USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Скільки платять українським футболістам

11 Жовтня 2012 10:56
Українські футболісти ‒ люди небідні. В залежності від місця клубу в прем’єр-лізі, його статку й майстерності гравців їхній місячний дохід коливається від 10 тисяч до 200 тисяч доларів.

В яких клубах платять найбільше, де затримують зарплату і хто з наших спортсменів ‒ справжній доларовий мільйонер, ‒ пише football.sport.ua.
Тож, навіть у найбідніших клубах українського елітного дивізіону футболісти, які далеко не завжди беруть участь в основному складі команди, отримують не менше 10 тисяч доларів на місяць. А ті, які дійсно щось вміють, заробляють набагато більше.

Гравці стартового складу «Шахтаря», «Динамо», «Дніпра» чи «Металіста», як правило, мають не менше 50 тисячі доларів на місяць. Якщо ж до контракту з «Шахтарем» додається виступ за збірну України, то щомісячний гонорар складе не менше 200 тисяч доларів, а то й більше.

Раніше більшість українських клубів платили «чорні» зарплати. Останнім часом ситуація змінилася ‒ в багатьох клубах гравцям платять «по-білому». До «Шахтаря» і «Динамо», які дорожать своїм чесним ім'ям, приєдналися так званий «пул Коломойського» («Дніпро», «Арсенал», «Кривбас» та «Волинь») і «Зоря». Дійшло до того, що деякі футболісти почали отримувати запрошення з податкової служби ‒ інспектори не можуть збагнути, з яких коштів молоді хлопці платять такі великі податки і просять їх особисто прийти і прозвітувати.

Ще одна тенденція ‒ регулярне зростання зарплат гравців в командах прем'єр-ліги. Щороку їхні гонорари збільшуються на 5-10 відсотків. Якщо футболіст укладає з клубом контракт на три роки, то після закінчення цього терміну клуб, задоволений гравцем, часто пропонує йому нові умови. Як правило, винагорода стає більшою на 15-30%.

Правда, є і так звані «проблемні» клуби. Своїми хронічними затримками зарплат славиться ужгородська «Говерла», з якою в минулому сезоні судилися футболісти. Несвоєчасно платять гроші в «Карпатах» ‒ там затримка іноді досягає трьох місяців. Зі стабільним запізненням виплачують зарплату і в «Дніпрі». Втім, у Дніпропетровську футболісти до цього вже звикли, ‒ там свій графік отримання зарплат, і затримка на місяць-півтора мало кого лякає.

Але, додавши в чомусь одному, керівництво клубів збавляє в іншому. Так, топ команди вирішили відмовитися від преміальних за перемоги. Цим шляхом давно пішов «Шахтар», до нього приєднався і «пул Коломойського». За деякими даними, одну з команд пулу викрили в тому, що вона ділилася преміальними з командою-суперницею і, таким чином, досягала потрібного результату у матчі. Тепер у підшефних Коломойського і його партнерів у клубах преміальні виплачуються лише за виконання завдання за підсумками першого кола, наприклад, за певне місце в турнірній таблиці.

Середні зарплати в українському чемпіонаті (у тисячах доларів)

«Карпати» (Львів), «Говерла» (Ужгород), «Іллічівець» (Маріуполь) ‒ 10-15
«Металург» (Запоріжжя), «Чорноморець» (Одеса), «Ворскла» (Полтава) ‒ 15-20
«Арсенал» (Київ), «Кривбас» (Кривий Ріг), «Волинь» (Луцьк) ‒ 20-25
«Зоря» (Луганськ) ‒ 15-25
«Таврія» (Сімферополь) ‒ 20-30
«Металург» (Донецьк) ‒ 30
«Металіст» (Харків) ‒ 30-50
«Дніпро» (Дніпропетровськ) ‒ 50-70
«Динамо» (Київ) ‒ 50-100
«Шахтар» (Донецьк) ‒ 75-100

Українські футболісти-мільйонери
Олександр Алієв («Дніпро») ‒ $ 2,7
Ярослав Ракицький («Шахтар») ‒ $ 2,3
Дмитро Чигринський («Шахтар») ‒ $ 2,3
Євген Коноплянка («Дніпро») ‒ $ 1,9
Марко Девіч * («Шахтар») ‒ $ 1,9
Олег Гусєв («Динамо») ‒ $ 1,9
Євген Селезньов («Дніпро») ‒ $ 1,6
Артем Мілевський («Динамо») ‒ $ 1,5
Андрій П’ятов («Шахтар») ‒ $ 1,3
Денис Олійник («Дніпро») ‒ $ 1,2
Олександр Шовковський («Динамо») ‒ $ 1,2
В’ячеслав Шевчук («Шахтар») ‒ $ 1,1
Андрій Ярмоленко («Динамо») ‒ $ 1
Євген Хачеріді («Динамо») ‒ $ 1
Олександр Кучер («Шахтар») ‒ $ 1
Роман Зозуля («Дніпро») ‒ $ 1
Руслан Ротань («Дніпро») ‒ $ 1
Сергій Назаренко («Таврія») ‒ $ 0,96
Максим Калініченко («Таврія») ‒ $ 0,96
Едмар* («Металіст») ‒ $ 0,96

Серб Марко Девіч і бразилець Едмар давно прийняли українське громадянство, тому були включені в рейтинг найбільш високооплачуваних футболістів нашого чемпіонату.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus