USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сморід в місті міг спровокувати мул з очисних споруд «Луцькводоканалу»

23 Вересня 2016 13:16
Одна з причин нестерпного смороду в Луцьку – запах від мулу з очисних споруд «Луцькводоканалу», які вивозять сушитися на поля в Липлянах.

Про це стало відомо постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови сьогодні, 23 вересня.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, лучани вже півроку скаржаться на нестерпний сморід. Однією з ймовірних причин неприємного запаху в міськраді називали несанкціонований злив відходів м’ясопереробних підприємств. Згодом муніципали упіймали автомобілі підприємств «Забіяка» та «Дмитрук», під час зливу нечистот у міську каналізацію. Ще один порушник, якого упіймали - ПРАТ «ВОЛИНЬ ХОЛДИНГ», або, іншими словами, «Торчин Продукт».

Та, в управлінні екології міськради повідомляють, що однією з основних причин смороду може виявитися мул з очисних споруд «Луцькводоканалу».

«Є мулові карти – поля, де складується мул з очисних споруд водоканалу. Вони переповнені, і цей мул немає куди подіти. Колись колгосп дозволяв складувати мул, де він висихав, і не давав такого запаху. Сьогодні ця маса напіврідка і немає місця, де його поскладати, бо поля всі розпайовані. А для цього треба декілька гектарів землі», - пояснює головний спеціаліст відділу екології Оксана Тарабанюк.

Вона зауважила: найбільше грішили на м’ясопереробні підприємства, але вони мають договори на злив. Фактично, хоч і декілька машин з несанкціонованими зливами упіймали, вони не могли спровокувати такого неприємного смороду. Тож головна причина може бути таки в мулі з очисних споруд.

«Цей мул кудись треба дівати. В Липлянах, навпроти очисних споруд, підприємець викупив 30 гектарів землі, з «Луцькводоканалом» заключив договір, щоб цей недосушений мул вивозити на ці поля. Ще є підприємство «Торчинпродукт», якому дозволили напіврідкі відходи теж виливати на ці поля. Мунципали, коли зупинили авто з цими відходами, кажуть, що сморід неймовірний. А це дозволили підприємцеві на поля скидати», - пояснює посадовець.

Нагадаємо, як повідомляло Інфоррмаціне агентство Волинські Новини, мешканці Луцька і прилеглих до нього населених пунктів Луцького та Ківерцівського району (Милуші, Княгининок, Зміїнець, Липляни, Жидичин) звернулися до представників міської влади зі скаргою щодо катастрофічного забруднення річки Стир недостатньо очищеними каналізаційними стічними водами від очисних споруд міста, що експлуатуються комунальним підприємством «Луцькводоканал».

ЧИТАТИ ЩЕ: СМОРІД, СЛИЗ, ЗНИКНЕННЯ ЖИВНОСТІ: ЩО РОБЛЯТЬ КАНАЛІЗАЦІЙНІ ВІДХОДИ ЗІ СТИРОМ. ВІДЕО

Санепідслужба, зробивши заміри, не виявила у повітрі шкідливих речовин, тож, неприємний запах, крім дискомфорту, переконують, шкоди здоров’ю не несе: перевищення норм по аміаку та сірководню немає.

Зі слів Оксани Тарабанюк, підприємства шукають як вирішити проблему, а поки «прийдеться потерпіти цей запах ще».

«Звичайно, санстанція може заборонити викидати на поле. Але що місту робити? Очисні зупиняться і що?», - зауважує вона.

Власне, вже давно назріла потреба модернізації очисних споруд «Луцькводоканалу», але тільки техніко-економічне обґрунтування модернізації обійшлося в 300 тисяч гривень. Проектно-кошторисна документація вартуватиме більше мільйона, а сама модернізація може вартувати більше 30 мільйонів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Степанович Показати IP 23 Вересня 2016 13:27
Одні слова, догадки, переключення стрілок. Нехай зроблять аналізи на очисних водоканалу (вхід/вихід) та підприємствах-зливачах, перевірять справність роботи обладнання в одних та інших і приймуть дієве рішення.
Волинські новини Показати IP 23 Вересня 2016 13:53
Молодці! Підняли шум і мул почав благоухать
Че Показати IP 23 Вересня 2016 14:09
Одна з реальних причин смороду : сміттєвози. Кожен ранок одна і та ж картина : При завантаженні контейнерів разом із сміттям виливається вода, яка збирається в тих контейнерах. Далі вода протікає крізь дірки в сміттєвозах на прибудинкову територію. Люди і машини розносять смердючу воду в в радіусі 200-300 м. На жарі вода швидко висихає, але брудні сліди на асфальті залишаються і смердять до вечора. Зранку - по новому... Першим ділом необхідно загерметизувати сміттєвози.
Орхідея Показати IP 23 Вересня 2016 14:23
От до кого, а до Водоканалу також багато питань. Каналізаційні системи відносяться до їх відповідальності. Їх самих не цікавило чому так "пахне" в районах міста ? Їх мало це турбувати в першу чергу . Вони б самі мали ловити порушників . А то тільки вміють звітувати, що вони збиткові. А ви половіть порушників , поштрафуте і от вам наповнення бюджету. Чому тільки людей це турбує.
до Орхідеї Показати IP 23 Вересня 2016 15:13
Ні для кого не секрет, що каналізаційні та водопровідні мережі міста зношені на 60%, це й стосується очисних споруд, які працюють вже більше 40 років. Щоб замінити мережі та повністю модернізувати обєкти необхідні колосальні кошти, яких у міста немає. Радійте, що поки все працює, бо якщо очисні зупиняться взагалі, то місто залишиться не тільки без каналізації, а й без води. От тоді дійсно почуємо справжій запах гі**на.
Читач Показати IP 23 Вересня 2016 15:41
Рекомендую почитати на сайті водоканалу ПРАВИЛА ПРИЙМАННЯ стічних вод у міську каналізаційну мережу м. Луцька на 2012 –2016 роки ЗМІСТ 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 4 2. ПРАВА Й ОБОВ'ЯЗКИ ВОДОКАНАЛУ І ПІДПРИЄМСТВ, ЯКІ КОРИСТУЮТЬСЯ ПОСЛУГАМИ МІСЬКОЇ СИСТЕМИ КАНАЛІЗАЦІЇ 7 3. ПОРЯДОК ВСТАНОВЛЕННЯ ТА СТЯГНЕННЯ ПЛАТИ ЗА СКИД ПРОМИСЛОВИХ ТА ІНШИХ СТІЧНИХ ВОД У СИСТЕМУ КАНАЛІЗАЦІЇ М.ЛУЦЬКА 11 4. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ 16 5. ВИЗНАЧЕННЯ ВЕЛИЧИНИ ПЛАТИ ЗА РОЗМІЩЕННЯ ОСАДІВ 18 6. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО СКЛАДУ ТА ВЛАСТИВОСТЕЙ СТІЧНИХ ВОД, ЯКІ СКИДАЮТЬ У СИСТЕМУ КАНАЛІЗАЦІЇ М.ЛУЦЬКА 19 7. ВИЗНАЧЕННЯ ДОПУСТИМИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН У СТІЧНИХ ВОДАХ ПІДПРИЄМСТВ 21 8. ПОРЯДОК УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРІВ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ НА ВОДОКОРИСТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВАМ М. ЛУЦЬКА 23 9. ПОРЯДОК КОНТРОЛЮ ЗА СКИДОМ СТІЧНИХ ВОД В СИСТЕМУ КАНАЛІЗАЦІЇ М. ЛУЦЬКУ 25 10. ПОРЯДОК ВІДБОРУ ПРОБ СТІЧНИХ ВОД ПІДПРИЄМСТВ, ОРГАНІЗАЦІЙ, УСТАНОВ 28 ДОДАТОК 1. Форма дозволу на скидання стічних вод у міську каналізаційну мережу м. Луцька 30 ДОДАТОК 2. Величини допустимих концентрацій (ДК) забруднюючих речовин у стічних водах Абонентів при скиданні у міську каналізаційну мережу м. Луцька 31 ДОДАТОК 3. Форма акту відбору проб стічних вод. 32 http://vd.lutsk.ua/ua/pravyla_pryymannya_stichnyh_vod/
Орхідея до Читач Показати IP 23 Вересня 2016 16:16
Те що системи зношенні це всі знають. Тільки рекція пішла від лучан про запах і він частково пропав після певних подій . Чому ж самого водоканала це не зацікавило, що в їх системи незаконо зливають гівно !!!!.
Читач Показати IP 23 Вересня 2016 16:40
Як Ваше питання стосується вищезазначеного документу?
еколог Показати IP 23 Вересня 2016 19:52
Точніше Міська рада смердить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus