USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Скасування трудових книжок - добре чи погано?

12 Серпня 2015 08:00
В Україні активно обговорюють можливу відмову від трудових книжок, а також можливі позитивні і негативні наслідки такого рішення, - інформує Кореспондент.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство волинські Новини повідомляло про те, що Мінекономіки планує скасувати трудові книжки.

Суть реформи

У міністерстві кажуть: вся інформація про трудову діяльність вже міститься в єдиній базі даних з 2000 року. Замість книжок хочуть додати до наявного реєстру пункт про посаду співробітника.

"Це дозволить точно визначити його стаж, коли це потрібно. Таким чином, функції трудової книжки буде повністю виконувати база даних", - стверджують у міністерстві.

Якщо робочий стаж розпочався після 2000 року - не потрібно буде зберігати трудову книжку, бо інформація вже є в базі.

"Якщо ж до 2000 року - можете зберегти трудову, щоб завжди мати можливість підтвердити стаж", - пояснюють у міністерстві.


На думку співробітників Мінекономрозвитку, зі скасуванням потреби вести трудові книжки українці позбудуться зайвої паперової бюрократії і заощадять час працівникам і HR'ам.

У Мінекономрозвитку кажуть, що Пенсійний фонд і Мінсоцполітики не проти такого рішення.

Роботодавці - за

Схвалюють ідею і у Федерації роботодавців України (ФРУ).

"Ми вже давно за таке рішення. Трудові книжки - це з усіх боків атавізм, і в Європі їх немає. Досить інформації в єдиному реєстрі, про який говорять у Мінекономіки. Причому туди навіть посаду співробітника вносити не обов'язково - вона не впливає на нарахування пенсії. А пільгові дані вже давно внесені", - говорить директор департаменту соціальної політики відомства Юрій Кузовой.

Правда, у ФРУ не впевнені, що ініціатива дійде до кінця і втілиться в життя. "Дивно, що про це говорить міністр економіки, у котрого інше завдання. І поки складно зрозуміти, як все це втілиться в життя. Та й профспілки можуть знову бути проти такого рішення - там вважають, що трудова книжка ще дає якісь гарантії і безпеку", - пояснює Кузовой.

Профспілки ще подумають

У Федерації профспілок України поки рішення відомства сприймають обережно і не говорять, проти вони чи за. "Наші юристи зараз ретельно аналізують, які можуть бути ризики від відміни трудової книжки", - сказав голова федерації Григорій Осовой.

Потрібно багато часу

Міністр соціальної політики Павло Розенко прогнозує, що така реформа забере чимало часу.

"Якщо людині потрібно підтвердити свій трудовий стаж, а вона працювала у кількох областях, то доведеться відправляти запити в різні облцентри. Тому спочатку треба зробити систему персоніфікованого обліку єдиною, а вже потім скасовувати трудові книжки - адже ця ініціатива стосується 14 мільйонів працюючих українців", - говорить він.


Перший заступник голови комітету соцполітики Ради Сергій Каплін повідомив про те, що найближчим часом депутати обговорять це питання та вислухають роботодавців і профспілки.

"У країні низьке залучення роботодавців і працівників до електронного формату взаємодії. Крім того, зараз є величезна кількість заяв про маніпуляції з робочим стажем під час нарахування пенсії: 5 мільйонів справ за трудовим законодавством", - зазначив нардеп.

Серйозна економія

Згідно з даними неурядової організації EasyBusiness, скасування трудових книжок дозволить заощадити близько 500 млн грн щороку.


Водночас там пояснили, що "в Україні практично не існує поняття "трудовий стаж", проте є поняття "страховий стаж", оскільки з 2000 року Єдиний державний реєстр застрахованих осіб містить всю інформацію про відрахування із заробітної плати до Пенсійного фонду".

Зі слів представників організації, трудовий стаж не залежить від записів у трудовій книжці, оскільки підтвердженням трудової діяльності працівника є сума відрахувань до ПФ.

Зарубіжний досвід

У Латвії замість трудових книжок ввели "податкові", куди вносять суми сплачених податків під час звільнення з підприємства. Документ зберігають в бухгалтерії. Всю інформацію дублюють в електронні бази.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Яна Показати IP 12 Серпня 2015 09:47
Ідіотизм який! На чому ви зекономите? Вже давно працівники купують трудові книжки за власні кошти, після запису про прийняття ті книжки здебільшого спокійнісінько лежать в сейфі аж до звільнення. Вже давно всі економлять на кадровиках і на невеликих підприємствах їх функціїї виконують секретарі, бухгалтери чи самі роботодавці. Робота кадровика включає в себе , крім заповнення трудових книжок, табелювання робочого часу, ведення наказів, облік відпусток, реєстрацію та заповнення лікарняних, для оплати яких, до речі, треба обчислювати трудовий стаж, то що щоб його обчислити потрібно буде постійно звертатись до єдиної бази даних, чи вона буде доступна всім з будь-якого комп"ютера? База даних хай собі буде, але на руках мати документ з підтвердженням твоїх прав і гарантій абсолютно не зайве. Коротше не страждайте ху..нею , малята, а займіться чимось корисним.
Наталка Показати IP 12 Серпня 2015 11:32
Мінекономіки більше занятись нічим... Все у нас пучком, лишилось тільки трудові ліквідувати - і заживем у )І(опі... тобто у Европі)))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus