USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Шосте за рахунком: вчені виявили ознаки ще одного масового вимирання

19 Січня 2023 00:54
Учені виявили скам’янілості, які можуть свідчити про ще одне масове вимирання. Якщо результати дослідження це підтвердять, воно буде шостим за рахунком.

Про це повідомляє New Atlas.

Вчені вважають, що сьогодні Земля перебуває на порозі свого шостого великого вимирання, однак нове дослідження показує, що насправді воно може бути сьомим. Знайдені скам’янілості свідчать про невідоме раніше вимирання, яке сталося близько 550 млн років тому.

Існує п’ять основних випадків, коли більше 70% живих організмів на Землі було знищено. Перше вимирання сталося приблизно 450 мільйонів років тому, наприкінці ордовицького періоду. Тоді було знищено до 85% усіх видів.

Найбільше масове вимирання сталося наприкінці пермського періоду, коли зникло до 96% усього живого, а останнє – відбулося 66 мільйонів років тому наприкінці крейдяного періоду, коли, за версією вчених, загинули динозаври.

Вчені знайшли докази нового вимирання, яке відносять його до едіакарського періоду приблизно 550 мільйонів років тому, коли вперше зародилося складне багатоклітинне життя.

Однак свідчення є досить розмитими. По-перше, істоти, які жили тоді, були здебільшого м’якотілими, тому не надто добре скам’яніли. Крім того, велика кількість часу, який минув, означає, що багато таких скам’янілостей давно знищені.

Для нового дослідження вчені зібрали базу даних майже всіх відомих едіакарських тварин з усього світу. Вони вивчали, коли ці істоти жили та зникли, а також їхнє середовище, розміри та форми тіла, харчування, звички та чи могли вони пересуватися.

У результаті команда виявила, що близько 80% тварин, які жили під час епохи середнього Едіакару, вимерли до пізнього едіакарського періоду. Відкладення матеріалів за цей час не змінилося, що виключає помилку вибірки.

Один з авторів дослідження заявив: «Ми можемо бачити просторовий розподіл тварин з часом, тому ми знаємо, що вони не просто перемістилися в інше місце або були з’їдені – вони вимерли. Ми підтвердили справжнє зменшення чисельності організмів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus