USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Сімейне виховання та опікунство для дітей, які позбавлені батьківського піклування: яка ситуація на Волині

23 Лютого 2024 07:41
Голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко ініціював зустріч із керівницею служби у справах дітей облдержадміністрації Аллою Онищук щодо забезпечення волинських Волині, які втратили батьківське піклування. За участю профільної заступниці Мирослави Якимчук проаналізували результати роботи служби та обговорили основні спільні напрямки роботи.

Про це повідомили у Волинській ОВА.

Алла Онищук поінформувала, що з початку повномасштабного вторгнення з Волині до Чехії та Польщі евакуювали сотню вихованців з шести обласних закладів. Більшість із них уже повернулись в Україну та через місяць після того були влаштовані в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу у волинських громадах. Адже першочергове завдання служби у справах дітей ОДА – забезпечити їм можливість зростати та виховуватись у сім’ї. Процес був швидким завдяки попередньо налагодженій співпраці з громадами.

Читати ще: «Родина для кожної дитини»: у програмі від ЮНІСЕФ візьме участь 21 волинська громада

З червня минулого року набули чинності законодавчі зміни, що дозволили влаштовувати в сім’ї дітей, які перебували за кордоном. У результаті проведеної роботи з числа евакуйованих дітей 15 було усиновлено, вісьмох влаштовано у прийомні сім’ї, п’ятьох взято під опіку, трьох діток повернули у біологічні сім’ї (мами поновились у правах) та ще троє вступили на навчання в Україні після повернення.
«На сьогодні в евакуації у трьох закладах в нас лишається 38 дітей, – розповіла Алла Онищук. – Сподіваємося, що найближчим часом нам вдасться забрати і їх».

З початком повномасштабного вторгнення за кордон перемістилися вісім дитячих будинків сімейного типу, 12 прийомних сімей та 370 дітей, які виховувались під опікою/піклуванням. Із них – три дитячі будинки сімейного типу (17 дітей), три прийомні сім’ї (восьмеро дітей) та 67 дітей з опікунами/піклувальниками перебувають у евакуації. Решта повернулися додому на Волинь.

Читати ще: П'ятеро діток на Волині знайшли нову родину

Разом з тим, в нашу область переїхали і залишились на постійне проживання три родини з інших регіонів.

«У ці сім’ї ми проводили додаткове влаштування дітей, теж з числа внутрішньо переміщених. На сьогодні у нас є восьмеро діток із маріупольського дитячого будинку сімейного типу і ми ведемо роботу зі знайомства цих дітей із кандидатами у прийомні батьки», – повідомила очільниця служби у справах дітей ОДА.

Читати ще: Скільки на Волині є дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Загалом на Волині 98% дітей виховуються у сім’ях, під опікою, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.
Начальник Волинської ОВА поцікавився, які проблеми потребують першочергового розв’язання та в чому потрібна допомога.

«Потрібне житло для прийомних внутрішньо переміщених сімей. Наприклад, у дитячому будинку сімейного типу виховується близько 10 дітей, і коли надходить запит з інших областей на переселення, ми наразі не маємо що відповісти. Подавали на Мінсоцполітики перелік земельних ділянок, які готові виділити громади під будівництво такого житла. Поки це найгостріше питання, коли люди хочуть переїхати до нас як на безпечну територію, але ми не можемо запропонувати варіанти, бо йдеться не про щось маленьке. Стоїть питання донорів, які можуть таке будівництво оплатити», – пояснила Алла Онищук.

Фахове забезпечення та соціальну підтримку родинам у кризових ситуаціях в області надають спільно із фондами ЮНІСЕФ. Проводять спеціальне навчання для кандидатів у прийомні батьки та усиновлювачів. Запроваджують центри надання соціальних послуг у громадах. Залучають спеціалістів для роботи із дітьми з інвалідністю.

«Важливо, щоб громади мали своїх підготовлених спеціалістів, які допоможуть і сім’ям, і дітям», – наголосила фахівець у справах дітей.

Читати ще: «Любов має відчути кожна дитина», – подружжя, яке створило єдину патронатну сім’ю на Волині

Юрій Погуляйко також відзначив, що важлива підтримка громад, які хочуть відкрити будинки сімейного типу на своїй території.

Щодо поінформованості населення, заступниця голови ОДА Мирослава Якимчук додала про підготовку соціальної реклами.
Інформаційна кампанія спільно із ЮНІСЕФ покликана розповісти про усиновлення та опікунство, сімейні форми виховання, гарячі лінії для консультацій та контактних осіб.

«Плануємо також залучити громади, телебачення та ЗМІ, аби інформація стала доступнішою. Щоб люди мали можливість детальніше ознайомитися, знали, куди звернутися, які документи потрібні чи як проходить навчання із цих питань», – розповіла Мирослава Якимчук.

Осиротіння дітей, на жаль, процес постійний, і війна в країні лише загострює цю тенденцію.

«З цим треба боротися, – підкреслив Юрій Погуляйко. – Роботи дуже багато, але ми будемо її робити. Діти – наше майбутнє».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus