USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Скільки сміття за рік відсортували в луцькому центрі управління відходами

26 Листопада 2023 06:47
Чотири вантажівки з пінопластом – стільки лучани позносили на сортувальний центр «Чистий Луцьк» за 12 місяців роботи. Це близько 300 кілограмів відходів. «Хоча цифра, напевне, звучить невеличкою, але все-таки це дуже великий об’єм», – відзначив керівник проєкту Сергій Михалевич.

«Чистому Луцьку» виповнюється рік із дня створення – це пора перших підсумків та амбітних планів. А гордитися працівникам є чим. У листопаді минулоріч луцька сортувальна почала приймати на переробку відходи й показувати мешканцям міста, наскільки це важливо. Аби зменшити навантаження на сміттєзвалищі у Брищі, за цей рік центр відсортував приблизно 16 тонн відходів, йдеться в сюжеті 12 Каналу.

«Ті відходи, які до нас приїхали, – це загалом більше 10 тонн. Вони точно не поїхали на Брище, тобто на таку кількість там зменшилося сміття. Ми робимо дійсно важливу роботу», – наголосив Сергій Михалевич.

Читати ще: «Тут не сміттєзвалище, а центр управління відходами», – керівник «Чистого Луцька». Розмова

Відсортовано майже 10 тонн скла, півтори тонни металу та три тонни паперу. Крім цього, навчають лучан відбирати небезпечні та шкідливі відходи. Назбирали понад тонну батарейок і півтори тисячі ртутних термометрів. Ці речі також підуть на правильну утилізацію, наголосили в «Чистому Луцьку».

Можуть принести, а можуть і взяти: програма «Друге Життя Речам» – це також про «сортувалку». У «Чистому Луцьку» приймають одяг, посуд та побутову техніку. Вони служать далі нужденним. Більшу частину одягу забирає волонтерська організація з Ківерців «Станція Добра». Однак кожен охочий може прийти і вибрати, що йому потрібно. Все абсолютно безоплатно.

«Ми зробили окремий відділ: поставили стіл, на якому люди можуть залишати, приміром, посуд, якісь речі господарського вжитку. До нас приходять інші люди, які забирають їх», – закцентував керівник.
Крім того, «Чистий Луцьк» – це не тільки про практичну переробку, а і про ідеї, про вміння придумати, як економніше сортувати сміття. Також тут активно поширюють корисні знання. Для цього щотижня сюди запрошують десятки гостей, серед яких дорослі та діти.

Приїздили за досвідом навіть з інших куточків України. Та найбільше тут тішаться, що вчать молоде покоління. Про сортування розповіли для понад тисячі луцьких школярів.

Читати ще: «За потреби відкриємо ще кілька»: як працює перший у Луцьку центр управління відходами

Працівники «Чистого Луцька» спостерігають, що екскурсії до центру сортування – це не лише про вміння сортувати, а й нова аудиторія, яка готова змінюватися. Діти розповідають батькам, а батьки – знайомим. Завдяки цьому ланцюжку відвідувачів стає набагато більше.

Уже з нового року «Чистий Луцьк» планує розширюватися, відкривши ще одну сортувальну в зручному місці. Де саме, поки тримають у таємниці.

Нагадаємо, центр управління відходами працює щодня із 7:00 до 20:00 на вулиці Трункіна, 7.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Містянин Показати IP 26 Листопада 2023 10:37
Дякую щиро за бомбезну екскурсію для школярів. Я-тато третьокласника, але всю екскурсію відбув! Діти в захваті! Батьки також!
Брахман Показати IP 26 Листопада 2023 15:16
Молодці, підтримую, ось що треба вчити в школі, як робити планету чистішою і на цьому заробляти ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus