USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Тут не сміттєзвалище, а центр управління відходами», – керівник «Чистого Луцька». Розмова

11 Липня 2023 11:00
«Хочемо, щоб люди сприймали центр управління відходами не як сміттєзвалище чи місце, куди вони можуть привезти купу сміття. Бувало, до нас приїжджали люди, які після прибирання помешкання чи гаража все згрібали в один мішок. Але наш майданчик – не сміттєзвалище, а центр управління відходами. Ми приймаємо вторинну сировину й прагнемо навчити вас управляти вашими відходами», – наголошує керівник проєкту «Чистий Луцьк» Сергій Михалевич.

Із кінця жовтня минулого року свідомі лучани, які турбуються про довкілля, можуть привозити посортоване сміття до центру управління відходами, що на вулиці Трункіна, 7. Звідси папір, пластик, скло, метал та упаковка Tetra Pak не потрапляють на полігон для захоронення. Їх спрямовують на переробку для повторного використання. Також у центрі збирають батарейки, акумулятори, люмінесцентні лампи, побутову техніку, які згодом скеровують на безпечну утилізацію.

Про результати роботи центру управління відходами, екскурсії для дітей і заплановане відкриття в місті другого майданчика для збору вторсировини Волинські Новини розпитали в керівника проєкту «Чистий Луцьк» Сергія Михалевича. Далі – його пряма мова.

«БАГАТО ЛЮДЕЙ ПРИЇЖДЖАЮТЬ ПОВТОРНО»

Ми розпочали свою діяльність 27 жовтня 2022 року.

Із якою метою було створено центр? Люди неодноразово зверталися до міської ради та «Луцькспецкомунтрансу» із запитаннями, чи є можливість у місті відсортувати відходи або ж здати посортоване сміття, як-от папір, пластик, скло. Тож разом ми вирішили створити майданчик для сортування відходів. На вулиці Трункіна, 7, на території колишньої станції перевантаження твердих побутових відходів, власними силами з допомогою міськради і з вкладом мінімуму коштів ми облаштували майданчик.

Тут встановлено спеціальні контейнери, влаштовано відсіки для збору скла, паперу, пластику, одягу та взуття, побутової техніки, меблів та іншого. І люди в режимі самообслуговування можуть приїхати й залишити безплатно тут свої відходи.
Багато людей до нас приїжджають повторно. За період із листопада до травня ми прийняли понад півтори тисячі відвідувань. Людей було значно більше, тому що разом приїжджають сім’ї, друзі, сусіди. Люди кооперуються в невеличкі групи, приїжджають і здають посортовані відходи.

Постійні клієнти розповідають, що збирають, сортують відходи протягом двох-чотирьох тижнів. Вони знають, що, куди і як покласти – так, аби вторсировина займала небагато місця в помешканні. Ці люди вже вміють управляти своїми відходами. Наша мета полягає саме в цьому – навчити людей управляти відходами.

«ПРИЙМАЄМО ЛИШЕ ТІ ВИДИ ВІДХОДІВ, ЯКІ МОЖЕМО НАПРАВИТИ НА УТИЛІЗАЦІЮ ЧИ ПЕРЕРОБКУ»

Одна з найбільших зручностей нашого центру – людина може приїхати до нас з усіма відходами, які утворюються в неї вдома. Їй не потрібно їхати в одне місце, аби здати скло, в друге – щоби здати пластик, в третє – щоб здати папір чи метал. Усі ці відходи можна залишити в нас.

У нас укладені договори з місцевими підприємцями, які нарізно забирають відходи на переробку. Наприклад, макулатуру, відходи поліетилену, ПЕТ-пляшки в нас забирає ТОВ «ВТОРМА».
Ми не приймаємо всі види відходів. Пояснюємо, що беремо лише ті, які можемо направити на утилізацію чи переробку. На жаль, у зв’язку з війною деякі переробні підприємства просто зупинилися. Наприклад, Зміївська паперова фабрика (Харківська область, – ВН), де переробляють упаковку Tetra Pak, не працювала пів року й тільки-но починає знову налагоджувати свою роботу. В Луцьку були виробники, які виготовляли полімерпіщану бруківку з використанням подрібненого пластику. Хлопці пішли в ЗСУ і, відповідно, їхнє виробництво призупинилося. Тому ми не маємо змоги віддати на переробку пластик деяких категорій.

Працюємо над тим, аби залагодити ці питання й приймати якомога більше різних видів відходів.

«60% ВІДХОДІВ, ЯКІ УТВОРЮЮТЬСЯ В НАС УДОМА, МИ МОЖЕМО ВІДСОРТУВАТИ Й ВІДДАТИ НА ПЕРЕРОБКУ»

Загалом за сім місяців роботи за укладеними договорами ми здали підприємцям понад шість тонн різних видів відходів. Найголовніше – ці відходи не пішли на полігон. Адже одне з наших завдань – зменшення навантаження на полігон.

Так, близько 40% відходів не переробляються, але 60% ми можемо відсортувати й віддати на повторне використання. Тобто міський полігон умовно може зменшитися більш ніж наполовину за рахунок зниження об’ємів вивезеного сміття. Тому до нас варто привозити відходи.

Дуже велику частку відходів, які утворюються в нас удома, ми можемо відсортувати. Центр управління відходами «Чистий Луцьк» створено для того, аби люди мали змогу відсортувати відходи, а не викидати їх із подальшим вивезенням на полігон.
Читати ще: «Сміття має бути в смітнику», або Прості будні тих, хто робить Луцьк охайним

Відповідно до світового морфологічного складу побутових відходів, 29% сміття – це умовно безпечні відходи (залишки їжі, біовідходи та інше). Це все те, що можна використати як компост.

На другому місці в нашому кошику сміття – папір (25%), який також можна віддати на переробку. Ми прийняли й віддали на переробку 1,8 тонни макулатури. До слова, одна тонна макулатури може врятувати близько 17 дерев.

На третьому місці – скло (13% від загального об’єму сміття, яке утворюється в кожній родині). До нас скла привезли найбільше – майже 4,2 тонни.

Далі – пластик (11%). Чому ми бачимо пластик скрізь? А тому що газетний папір може повністю розкластися за шість тижнів, бананова шкірка – за два-п’ять тижнів, а пластик пролежить сотні років. Аби пластик не створював великого навантаження на природу, ми повинні його сортувати. Одна з найбільших фракцій – ПЕТ-пляшки.

На п’ятому місці серед побутового сміття – метал (4%). 18% – інші відходи.
«ЦЕ НЕ СМІТТЯ, А СИРОВИНА»

Ми просимо наших відвідувачів попередньо сортувати сміття. Наголошуємо: всі види відходів, які ви хочете до нас привезти, мають бути чистими і ззовні, і всередині. Не потрібно обривати етикетки. Достатньо, щоб усе було чистим, не містило залишків їжі, рідин чи інших речовин.

Ми співпрацюємо з місцевими підприємцями, які забирають відходи. Вони висувають певні вимоги, тому що йдеться вже не про сміття, а про сировину. А сировина повинна бути чистою й належно відсортованою. Підприємець не буде купувати сировину з великою кількістю домішок інших речовин.

Тому на території майданчика завжди присутній наш працівник, який може допомогти вам посортувати сміття. Якщо виникають питання, будь ласка, не соромтеся, запитуйте. Не дивуйтеся, якщо наш працівник спостерігає за тим, що ви вкидаєте до контейнерів. Ми вчимо й підказуємо.

Щодо пластикових упаковок, то на кожній із них є відповідне маркування. ПЕТ-тара, поліетилен високого тиску, поліпропілен, полістирол, поліетилен низького тиску – все переробляється окремо. А полівінілхлорид і полікарбонат не піддаються переробці. Також не переробляються одноразові пластикові упаковки з-під жирної їжі чи ПЕТ-пляшки з-під олії. Тому що при контакті олії з ПЕТ-тарою відбуваються незворотні процеси в самому пластику й повторно його використати, на жаль, не можна.
Ми приймаємо будівельні відходи – це залишки цегли, бетону, шпаклівки, штукатурки, піщана чи щебенева суміш тощо. Таке сміття, зібране в пакети чи мішки, ви можете привозити до нас, аби не залишати біля контейнерних майданчиків поблизу будинку. Поліетиленову плівку, бляшанки з-під фарби, шпалери та інше сортуємо окремо.

До центру можна привозити меблі та побутову техніку. Якщо вони в добротному стані і їх ще можна використовувати, ми віддаємо їх нужденним. Інколи до нас приїжджають працівники, які ремонтують побутову техніку, та забирають деякі деталі. Тому ця техніка дійсно має повторне життя.

Те, що не можна використати, разом з батарейками, люмінесцентними лампами, які приймаємо як небезпечні відходи, відправляємо на утилізацію на спеціалізовані підприємства. Батарейки, люмінесцентні лампи, ртутні термометри, залишки небезпечних речовин не їдуть на полігон. Вони їдуть на утилізацію. Наприкінці року через відділ екології міськради ми оголошуємо тендер на утилізацію небезпечних речовин.

НАМАГАЙТЕСЯ НЕ УТВОРЮВАТИ ТІ ВІДХОДИ, ЯКІ ПОТІМ ДОВЕДЕТЬСЯ ВИКИДАТИ. ВІДПОВІДАЛЬНО СТАВТЕСЯ ДО СПОЖИВАННЯ

Ми вчимо наших відвідувачів: аби не продукувати додаткових відходів, користуйтеся багаторазовими горнятками для кави, багаторазовими лотками для їжі та багаторазовими торбинками для покупок, тобто користуйтеся речами, які можна використати повторно. Намагайтеся не утворювати ті відходи, які потім доведеться викидати, і відповідально ставтеся до споживання.

Можливо, хтось думає, що на майданчик можна привезти пакет з усіляким сміттям і ми тут його самі посортуємо. Ні. Центр працює в режимі самообслуговування. Ви повинні попередньо відсортувати відходи хоча б на п’ять фракцій: скло, папір, пластик, метал, біовідходи. Цього буде достатньо. Якщо виникнуть якісь запитання, ми на місці вам допоможемо.
Інколи мешканці громади телефонують і запитують: «Це сміттєзвалище?» Ні, тут не сміттєзвалище, тут центр управління відходами, де приймають вторинну сировину і хочуть навчити вас управляти вашими відходами.

Прошу: зайдіть на нашу Facebook-сторінку «Чистий Луцьк». Там ви побачите основні правила сортування сміття. Зателефонуйте перед тим, як їхати, і ми вам усе докладно розповімо, відповідно, буде менше питань і непорозумінь у нас на майданчику.

«ДІТИ ВМІЮТЬ СОРТУВАТИ СМІТТЯ»

Одне з наших завдань – навчання дітей, нашого молодого покоління. Ми хочемо залишити їм гарну, екологічно чисту, багату країну. Дуже тішить, що жодного разу на екскурсіях ми не чули від дітей скепсису.

Діти вміють сортувати сміття. Дуже дякуємо вчителям, які навчають їх правильному поводженню з відходами. Коли діти приїжджають до нас, то знають, що потрібно окремо збирати папір, батарейки, метал, кришечки від пластикових пляшок… Ми ж думали, що будемо навчати їх. Ні. Ми тільки підказуємо їм. Це дуже класно. Багато хто каже, що хоче працювати в нас. Тобто ми досить гарно виконуємо свою місію й малечі подобаються екскурсії.

Найкращий показник того, що ми правильно навчаємо дітей, – те, що потім вони приводять до нас своїх батьків. Ми запитуємо наших відвідувачів, як вони про нас дізналися. І багато хто відповідає, що саме завдяки екскурсіям. Діти приходять додому і розповідають батькам, що були в такому-то місці й сортували сміття.
Читати ще: «Агенти чистоти»: як маленьких лучан вчать піклуватися про довкілля і сортувати сміття

Загалом у нас на екскурсіях уже побувало понад 600 дітей. Разом із дітьми приїжджають дорослі, які їх супроводжують.

«КОЖЕН, ХТО ПРИЇЖДЖАЄ, СТАЄ АМБАСАДОРОМ НАШОЇ ІДЕЇ»

Ми проводили опитування, аби зрозуміти, хто до нас приїжджає, звідки про нас дізнаються люди. Як виявилося, найбільше відвідувачів дізналися про нас завдяки Facebook-сторінці «Чистий Луцьк». Тому прошу: підписуйтеся і поширюйте інформацію про наш центр.

Якщо ви не знаєте, з чого почати, як сортувати сміття, як до нас приїхати, який у нас графік роботи – все це є на нашій Facebook-сторінці. Ви можете почерпнути там максимум інформації, підготувати відходи і приїхати на майданчик, де затратите мінімум часу, аби вкинути посортоване сміття в той чи той контейнер. Також на Facebook-сторінці є контактний номер. Ви можете телефонувати, якщо у вас є додаткові запитання, і ми вам допоможемо.

Згідно з опитуванням, половина відвідувачів центру – наші постійні клієнти. Люди кажуть, що будуть рекомендувати нас, поширювати інформацію серед своїх друзів і знайомих. Кожен, хто приїжджає до центру, стає свого роду амбасадором нашої ідеї.
Також ми запитували, чого люди очікують від нас. Більшість висловлюють побажання, аби подібних майданчиків у місті було більше. Ми над цим працюємо. З допомогою міської ради плануємо відкрити майданчик у 33-му мікрорайоні – на території колишнього МЖК. Якщо на вулицю Трункіна, 7 зручніше доїхати власним автомобілем, ніж дістатися громадським транспортом чи дійти пішки, то майданчик на 33-му буде розміщений безпосередньо біля людей, у густонаселеному районі.

Нині тривають проєктні роботи, аби розрахувати остаточну суму витрат. Оскільки хочемо навести лад, зробити гарний доїзд, закупити контейнери, влаштувати освітлення, вкласти бруківку, обгородити тощо. Плануємо відкрити цей майданчик до кінця літа.

Дякуємо міській владі та депутатському корпусу зокрема за активну участь і допомогу в запровадженні таких потрібних ініціатив для лучан. Загалом же хотілося б, щоби такі центри управління відходами були й в інших громадах нашої області.

***

Центр управління відходами «Чистий Луцьк» розташований на вулиці Трункіна, 7 (заїзд з вулиці Дубнівської).

Графік роботи: понеділок-неділя з 08:00 до 20:00.

Телефон: 0972344680.

Facebook: www.facebook.com/chustuilutsk.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Інхейл Ексхейл Показати IP 11 Липня 2023 11:31
А коли в Луцьку буде чисте повітря?
скептик Показати IP 11 Липня 2023 12:03
добре влаштувались. посортуй, привези, віддай безкоштовно, а ми продамо і покладем гроші в кишеню. а за відходи треба платити гроші
Народна прокуратура до скептик Показати IP 11 Липня 2023 18:15
Це точно. Займатись таким сортуванням сміття вдома можуть люди, які мають безліч вільного часу і бажання накопичувати в себе вдома купу ємностей з різним непотребом. І, крім того, комунальний платіж за вивезення сміття ніхто не відміняє. Тобто: позаморочуйся з розподілом сміття, потрать час і власні кошти на те, щоб привезти його на цей пункт прийому, а після цього ще заплати комунальникам за послугу, яку вони не надають. Якось все це задоволення сумнівно виглядає. Ні?
Анонім Показати IP 11 Липня 2023 12:12
Аналогічно це не бордель, а нічний клуб. Проміжна ланка, ясненько
Анонім Показати IP 11 Липня 2023 12:47
такі контейнери повинні бути у кожному дворі, проїзд подоржчав і мало хто поїде на Трункіна, щоб викинути лампочкиу або використані батарейки
Анонім Показати IP 11 Липня 2023 14:52
"Бувало, до нас приїжджали люди, які після прибирання помешкання чи гаража все згрібали в один мішок. Але наш майданчик – не сміттєзвалище", так у вас для цього ж є окремий вид "будівельне сміття". Чи це тільки каміння, цегла, бо в будівельному смітті може бути все і шпалери старі, і стара шпаклівка, і плитка стара і якийсь целофан в бетоні.
Кот Показати IP 11 Липня 2023 16:21
Дружина місяці три збирала окремо пластик, папір, скло, тера-пак, пластикові кришички. Приїхавши туда з великими мішками цього добра, були не приємно розчаровані. Пластик з позначкою "1" беруть, з позначкою "5" не беруть, кришички та макулатуру беруть з задоволенням. Те що по маркуванню пластика не беруть, дозволили лишити на території, самі утилізують. Тобто викинуть на звалище. Висновок: що можна продати, то беруть. На що немає договорів на рь. Більше ми туда не їздимо. З цифрами"1" та "5" та кришечки відсилаємо на Київ, вони переробляють та роблять з них меблі для бомбосховищ. Інше йде на Вторму-Луцьк.
Олена Показати IP 11 Липня 2023 16:53
Не розумію всіх обурливих коментарів: гроші в кишеню, нічний клуб...шо за дитячий садочок? Не хочете сортувати - продовжуйте все скопом скидати в контейнери для сміття біля своїх будинків і це все попадає на сміттєзвалище навалом. Мені, наприклад, така ініціатива подобається...Для "рештків зелених насаджень" звичайно малувато - а так прикольно.
Анонім до Олена Показати IP 13 Липня 2023 09:13
Оленочко, а вам не здається що це все не на рівному місці? Сортування було і раніше, так само не повністю, до речі. Переробка теж була, більше того сортування й переробка і на звалищах присутні. Що нового? Між іншим це нагадує рекламу ще одного із бізнесів, де черговий бородатий чувак робить те саме що й інші, але знову не повний 100% цикл. Бачили як Дмітрій Комаров в Японії сміття сортував? То в цьому випадку не так, є куди рости
Оленка Показати IP 11 Липня 2023 20:08
Привезли пластикові ємності в "Чистий Луцьк", забрали на переробку лише з "♻️ 1" , а решту ♻️ "2" і "5" не прийняли. Тепер відправляємо Поштоматом пляшечки з шампунів, з гелів, з вітамінів , ємності з творогу чи подібне, кришечки та інше з ♻️ "2" і "5" на Київ в соціальне підприємство @recast_plastic, там виготовляють з пластику меблі для укриттів. Доставку оплачує підприємство.
Патрiот Показати IP 11 Липня 2023 20:14
Скiльки пафосу а-ха-ха.
Ірина Показати IP 11 Липня 2023 22:16
Вивіз сміття подорожчав тому, що вже давно на Брищах зробили сортування. Тобто навіть якщо скинете все в контейнер, то на полігоні його відсортують.
Петро Показати IP 12 Липня 2023 03:46
Розкажу як в Європі то є: за вивіз сміття не платять, в кожному дворі декілька здоровенних металевих баків з маленькими віконцями для сміття (папір, скло, пластик, метал, харчові, на спалювання) окрема територія для такого сміття (одяг, техніка, книги—журнали, лампочки, батарейки, будівельні відходи, меблі). Є окремі підприємства на які ти самостійно привозиш це сміття і тобі платять за нього ( бо на цих підприємствах є розпродаж деяких товарів — барахолка всього по низьким цінам). Всі пет пляшки та металеві банки здаються в магазині в автомат, отримуєш чек який обналічуєш або оплачуєш ним товар в магазині. ….. А нам пропонують «бізнес на лоха»
Ги Показати IP 12 Липня 2023 09:09
Треба ще більше фото керівника проекту. А то мало трохи. Добавляйте!
До Петрика од Марусь Показати IP 12 Липня 2023 09:53
В Європі з комунальниками підписуєш обовязковий контракт, платиш від особи що проживає в будинку (од мельдунка), габаритне сміття забирають 2 рази в року весна осінь, якщо щось назбиралося і хочеш віддати на сміттєзвалище мусиш показати контракт, а як не маєш контракту плати... Аж смішно коли наші описують європу (ВСЕ ЗАДАРМО) а гузік там, я тут проживаю 20 років і ніц за дарма за все платимо. А Ми Українці щоб теж мати чистий край мусимо не нити а сортувати, і прибирати а не вивозити сміття по лісах та полях, європа так не робить. Європейці за своє хороше життя платять, і ми повині , бож хочемо в європу.
Дєд до До Петрика од Марусь Показати IP 12 Липня 2023 11:52
Читай місцеві новини емігрант і залиш нам вирішувати що робити на Україні.
Марусі до дяда Показати IP 12 Липня 2023 12:28
;) Читаю. Вирішуйте швидше бо сміттям позаростаємо, а таких замазур і брудасів Європа не захоче. Сортуйте прибирайте, робіть чистою нашу кохану Україну, і ненарікаймо бо сміття наше і проблема наша. Ми повинні брати приклад з європейських держав бо туди хочемо, а не з брудної росії, з ярма якого ми вириваємось. ССР здох, а ми дістали шанс, змінюймо світогляд на ліпше і все буду добре дяду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus