USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Обкомівську «Кручу» Луцькрада прибрала до рук

5 Лютого 2014 16:54
Колишній будинок для гостей, або як його називають «обкомівська дача «Круча», вже не один рік стоїть безгосподарною пусткою. Ділянка, площею майже гектар, і 2-поверхова будівля розташовані за адресою Дубнівська, 26а на березі річки Стир. Земля, як зазначають фахівці, – золота. Проте об’єкт, зданий в експлуатацію у 1980 році досі без господаря.

А ось депутати луцької міськради не проти отримати назад у власність колишню дачу обкому партії «Круча». Там хочуть влаштувати амбулаторію та реабілітаційний центр для лучан.

Про це стало відомо під час комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства і дитинства сьогодні, 5 лютого.

Порятунок власності громади

Уже не один рік тривають розмови про те, хто має бути власником колишнього будинку приїжджих «Круча» на вулиці Дубнівський, 26а. У 2008 році в місті розгорівся немалий скандал: готель для іноземних гостей на березі Стиру з «золотою» землею планували продати через аукціон. Причому, все робилося дуже тихо і підпільно, ініціатором був тодішній мер міста Богдан Шиба. Опонентом тоді виступив його однопартієць, колишній голова обласної ради Анатолій Грицюк. А вже у 2009 році Господарський суд області виніс рішення, в якому «Кручу» визнали спільною власністю громад міст, селищ, сіл. Тож, власником цього ласого шматка землі, площею майже гектар, і двоповерхового приміщення стала обласна рада.

«Круча» мала стати «круче»

У лютому 2012 року члени виконкому Луцької міської ради дозволили Волинському обласному центру здоров’я отримати містобудівні умови й обмеження забудови земельної ділянки, а згодом реконструювати будівлю оздоровчого комплексу «Круча». На проект у рамках українсько-польської транскордонної співпраці планували залучити 2 мільйони євро.

На першому поверсі мали бути: адміністративний блок, лабораторії, конференц-зал і гардероб, а також мав би відбуватися прийом хворих. На 2-3 поверхах мали б розташуватися палати для хворих, а на терасі – приміщення для тимчасового перебування з солярієм і аерарієм під відкритим небом.

Та ґрант на амбіційний проект тоді так і не виграли.

Черговий пшик

Уже в 2014 році, під час комісії з питань використання комунального майна обласної ради, обласне управління охорони здоров’я пише: «Закладом вказана будівля не використовується, так як потребує капітальної реконструкції. Витрачаються кошти на фізичну охорону території, технічне обслуговування силового електрообладнання та електрогосподарства. У зв’язку з вище викладеним просимо вас датии згоду на продаж через Волинський державний аукціон будівлі оздоровчого комплексу, будівлі прохідної та 0,95 гектара земельної ділянки на вулиці Дубнівська, 26а».

Тож тепер з аукціону це приміщення пропонує реалізувати вже обласна державна адміністрація, після того, як його «врятували» від цієї участі у 2009-му.

«Порятунок» від аукціону. Спроба № 2

Та міськрада запланувала збудувати в колишній обкомівській дачі амбулаторію і реабілітаційний паліативний центр для лучан. На це планують витратити кошти Світового банку. Йдеться про 30 мільйонів доларів США на первинну ланку волинської медицини, на які так сподіваються в області, і заради яких міські поліклініки перейменували у Центри первинної медико-санітарної допомоги.

Зрештою, депутатська комісія обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області підтримала клопотання Луцької міської ради про передачу їй у комунальну власність обкомівської дачі. До слова, головою цієї комісії є депутат облради і заступник луцького міського голови Святослав Кравчук.

А під час комісії з питань охорони здоров’я міськради сьогодні, 5 лютого, депутати проголосували за те, щоб прийняти цей об’єкт у власність без права реалізації і з цільовим призначенням - під амбулаторію сімейної медицини з денним стаціонаром.

Що буде з колись елітним закладом?

Чи вдасться реалізувати амбіційний проект міській раді – стане відомо ближчим часом. Адже вже в першій половині року стане відомо, чи отримає область обіцяні 30 мільйонів доларів Світового банку.

Між тим, на «Кручу» свого часу претендував і інтернат, розташований навпроти. Більш того, у 1989 році в газеті «Правда України» з’явилася публікація за підписом тоді ще журналіста (згодом – народного депутата України) Андрія Бондарчука, що на будівництві у 1978-1980 роках працювали вихованці школи-інтернату (сироти та напівсироти). Про це свого часу писала Волинська газета. Тож сиротинець у 90-их роках хотів отримати «Кручу» в свою власність. Але тоді на заваді стала санстанція: по сусідству розташована хлораторна «Луцькводоканалу». Щоправда, місто уже кілька років як відмовилося від хлорування води, тож це вже не заважає перебувати на прилеглій території людям.

На територію «Кручі» претендував шкірно-венерологічний диспансер, який перебуває в приміщенні інфекційної лікарні. Тоді ж санстанція не дозволила, оскільки по сусідству розташований той же сиротинець.

Як запевняють місцеві чиновники, в місті досі не відмовилися від ідеї «Волинської «Феофанії», щоправда, з деякими змінами. Та вже тепер достеменно відомо, що в реконструкцію приміщення доведеться вкласти кругленьку суму, адже там немає ані опалення, та й усі мережі в катастрофічному стані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
член... громади Показати IP 5 Лютого 2014 17:18
Давно сказане і переказане. А те, що "дача" таки дісталася міській громаді, то це схвалить кожна хоч трішки адекватна людина. Щоправда, це треба було зробити 20 років тому. Зміна багатьох так званих власників свідчить про те, що ми працюємо за принципом: "Собака не зїсть, то хоч виваляє". На початку 90-х ця будівля і територія мали пристойний вигляд. Якби тоді сьогоднішній розум, то фінансові вливання в реконструкцію були б в десятки разів менші. Доля "дачі" нагадує шарпанину з санаторієм матері і дитини "Пролісок" та багаторічні "бої" Грицюка з Карпомизом. А 30 мільйонів Світового банку чекає не лише Луцьк, а й область. В цій сумі доля Луцька не надто велика. І вислів "прибрала до рук" теж не дуже, мягко кажучи, вдалий. Романюк стоїть за громаду і примножує її власність. Він не "прибрав", а забрав. А прибирають те, що погано лежить.
лучани Показати IP 5 Лютого 2014 17:20
Нехай Грицюк поверне кошти витрачені Облрадою на судову тяганину з міськрадою за цю стару халупу.
Реаліст Показати IP 5 Лютого 2014 17:39
Прізвище Кравчук Святослав додає оптимізму.... Цей все зробить як нада....
DдепешM Показати IP 5 Лютого 2014 17:45
Ви б,панове,читачі ВН,бачили,в якому стані дорога до цієї "Кручі"-це суцільний смітник!!! А проходить вона між Водоканалом і школою-інтернат,і нікому з цих установ нема ніякої справи до прибирання прилеглої території!!! А коли директором Водоканалу був Бащук-все завжди було вилизано!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus