USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сімейний лікар за контрактом: чого очікувати лучанам

16 Березня 2018 08:00
Лікування за контрактом – нова форма взаємостосунків медиків та пацієнтів, яка чекає на лучан вже цього року. На нововведення сімейні лікарі дивляться з оптимізмом, мовляв, лікування буде сконцентроване на випередження недуг, а не на подолання наслідків. Про реформу медицини й чого очікувати лучанам вже цього року розповідають медики Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги.

Яку форму матимуть партнерські стосунки лікаря та пацієнта, які переваги від підписання декларації матиме кожна зі сторін та навіщо це лучанам – роз’яснює заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Тетяна Трач.

НОВІ МОЖЛИВОСТІ ОПЕРАТИВНОГО ОБМІНУ ІНФОРМАЦІЄЮ

Технічно заклад вже готовий до нововведень, розповідає Тетяна Трач, адже є комп’ютери, підключення до інтернету. Практично в кожній амбулаторії є принтери, щоб роздрукувати паперову форму декларації.

«МОЗ декларує, що підписна кампанія має розпочатися з 1 квітня. Мається на увазі, що буде доступна технічна підтримка. Поки створений сервіс «eHealth», куди направляється вся інформація про лікаря і заклад. Потім буде технічна можливість під’єднати через медичну інформаційну систему персональні дані пацієнтів та заповнити декларації. Ми зараз вивчаємо, яким має бути цей міст, щоб був зручним, практичним, легким у використанні, як для працівників так і для пацієнтів, адже записатись на прийом до лікаря, з яким укладена декларація, пацієнт зможе самостійно через мережу інтернет.

Кожен заклад сам визначатиме з якою МІС працюватиме», - розповідає медик.
Та додає, що в системі «eHealth» луцькі медики зареєструвалися ще з кінця 2017 року.

В ОФОРМЛЕННІ ДЕКЛАРАЦІЇ БУДУТЬ НЕВЕЛИКІ НЕЗРУЧНОСТІ

Спочатку пацієнти можуть відчути певний дискомфорт, розповідають медики, адже процес буде затратним по часу, бо ж укладати угоди будуть під час прийому лікаря.

«Це буде трохи важко втілювати в реальність, адже щодня на прийом до лікаря приходить більше 20-ти пацієнтів. Ми роздруковували зразок і заповнювали його, щоб перевірити для себе скільки на це потрібно часу. Приблизно на заповнення однієї декларації витрачається 15 хвилин. Проте ми шукаємо шляхи, щоб максимально оптимізувати процес підписання декларацій. І, я думаю, нам вдасться, за умови розуміння і співпраці наших пацієнтів, пройти цей шлях в найкоротші терміни.

Укладаючи договір, пацієнт не «ощасливлює» лікаря, а забезпечує себе можливістю отримати допомогу, бути під спостереженням. У кожному договорі є права та обов’язки сторін. Лікаря – надати консультативну допомогу, провести профілактичну роботу, а пацієнта – дотримуватися порад лікаря, виконувати профілактичні огляди. Адже коли лікар каже, що краще утриматися від зловживання фаст-фудом, алкоголем, дотримуватись фізичної активності, щоб позбутися зайвої ваги і не переходити на медикаментозне лікування, то варто дослухатись до порад. Адже хворобу легше попередити, ніж лікувати», - каже Тетяна Трач.

КОНТРАКТНА МЕДИЦИНА – РОБОТА НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ НЕДУГ

Медики обіцяють, що нововведення змінять підхід пацієнта до свого здоров’я та відвідування медзакладу.

«Частото пацієнти, не розуміють, що робота сімейного лікаря планова. Звісно ми організовуємо й ургентну службу для надання невідкладної допомоги: високий тиск, температура, гострий біль тощо. Але обстежитися, проконсультуватися чи порадитися варто завчасно, а піклуватися про здоров’я - систематично.

Від цієї контрактної форми співпраці я бачу плюс для пацієнта: контакт із лікарем, якому довіряєш, готовий дослухатися і з ким буде приємно спілкуватися. Відповідно, людина обирає зручну для себе дату, коли прийти на прийом, може отримати консультацію по телефону, звернутися у разі гострої потреби чи просто за порадою.

На даний час лікар приймає усіх, хто звертається. І часто буває так, що людина була то в одного медика, то в іншого, тут прийшла до третього й губиться цей взаємозв’язок лікаря з пацієнтом. Адже значно ефективніше можна призначати лікування, якщо один лікар веде цього пацієнта, бо так можна краще прослідкувати реакцію на те чи інше лікування, швидше оцінити результати», - наголошує медик.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ ЗРОСТЕ

Зручності матиме й сам лікар, адже він буде зосереджений на певну кількість пацієнтів й не буде розпорошуватися. Адже це не просто механічна робота: дав буханець хліба з-за прилавка й отримав навзаєм гроші. Тут кожна людина, кожен випадок і кожна ситуація – унікальні, потребують особливого підходу. А при першому візиті ця унікальність не завжди присутня.

Якщо пацієнт не хоче укладати декларацію з лікарем, то йому нададуть невідкладну допомогу (знизять тиск, знімуть гострий біль, тощо) і все. Підбирати лікування, визначати причини виникнення хвороби та контролювати хід лікування лікар не зобов’язаний. Або ж, приміром, є рана, кровотечу зупинили, зашили, а для подальшої динаміки та спостереження повинен пацієнт визначитися з лікарем, це відповідальність самого пацієнта.

САМОЛІКУВАННЯ ВИТІСНИТЬ НАДІЙНИЙ СІМЕЙНИЙ ЛІКАР

Учасником процесу реформування медицини є і сімейний лікар Ростислав Дудік, який ділиться своїм баченням від новацій.
«Часто люди займаються самолікуванням, подивляться рекламу на телебаченні, в інтернеті чи прийдуть в аптеку та питають порад у фармацевта, або ж кажуть дайте те чи інше, бо сусідка пила, казала дуже добрі ліки. А взяти можуть і антибіотик, і ліки, які не поєднуються. Потім до них виникає звикання. І замість того, щоб вилікувати людину простішими ліками, потім доводиться давати дуже сильні. Надіюся, що нова система стимулюватиме лучан брати поради у фахівців і ми відійдемо від самолікування. Кажуть, що вже не буде викликів додому, виключно, за окремими рішенням самого лікаря, але кожен матиме телефон свого лікаря й зможе набрати його при потребі.

Кожен пацієнт буде спостерігатися лише в одного лікаря, а не так, як зараз: почав лікування в одного, закінчив у другого, а потім пішов до третього. Таке зараз часто буває. А буде все зовсім по-іншому, люди оберуть людину, які довіряють і будуть під постійним наглядом. Лікар знатиме про всі болячки пацієнта й зможе ефективно та оперативно реагувати на зміни в організмі. У цьому я бачу лише позитив», - наголошує Ростислав Дудік.
Першочергово – це відповідальність, і не тільки лікаря за конкретного пацієнта, а й людини перед своїм медиком. Адже, відповідно до рекомендації лікаря, пацієнт буде зобов’язаний приходити на профілактичні огляди й можна буде запобігти недузі. Бо зараз приходять тільки хворі люди із загостреннями та запущеними хворобами.

Такий принцип, який планують запровадити, - робота на профілактику захворювань - діє в усьому світі. Бо це значно швидше і дешевше.

До слова, у Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги нині є 80 лікарів, з яких лікарів загальної практики та сімейної медицини - 29. Статистично, за медзакладом закріплено 52789 лучан.

Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вася Показати IP 16 Березня 2018 15:42
Ніхто нічого не написав, значить не цікава медицина. Усім здоровя, щоб туди не попадати!!!
пацієнт Показати IP 16 Березня 2018 19:20
Розсмішили- "робота на профілактику захворювань". Щоб запобігти загостренню хронічної хвороби звернулася до свого сімейного лікаря цього закладу(прізвища не називаю) щодо призначення лікування, на що отримала відповідь : "А нашо вам?" Ось вам і профілактика. Гарні слова.
Юрій. до пацієнт Показати IP 19 Березня 2018 13:36
Виберіть собі хорошого сімейного лікаря. Саме для того і є ця реформа.
маша до Юрій. Показати IP 22 Березня 2018 13:55
А хто хороший?
Здоровий хворий Показати IP 16 Березня 2018 23:10
А як лікарі будуть платити за приміщення де првцюватимуть? Адже вісі лікарні і поліклініки побудовні на податки працюючих людей. Особисто лікар зараз не платить за оренду. Так як лікарь буде отримувати гроші від людей, то і віни повинен кабінет , по логіці, орендувати у міської ради і платити за нього оренду.
Анатолій Показати IP 18 Березня 2018 10:25
Перед пацієнтом постає дилема - з ким із сімейних лікарів укласти таку угоду: з молодим лікарем, який має (можливо) більш широку теоретичну підготовку, чи з більш досвідченішим ескулапом вузької спеціалізації (хірург - окуліст - кардіолог - проктолог ...).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus