роки з організації, яка мала понад 20 мільйонів гривень різних боргових зобов’язань, стало підприємством, яке має на рахунках власні кошти й може ними розпоряджатися.

«Більш як половина пасажирів у Луцьку за останні рік-півтора перейшли на електротранспорт з автобусного транспорту. Саме за рахунок цієї боротьби за пасажира підприємство навчилося працювати і стало зразковим, – сказав Борис Смаль. – Чинний тариф у шість гривень не має економічного обґрунтування вже давно, напевно близько року він збитковий. Підприємство трималося досі за рахунок правильно вибудуваної логістики, вчасного випуску транспорту».

За словами очільника департаменту економічної політики, якщо чекати до кінця місяця, аби дізнатися остаточну вартість спожитої електроенергії з платіжок, то підприємство ризикує знову опинитися в борговій ямі.

«Тому було ухвалено рішення наполягати, аби вже на наступне засідання виконкому міськради винесли проєкт рішення про підняття ціни з шести до восьми гривень. Ми станемо аж ніяк не лідерами в Україні за вартістю проїзду в електротранспорті. Це тариф із нульовою рентабельністю. Тобто ми йдемо на те, що підприємство не зароблятиме додаткових коштів, але створить доступні умови для проїзду пасажирів. Ми не можемо пустити підприємство в борги, аби доплачувати йому з бюджету громади, тому що залишиться менше грошей на школи, садочки, лікарні, інфраструктуру та інші витрати, пов’язані, наприклад, з обороною», – резюмував Борис Смаль.
Уже сьогодні департамент економічної політики на засідання тарифної комісії винесе відповідний проєкт рішення і проситиме комісію його підтримати.

Якщо рішення буде ухвалено на виконкомі, то з наступного дня новий тариф уже вступить у дію. За прогнозами, це відбудеться 20 липня.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Остап Показати IP 7 Липня 2023 17:12
Луцьк - найменший обласний центр в Україні, а ціни за проїзд, як в найбільших містах.
Микола Показати IP 7 Липня 2023 21:59
Логічний тариф - половина або трішки менше тарифу на автобус, щоб був стимул їхати навіть з пересадкою в комфортному просторому тролейбусі з кондиціонером (якщо його вмикати), ніж згорбленому паритись у куцому жовтому автобусі. Логічний тариф, якщо вже більший, то одразу пересадочний квиток, а не оця тупа картка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus