USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скільки міста витратили на святкування Нового року і на якому місці Луцьк

30 Грудня 2020 17:14
Проаналізували, скільки коштів передбачили на новорічні витрати 2020–2021 років у бюджетах 18 міськрад і які суми витратили з місцевого бюджету в розрахунку на одного мешканця.

Про це йдеться у матеріалі Чесно.

Найдорожчим святкування Нового року буде для мешканців Бучі. Тут місцева влада виділила майже 4 млн гривень. У розрахунку на одного жителя міста це майже по 108 гривень. У Маріуполі виділили 12,3 млн гривень, по 28,3 грн в розрахунку на одного мешканця. Дніпро виділив 5 млн – лише по 5 гривень.
Найдешевшим виявилося святкування у Львові, Хмельницькому, Рівному, Івано-Франківську та Херсоні. Там підготовка до свят обійдеться мешканцям міста менш ніж в 1 гривню на особу.

У деяких містах ялинку взагалі не встановлюватимуть, а всі заходи переносять в онлайн-формат через пандемію.

В умовах боротьби з коронавірусом найбільші витрати на новорічні свята дозволяють собі не великі міста, а малі містечка поблизу столиці. Так, Бучанська міськрада виявилася найщедрішою на цьогорічні святкування. Майже 4 млн гривень передбачили на підготовку до новорічних свят, встановлення ялинки, ілюмінацію та інші заходи.
Фото зі сторінки Бучанської міської ради у Facebook

З огляду на те, що в Бучі менше 37 тис. виборців, кожен бучанець заплатив за таке святкування майже по 108 гривень. У Славутичі з населенням майже 25 тис. кожен мешканець міста заплатив 11,7 гривні.

Кілька років тому Буча вже витрачала півмільйона на гірлянди. Тоді найдорожчою була ялинка в Ірпені.

У Маріуполі витрати, пов’язані з підготовкою до новорічних та різдвяних свят, оцінюють у 12,5 млн гривень. Саме на таку суму провели закупівлі товарів і послуг через електронну систему Prozorro. Придбання новорічної ялинки обійшлося у 3,5 млн гривень, а на організацію святкувань у різних локаціях міста уклали договорів на 7,5 млн гривень.

Та, як зазначили у відповіді на запит Руху ЧЕСНО, «у зв’язку з карантинними нормами наразі усі масові заходи, концертні програми та активності відмінені. З огляду на це укладені договори будуть переглянуті та зменшені».
Головна ялинка у Маріуполі

У Дніпрі на придбання двох ялинок, новорічне освітлення центральної площі та вулиць витратили близько 5 млн гривень. За інформацією сайту Prozorro, одна ялинказа 2 млн гривень буде розташована в районі парку ім. Лазаря Глоби. Вартість головної ялинки міста, що на площі Героїв Майдану, – 3 млн гривень. Сума включає послуги з монтажуілюмінаційного обладнання, світлових конструкцій та прикрас на площі Героїв Майдану та центральному проспекті міста.
Головна ялинка Дніпра із гербом міста на верхівці. Фото – Інформатор

У Луцькій міській раді передбачили на новорічні свята понад 1 млн гривень, з яких 276 тис. планують витратити на проведення новорічних та різдвяних заходів у місті. Ще одна важлива стаття витрат – 243 тис. гривень на подарунки дітям атовців, різних вразливих груп та пільгових категорій.

На придбання ялинки кошти не витрачалися, тому що в центрі міста щороку прикрашають три живих ялинки. Закупівля іграшок та гірлянд обійшлася міському бюджету приблизно у 200 тис. гривень.

Ще одна стаття витрат – вітальні листівки та сувеніри від мера Ігоря Поліщука для дітей та представників громадських і релігійних організацій, що братимуть участь у новорічно-різдвяному віншуванні.
Три головні ялинки в Луцьку на Театральному майдані. Відкриття ялинки у День Миколая.

У бюджеті Сумської міської ради теж передбачено понад 1 млн гривень на новорічні витрати.

Це кошти на встановлення і монтаж двох ялинок у центрі (на роботи передбачено 253 тис. гривень) і святкове оформлення міста ілюмінаціями, фотозонами та гірляндами – близько 369 тис. гривень. На новорічні подарунки дітям пільгових категорій витрачено близько 320 тис., а на організацію і проведення заходів – близько 193 тис.

У Житомирі з бюджету виділили 841 тис. гривень на гірлянди та інші ілюмінації для прикрашання ялинки та міста, проведення новорічно-різдвяних свят та подарунки для дітей.

Там щороку теж прикрашають живу ялинку в центрі, тому кошти на її придбання не передбачені.
У Чернівцях було витрачено 738 тис. гривень на встановлення новорічних ялинок, придбання іграшок, оздоблення ялинки і фотозон.

У Чернігові в рамках підготовки до новорічних свят витрачено 605 тис. гривень. Найбільша стаття витрат – встановлення новорічної ялинки включно з вартістю оренди та монтажу ілюмінації. Крім того, за ці кошти закупили іграшки, ілюмінації та подарунки для дітей, сума яких складає 0,9 тис. гривень.

З міського бюджету Кропивницького виділили 336 тис. гривень на підготовку до новорічних святкувань. В цю суму входять такі статті витрат, як подарунки для дітей, придбання гірлянд, новорічних іграшок та ілюмінацій.

Цікаво, що лише в цьому місті передбачені кошти на охорону ялинки в сумі 40,5 тис. гривень.

У Львівській міськраді на запит Руху ЧЕСНО відповіли, що до основних статей витрат на новорічні та різдвяні свята у 2020 році відноситься встановлення міської ялинки та забезпечення культурно-мистецької програми з нагоди святкування новорічних та різдвяних свят. Загальна сума склала 174 тис. гривень.
Фото: Роман Балук

Вінниця цьогоріч буде без ялинки, а всі свята проходитимуть онлайн. Таке рішення прийняв виконавчий комітет Вінницької міської ради у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції.

Як писали ЗМІ, у 2019 році вінницька ялинка встановила національний рекорд як найвища металоконструкція – її висота була 29 м. На її придбання витратили 196 тис. гривень.

Цьогоріч святкування обійдеться місту у 490 тис. гривень. В цю суму входять такі статті витрат, як подарунки для дітей пільгових категорій та учасників новорічно-різдвяних заходів онлайн. Крім того, місто прикрасять ілюмінаціями та гірляндами.

У Запоріжжі через карантинні обмеження міська рада відмовилась від святкувань, проте головну новорічну ялинку встановили, не купуючи нової, та прикрасили вулиці. На запит Руху ЧЕСНО Запорізька міська рада відповіла, що у січні заплановано витрати на свята в сумі 610,1 тис. гривень. А ось кошти на демонтаж закладені у бюджеті вже на 2021 рік, і їх сума невідома. На подарунки дітям Запорізька міська рада виділила 300 тис. гривень.

Запорізька ОДА навіть відмовилась від встановлення ялинки та ковзанки на головній площі міста – Фестивальній, як це було минулого року. Запоріжці ж встановили на площі свою ялинку, яка вже стала мемом у соцмережах із підписом «ялинка, на яку ми заслуговуємо у 2020 році».
В Ужгороді, де в міському бюджеті передбачили 216 тис. гривень, статті новорічних витрат майже такі самі, як в інших міськрадах: новорічні прикраси, ілюмінація, подарунки для дітей і демонтаж ялинки.

В інших містах суми менші за 200 тис. гривень. Зокрема, в Івано-Франківську на новорічні витрати передбачили 170 тис. гривень, а в Полтаві – 140 тис. гривень, за які закуплено подарунки для дітей, а решту коштів використають для організації святкувань у місті.

Витрати з бюджету Рівненської міської ради витрати становлять 128 тис. гривень, вони передбачені на встановлення новорічної ялинки та проведення новорічних заходів.

Найменші суми з усіх 18 міст, інформацію щодо яких дізнався Рух ЧЕСНО, передбачили у Хмельницькому – 105 тис. гривень на новорічні та різдвяні свята, та у Херсоні – 90 тис. гривень, з яких 55 тис. – на театральні вистави для дітей, все інше – на сувенірну продукцію.
Фото зі сторінки різдвяного ярмарку у Хмельницькому в Facebook

Херсонська міська рада цього року ялинку не встановлювала. Це пояснили тим, що традиційно в центрі міста, на площі Свободи, встановлюють ялинку коштом Херсонської ОДА, тому ставити другу немає сенсу.
Всього з міського бюджету на святкування різдвяних та новорічних свят виділили 90 тис. гривень. Про це повідомила радниця міського голови Світлана Чепіга.

З цієї суми 55 тис. гривень витратять на організацію театральних вистав для дітей, 35 тис. гривень – на сувенірну продукцію.

В минулі роки тільки на встановлення штучної ялинки витрачали 100 тис. гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ЛУЦЬК Показати IP 30 Грудня 2020 21:15
200000 на гирлянду та іграшки. А куди поділась минулорічна гирлянда та іграшки??
! до ЛУЦЬК Показати IP 31 Грудня 2020 13:50
як куди ? повісили на ялинку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus