USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Смертельні тайфуни в Китаї і США. Наслідки

17 Вересня 2018 15:48
Поки східне узбережжя Сполучених Штатів атакує ураган Флоренс, країни Південно-Східної Азії страждають від потужного тайфуну Мангхут.

Природна стихія принесла в ці райони повені, руйнування і смерть десяткам людей. Кореспондент розповідає подробиці.

Тайфун у Китаї

Увечері 16 вересня тайфун Мангхут дістався до материкового Китаю - з провінції Гуандун евакуйовані 2,5 мільйона чоловік, закриті школи, скасовані поїзди. Пориви вітру на території, яка опинилася у владі тайфуну, досягають 100 кілометрів на годину.

Епіцентр тайфуну напередодні пройшов у безпосередній близькості від центру Гонконга. Там також були закриті навчальні заклади, офіси і торгові центри. Призупинено рух транспорту, скасовані сотні авіарейсів.

Перед негодою влада попереджала місцевих жителів, щоб ті не покидали свої домівки. За даними влади Гонконгу, всього 362 людини отримали травми.

У деяких районах рівень води піднявся на 3,5 метра. Тайфун став найпотужнішим штормом з початку 2018 року. А в регіоні кажуть, що найсильнішим за останні п'ять років.

Головний удар, крім Гонконга, також взяли Філіппіни. У декількох філіппінських провінціях в результаті тайфуну загинули не менше 64 людей.

Більшість загиблих - жертви зсувів, викликаних проливними дощами.

Влада Філіппін говорила, що були готові до удару стихії. У 2013 році жертвами подібного тайфуну стали понад сім тисяч осіб, більшість з яких були жителями Філіппін.

За прогнозами метеорологів, тайфун Мангхут, якому було привласнено найвищу п'яту категорію за шкалою класифікації ураганів Саффіра-Сімпсона, продовжить втрачати силу і до вівторка стане тропічним циклоном.

Ураган у США

На східне узбережжя США 14 вересня випав ураган Флоренс, який за добу забрав життя, принаймні, семи осіб, у тому числі, дитини, яку придавило деревом разом з матір'ю. За останніми даними, за цей час загинули 18 осіб.

Близько 740 тисяч будинків залишилися без світла. Більш як півтора мільйона людей опинилися в зоні евакуації. Загалом ураган може відбитися на житті, приблизно, десяти мільйонів людей.

Ураган викликав ряд руйнувань у прибережних районах. У деяких районах Північної Кароліни рівень води піднявся на три метри. Місто Вілмінгтон перетворилося в острів, оскільки всі дороги, що ведуть у нього, були затоплені.

За словами губернатора Північної Кароліни Роя Купера, попри зниження потужності урагану до першої категорії, Флоренс все одно несе дуже багато опадів, а підняття води може зруйнувати цілі населені пункти.

За інформацією Національного Центру ураганів США, сильний дощ, який приходить з ураганом, може привести до катастрофічних повеней у Північній та Південній Кароліні.

Наразі вітер ослаб, проте повільний рух означає, що ураган Флоренс матиме достатньо часу для наповнення дощовою водою вже затоплених річок.

Глобальне потепління несе руйнування

Відомо, що вагомою причиною утворення таких потужних штормів та ураганів є зміни клімату.

Все відбуватиметься саме так, якщо людство не зможе істотно скоротити викид в атмосферу парникових газів, або не буде готове до тієї шкоди, яка, безсумнівно, буде завдана в майбутньому, зазначає тижневик Week.

І сьогодні наука про клімат з великою часткою впевненості передбачає збільшення ймовірності екстремальних погодних явищ, викликаних підвищенням температури.

Це призведе до того, що урагани, які формуються, будуть могутніші. Можливо, станеться також збільшення кількості ураганів, хоча це складніше прогнозувати з певною часткою впевненості.

Як підкреслюється в доповіді Міжурядової групи зі зміни клімату 2014 року, існуючі моделі говорять про те, що підвищення температури викликає більш сильні екстремальні явища в області опадів в обох напрямках - як у випадку посухи, так і в разі повеней, хоча, найімовірніше, територій з рясними опадами буде більше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus