USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Школа дає знання, а все решта розвалює: школярів посвятили у ліцеїсти. ФОТО

16 Жовтня 2012 10:36
У ліцеїсти посвятили колишніх школярів у День козацтва. Про те, що дає військова підготовка з того, що начебто розвалює школа, говорили під час та після урочистостей.

Дійство відбулось у неділю, у День Українського козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня у Луцьку на базі Волинського обласного військового ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Так, саме у цей день, у який приходиться ще й річниця, а власне, 70-річчя армії УПА, 15-ти та 16-річних хлопців та дівчат, які виявили бажання, а іноді, як показала практика, за них це бажання виявили їхні батьки, посвятили у ліцеїсти.

На питання, чому батьки зважились віддати своїх дітей у руки, скажімо так, держави, суворих майорів, дозволили жити в казармах та скуштувати самостійного життя, ті відповідали по-різному.

Зокрема Олександр – батько одного з першокурсників зауважив: «Школа у наш час дає знання, а все інше вона, на жаль, розвалює. Діти не мають жодної мотивації, вилазять на голову вчителям та «строять» їх на свій лад. Тут у них з’являються цілі. Перша з них, звичайно, це потрапити додому». Так, за гарні оцінки, курсантів, як відомо, відпускають до батьків.

Нагадаємо, першокурсники у луцькому ліцеї могли обирати два напрямки підготовки: військовий та спортивний. Ті, хто віддав перевагу спорту, на відміну від «солдатів» мали змогу ночувати вдома, та вільно проводити дозвілля.

Щодо військових, вони ж на час навчання проживають в казармах, не мають змоги користуватись ані мобільним телефоном, ані фотоапаратом, ані комп’ютером, ані ішними «благами цивілізації»

Власне, велика пристрасть до комп’ютера, зокрема, спонукала Олександра віддати свого сина на військову підготовку. Мовляв, той фактично «приріс» до електронної цяцьки.

«На спортивному хлопців ганяють дуже, а тут – знання дають, дисципліни вчать. Тим більше розумні люди рекомендують, переконують, що навчання тут дарма не проходить», - додав Олександр.

Однак, за словами одного з першокурсників, наразі через певні конфлікти, тимчасово «спортивний напрям розформували», тож в казармах проживають всі курсанти. А їх - майже 190 чоловік,серед яких 108 – на військовому курсі.

«Самоходчики, драчуни і куряги»

До слова, перед урочистостями відбулися загальні батьківські збори, на яких усім присутнім представили понад 15 порушників порядку у навчальному закладі – так званих самоходчиків, драчунів та куряг.

Якщо останні були помічені за шкідливою звичкою 4 рази і більше, то від запланованих тижневих канікул їм довелось відмовитись.

Зокрема, одного з хлопчаків, на якого жалілись викладачі, мовляв, той надто захоплювався неформатним лексиконом, запитали, чому він так спілкується.

Його відповідь була безапеляційною: «По-іншому не вмію».

«Не кажіть тату, що я тут бився. Якщо взнає, - …», - винувато опустив голову інший заядлий «драчун».

100-метрівка – за 13 секунд, 16 підтягувань – на відмінно

Про будні курсантів розповів один із першокурсників Саша. За його словами, підйом тут – о 6 ранку, а вже о 6:40 – так звана перша спорт-масова зарядка. Вдень – друга.
О 21:30 – відбій. Каже, майор у них - суворий, але непоганий. Дозволяє говорити поміж собою після відбою, але, мовляв, так, щоб нікого не було чути.

У спорті теж високі вимоги. Так, 100 метрів вимагають пробігти за 13 секунд, 3 кілометри – за 11 хвилин. 12 підтягувань на перекладині – середній хороший результат. На відмінно ж підтягнутись треба 16 разів.

«До спорту я звик, тому не дуже важко. Але за час канікул хоч висплюсь вдома… Сходжу на каток і буду гуляти-гуляти-гуляти», - усміхнувся Саша.

Зокрема, за його словами годують тут непогано: смачно, але мало. Мовляв, наїдається лише в обід, коли є «перше».

Не забули і про мову

Болюче мовне питання таки не оминули і на святі ліцеїстів. Так, під час свого вітального слова ветеран армії УПА Наталія Грабовська зауважила, що курсанти – це золотий фронт нації. Закликала зрозуміти для себе, хто ми є у цій країні: господарі, гості чи недруги, та просила не втрачати мову, мовляв без неї не буде і нації.

Зокрема, бути незламними, сміливими, чесними, стійкими, непорушними, безжальними до ворога та берегти честь держави, пам’ятати, що на них дивляться батьки та Україна, закликав курсантів Отаман Козацького Стрілецького Братства Віктор Федосюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
XLX Показати IP 16 Жовтня 2012 10:45
Дійство було у неділю... Проснулись?! :)
дивина Показати IP 16 Жовтня 2012 11:53
"Діти не мають жодної мотивації..." А чи не для того існують на світі батьки, щоб відповідно спрямовувати своїх дітей? Найлегше у всьому звинуватити школу, а про власну батьківську відповідальність краще забути.
Ліцеїст Показати IP 16 Жовтня 2012 13:31
Попович - найкращий!!!
лл Показати IP 16 Жовтня 2012 15:30
ліцей однозначно гордість нашого краю
БЛ Показати IP 16 Жовтня 2012 16:56
дивина, ви випадково не вчитилька зі школи? Щось ваша фраза дуже нагадує шкільні збори, " батьки те, учні самі гірші, батьки повині і те і се, здайте гроші та ідіть". за рік навчання мого сина в ліцеї, різниця просто приголомшує, не на користь школи. Спрос іде як з учнів, так і з вчителів.
дивина до БЛ Показати IP 16 Жовтня 2012 19:40
Ні, не вчителька. Просто як громадянинові України мені хотілося б, щоб "спрос", як ви говорите, був ще й з батьків.
Ліцеїст Пупкін Показати IP 17 Жовтня 2012 19:13
ЮРІЙ ВАСИЛЬОВИЧ - наша гордість!!!!
Анонім Показати IP 21 Червня 2014 16:09
бачила я цих дітей ,плюси в тому що дійсно добре підготовлені спортивно ,а розмови у них жаргонні ,поведінка хамська,зверхня ,склалось таке враження що батьки їх віддали у цей заклад бо самі з ними не справляються ,тобто не являються для своїх дітей авторитетом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus