USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Смартфони для пенсіонерів від Зеленського: розкрили подробиці нового проекту

17 Лютого 2022 07:00
Розкрито подробиці нового проекту, за яким вакциновані пенсіонери отримають смартфони та мобільні тарифи. Вже навесні українці віком від 60 років зможуть реєструватися у проекті, а отримати гаджети вони зможуть вже влітку.

Деталями нового проекту в інтерв’ю dev.ua поділився перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб, пише УНІАН.

Де будуть видавати смартфони

Проект «єСмартфон» охопить українців від 60 років, які були вакциновані від коронавірусу. Нині в Україні живе 8,5 мільйона осіб такого віку, але лише 3,5 мільйона зробили щеплення. Смартфони та вигідні тарифи мають стимулювати українців активніше вакцинуватися.

У Мінцифрі хочуть, аби всі електронні послуги, які запроваджуються у державі, стали доступними для пенсіонерів. Смартфони допоможуть старшим людям не їхати та не йти до державних установ для отримання, наприклад, субсидії.

Читати ще: Вакциновані українці віком 60+ отримають смартфон та пільговий тариф, – Зеленський

Видавати гаджети для пенсіонерів планують у банках. Там також має бути пакет послуг, як-от навчання старших людей основам взаємодії зі смартфонами.

«Партнерами будуть банки. Ми в п’ятницю в Офісі президента збирали всі банки, обговорювали з ними це питання. Ми хочемо, щоб користувач приходив за отриманням смартфона відразу в банк. Там буде надаватися певний пакет послуг: навчання, заміна сім-карти тощо», – розповів Вискуб.

Коли пенсіонери зможуть отримати смартфони від Зеленського

За словами першого заступника міністра цифрової інформації, вже навесні почнеться перший етап проекту. Пенсіонери зможуть подавати заявки на отримання гаджетів у квітні.

Роздача перших смартфонів запланована на літо цього року. Звичайно, отримати гаджети одразу всім не вдасться. Проект розрахований на три роки, за цей період усі пенсіонери, яким потрібен телефон, мають стати учасниками програми з діджиталізації.

Цього року у Міністерстві планують роздати кілька мільйонів смартфонів. Враховуючи, що нині в Україні усього 3,5 млн вакцинованих пенсіонерів, приблизно половина з них може отримати гаджети.

Які смартфони будуть видавати українцям старшого віку та скільки вони коштуватимуть

Нині у Мінцифри вивчають можливість процедури закупівлі гаджетів. Переговори ведуться і з компанією Samsung, і з внутрішніми українськими виробниками. Одне підприємство вже пропонує зробити для проекту спеціальну модель під замовлення.

«Хочемо, щоб смартфон обійшовся не дорожче ніж 5 тисяч гривень. Ми хотіли б, звичайно, влізти до 4-х. Час покаже», – розповів Вискуб.

Планується, що у телефонах буде функція NFC (можливість телефонів взаємодіяти з безконтактними платіжними терміналами та сплачувати за товари без банківської картки). Функція eSIM у смартфонах для пенсіонерів, швидше за все, реалізована не буде. Вона істотно здорожчує вартість гаджетів.

Чи можна буде продати смартфон від Зеленського

На думку Вискуби, функція eSIM могла би вирішити багато проблем щодо прив’язки до конкретного абонента. У Мінцифри не виключають, що деякі пенсіонери захочуть продати отримані гаджети.

«Хтось захоче передати ці смартфони іншим. Але ми з мобільними операторами знайшли інший спосіб контролю. І точно забезпечимо те, щоб бабуся чи дідусь не змогли передати свій смартфон комусь іншому. Сім-карта буде прив’язана, наприклад, до IMEI телефону і зареєстрована на паспорт. А номер стане відразу фінансовим номером, прив’язаним до паспорта для мінімізації шахрайства. Мобільні оператори пропонують нам установку спеціального додатка, що дозволить контролювати незмінність користування пристроєм. Це один з підходів», – розкрив подробиці заступник міністра цифрової трансформації.

Раніше українська влада розширила дію програми єПідтримка, в межах якої українці віком від 60 років можуть витратити кошти на купівлю ліків та оплату комунальних послуг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Правда Показати IP 17 Лютого 2022 08:04
Коли вже цей популізм закінчиться,напевно ніколи...
Анонім до Правда Показати IP 17 Лютого 2022 11:31
раніше гречка була а зараз смартфони .
Пенсіонер Показати IP 17 Лютого 2022 08:08
Читаю і не смішно: знову людом торгують!!!
Зелена скумбрія по 8 Показати IP 17 Лютого 2022 08:36
Ліпше м'ясо зробіть по 20 гривень. І комуналку знизити.
Анонім Показати IP 17 Лютого 2022 08:41
Ціна смартфона , приміром,150 доларів. 150 доларів помножити на 3,5 мільйона пенсіонерів - виходить 525 мільйонів доларів. Переводимо в гривні по курсу 29 грн за долар виходить 15 мільярдів двісті двадцять п"ять мільйонів гривен . Звідки гроші?Друкуємо? Навіть якщо ті гроші є, то чи не варто знайти їм інше застосування? Наприклад, на армію.
Анонім до Анонім Показати IP 17 Лютого 2022 10:08
На яку армію,з моєї зарплати виділяють на армію,краще пенсіонерам дати,а то на 2 тис.проживи,хліб і картоплю з городу можна купити.Спробуйте хоч хтось пожити на 1936 грн.
Анонім до Анонім Показати IP 17 Лютого 2022 10:33
Розумієш, не можна людей зробити багатшими просто надрукувавши гроші і роздавши їх. Це їнфляція. В 2019 році молоко коштувало 20 грн чи 19 грн. Сьогодні - після цих всіх роздач - 26 грн, а після смартфонів - стане 40 грн. Це закони економіки. По другому бути не може. Щоб назбирати тих 15 мільярдів на смартфони треба або ще підняти податки або надрукувати гроші.
Анонім до Анонім Показати IP 17 Лютого 2022 11:48
На ту армію, що захищає тебе., що не дає зайти сюди чеченам.
Александр - 1 Показати IP 17 Лютого 2022 11:51
Готовятся к выборам по интернету. Так смухлевать будет легче. Про пенсионеров тут никто не думает. А народных денег не жалко..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus