USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Удушшя та хвороби. Розповіли, чим дихають лучани та чим це небезпечно

9 Липня 2019 11:56
Неприємні запахи, які формують специфічні забруднювальні речовини, розглядають одним із факторів, які негативно впливають на здоров’я людини.

Про це йшлося 9 липня під час оперативної наради в Луцькій міській раді.

Директорка відділу екології Оксана Тарабанюк розповіла, що в Луцьку, аби визначити джерело поширення нестерпного смороду, перевірили роботу низки підприємств. Результат однозначний – причиною різкого погіршення екологічного стану міста є неправомірне розміщення відходів мелястої барди ТОВ «Біопаливно-енергетична компанія».

Так, завод з виробництва біоетанолу незаконно зливає у міську каналізацію мелясну барду, внаслідок чого сморід поширюється містом. Як повідомили екологи Волинської ОДА, за результатами проведених перевірок, звернень громадян з’ясували, що найбільш ймовірна причина виникнення смороду в Луцьку – поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу, де здійснює господарську діяльність ТзОВ «БІО ПЕК».

Основною проблемою під час утилізації барди є переробка рідкої фази. Органічні речовини стічних вод швидко піддаються бродінню і гниють, а близько 70 % розкладаються протягом перших днів. У результаті гниття білкові речовини розкладаються до амінокислот, вуглекислот та аміаку. У процесі бродіння цукру, який міститься в стічних водах, утворюються оцтова, молочна, масляна та пропіонова кислоти, виділяється метан.

«Стічні води спиртової промисловості, що зливаються на поля фільтрації, відкриті водойми, швидко загнивають, виділяють неприємні запахи, які призводять до удушшя та хвороб мешканців Луцька, а також є причиною розмноження комах. Ці забруднення розповсюджуються в межах повітряного басейну Луцьком та ближніми селами досить нерівномірно та на значні відстані. Їхня концентрація в повітрі в окремих районах може досягати загрозливих для здоров’я населення розмірів», – повідомила Оксана Тарабанюк.

ЧИМ ШКІДЛИВИЙ СМОРІД

Неприємний запах містить сірководень, аміак, меркаптани тощо.

Сірководень як нейротропна отрута може спричинити головний біль, дратівливість, порушення функції печінки, шлунку та підшлункової залози.

Аміак уражає нервову систему, дихальні шляхи, може викликати запалення легенів, бронхіти, сприяти розвитку бронхіальної астми. Аміак також подразнює слизові оболонки очей та дихальних шляхів.

Меркаптани мають алергенну дію.

Ці речовини небезпечні для вагітних. У жінок, які піддавались тривалій дії сірководню, спостерігалися викидні, народження дітей із низькою масою тіла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Коля Показати IP 9 Липня 2019 12:11
В с. Забороль, на вул. Приозерна,7 розмістили птахоферму на першому поверсі 2-х поверховому будинку та у хліві. Кожен день возять 3-ма бусами торгувати на базар, послід вивозять у невідомому напрямку (раніше вивозили у лісок). Сморід страшний, адже годують курей, качок, гусенят преміксами. За санітарно-гігієнічними нормами має бути таке підприємство за межами населеного пункту 1 км, а не 8 м від сусідських будинків. Перевірки були, які кожен раз пишуть звіт, як під копірку: 40 курей, 60 качок, смороду немає, все для власних потреб. А що тоді возять у 3- бусах на базар? Зайти у Забороль і запитати, де продають курей, всі вам покажуть де. Курячий послід дуже має не приємний запах і вивозять його у невідомому напрямку, можливо і біля Луцька скидають. Правди і захисту немає!
Локачинський Показати IP 9 Липня 2019 12:37
Також просимо перевірити розповсюджувач смороду, забруднювач річки Турія свинокомплекс у селі Холопичі Локачинського району, що розташований в центрі села, розрахований на 300 свиней, а утримуєиься 3000 тисячи в 150 метровій житловій зоні! Місцеві "царькі" вже продались....!
Луцьк Показати IP 9 Липня 2019 13:36
Возять і зливають не особисто власники підприємств, а працівники. Ці власники, їхні працівники, діти, внуки, родичі живуть мабуть десь на іншій планеті, бо вони ніколи не будуть хворіти і збирати гроші на лікування по всій країні. Якби працівники усвідомлювали, що вони роблять з довкіллям, за ті копійки, що їм платять ці злочинці, то в майбутньому цю гидоту вже не буде кому й вивозити. Чи вже люди зовсім подуріли від грошей і безкарності. Ну вивезеш ти цю гидоту далі від свого підприємства на кілька кілометрів, ну невже тільки там смердіти буде, невже тобі і твоїм дітям вітром не принесе ці шкідливі "АРОМАТИ". Правду кажуть, зараз люди живуть одним днем - сьогодні набив кармани грошенятами (вони ж не смердять), а завтра хоч трава не рости, в прямому і переносному значенні ! Вкладати гроші в екологічні проекти будуть їхні внуки, якщо виживуть.......
Анонім до Луцьк Показати IP 9 Липня 2019 14:17
Ну от я працюю на "Біо Пеці". Завод почав працювати в березні 2017 року, а смердить в Луцьку з 2015 року. І про цей сморід з 2015 року писали інтернет видання, і петицію в міськраду писали в липні 2016 року. Як так може бути заводу ще нема, а петиція вже є. І як і кому можна довести, що не смердить барда. Всі , хто гнав самогон знають про те. І запах у барди приємний і не має вона трупного запаху і запаху какашок, Розводимо водою і поливаємо вазони. Але призначили винними завод. Нічого ми не робимо з довкіллям - Ні-чо--го. Фермери забирають барду і підживлюють рослини тою бардою. Ну не смердять ні поля, ні сама барда, яка зберігається у фермерів.Колись бардою годували худобу.І нікому і ніде вона не заважала. Посеред Луцька стоїть спиртзавод багатороків. Він смердить? Люди ж там живуть буквально за парканом. І що? А тут ви стверджуєте що пахне аж на Балці і в центрі і люди задихаються.В чому я маю каятися?
читач до Анонім Показати IP 9 Липня 2019 16:22
Не знаю, як в Луцьку, а на Полонці смердить з тих пір як почав працювати "біо пек"!
Анонім до читач Показати IP 9 Липня 2019 17:01
Не знаю як у вас, а я дійсно знайшов петицію до Луцької міської ради від 27 липня 2016 року про сморід у Луцьку і статті в Луцьк район і Волинь 24 за 2015 рік. Так що документальне підтвердження того що сморід був задовго до заводу. Принаймні за 2 роки є. Так що хтось тут хоче видати бажане за дійсне
Анонім Показати IP 9 Липня 2019 13:46
А шо то за "Технологію Базальту" мовчать?
факт Показати IP 9 Липня 2019 14:47
Нема кому перевірити бойню в Зміїнці.В нас домінуючі вітри_західні.Тому весь запах гімна худоби йде саме з бойні.Гімном худоби з заводу смердіти не буде.Анонім правду написав і я зним повністю згідний.Барда не смердить.Вона має запах,але цей запах_ специфічний.Запах пережареного цукру,а не гімна.Екологи!Працюйте над виявленням смороду,де підказують люди,а не чіпляйтесь за те,де можна без напрягу швидко зліпити відписку і навішати локшини людям.
Земляки Показати IP 9 Липня 2019 15:37
У Турійську по вул. Шевченка бойня. В центрі приватного сектору! Б'ють десятки свиней щодня. Зараз не підійти до того будинку ні з Перемоги, ні з Мисливської, ні з Космонавтів.. Мовчать всі. Плюються і... беруть воду з колодязіа! Бочка вивозить. Свині кричать. Прицеп стоїть відкрито на вудиці.Поліція знає. Голова с.ради мовчить кришує напевно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus