USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сім’ям загиблих волинян перерахують кошти на житло

14 Листопада 2016 10:44
Відповідно до постанови Уряду, область отримала вже 18 мільйонів гривень на закупівлю житла для родин загиблих волинян та інвалідів І та ІІ групи з числа ветеранів АТО.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови ОДА сьогодні, 14 лисопада.

Як повідомила директор департаменту соцполітики ОДА Оксана Гобод, Уряд виділив кошти на купівлю житла для сімей загиблих військових в АТО та інвалідам І та ІІ групи, з числа ветеранів, які брали безпосередню участь в АТО, і мають відповідні документи.

За ці гроші можна буде придбати житло на первинному і вторинному ринках, або ж інвестувати у житло у будь-якому населеному пункті.

Право на отримання компенсації мають особи, які перебувають на квартирному обліку. А черговість визначається відповідно до категорій. Зокрема, першою чергою, кошти будуть виділені для родин загиблих учасників АТО, а потім – інвалідів.

Сім’ї загиблих поділені на 7 категорій, відповідно до яких їм видаватимуть кошти.

Категорія І. Дружина (чоловік), неповнолітні діти (в тому числі усиновлені до дня загибелі військовослужбовця), які проживають разом з нею (ним); дружина (чоловік), якщо у загиблого немає дітей (в тому числі усиновлених).

Категорія ІІ. Неповнолітні діти (в тому числі усиновлені ним) в разі, якщо на день загибелі військовослужбовця, він був розлучений, або він не був розлучений, але дружина (чоловік) позбавлені батьківських прав, або загиблий не був розлучений і його дружина (чоловік) не позбавлені батьківських прав, але при цьому неповнолітні діти проживають окремо від дружини (чоловіка), неповнолітні діти-сироти загиблого.

Категорія ІІІ. Батьки загиблого (померлого) військовослужбовця.

Категорія ІV. Повнолітні діти, які не мають (і не мали) своїх сімей.

Категорія V. Повнолітні діти, які мають свої сім’ї, але стали інвалідами до досягнення повноліття.

Категорія VІ. Повнолітні діти, обоє батьків яких загинули або пропали безвісти.

Категорія VІІ. Дружина (чоловік), які на момент смерті були позбавлені батьківських прав відносно неповнолітніх дітей загиблого (загиблої) у тому числі усиновлених загиблим (загиблою), або які не позбавлені батьківських прав, але неповнолітні діти в тому числі усиновлені загиблим (загиблою) проживають окремо від дружини (чоловіка).інваліди

На Волині, зі слів Оксани Гобод, є громадяни І та ІІІ категорій.

Відповідно до процедури, кошти з державного бюджету приходять в область в департамент фінансів і перераховуються в регіональні структури влади, які й здійснюватимуть виплати. Всі рішення приймаються по місцю встановлення на облік членів сімей загиблих.

Інваліди 1 та 2 групи ветерани АТО після того, як забезпечать сімей загиблих. Відповідно до заявок з регіонів, на Волині 37 таких сімей: 25 сімей загиблих та 12 родин інвалідів. Для Волині на ці потреби Уряд передбачив 19,9 мільйона гривень. Але ця сума не достатня для всіх сімей. Ще Волині треба 4,6 мільйона гривень, тож відповідний лист уже надіслали.

Опосередкована вартість квадратного метра для усієї Волинської області, крім міста Луцька - 8,563 тисячі гривень. Для луцька ця сума множиться на коефіцієнт 1,5.

На рахунку в казначействі уже надійшло 18 мільйонів і ці кошти будуть розподілятися. Розподіляти має відповідна створена комісія, яка має розподілити кошти, зустрітися з родинами, перевірити всі дані. По тому сім’я має написати заяву на отримання компенсації, відкрити спец рахунок в Ощадбанку, на який будуть перераховані гроші.

До слова, є нюанс щодо використання коштів: для того, аби за ці гроші можна було придбати житло, родини мають надати копію договору про купівлю чи інвестування житла. І тоді буде виданий дозвіл на перерахунок. Причому, кошти можна буде перерахувати лише тоді, якщо там буде вся сума, необхідна на купівлю житла. Тобто, якщо держава, відповідно до норм виділила 40 тисяч гривень на житло і перерахувала їх, а житло коштує 45 тисяч гривень, то поки на рахунку не буде всіх 45 тисяч гривень, ці кошти ніхто не дозволить використати. Поповнити ці спецрахунки можна за рахунок власних заощаджень, спонсорських коштів, місцевих бюджетів. Тож, не виключено, що родини звертатимуться до місцевих рад з проханням дофінансовувати ці потреби. На вибір житла родина матиме 12 місяців – саме стільки можуть зберігатися гроші на спецрахунку.

Крім того, спеціально створені комісії можуть відмовити в цій компенсації з низки причин, визначених нормативними документами. Таке рішення комісії можна оскаржити у судовому порядку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
як Показати IP 14 Листопада 2016 14:06
вам не стидно то мудрики живі здорові уже від держави другу отримали а ЗАГИБЛИМ ви якусь компенсацію, вони за вас загинули.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus