USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Собаки здатні винюхувати коронавірус з точністю до 95% ще до появи симптомів

12 Березня 2021 09:45
Відразу два університети Бельгії – в Генті та Льєжі - підтвердили здатність тренованих собак виявляти людей, які уражені COVID-19, з точністю до 95 відсотків. І це на початковому етапі, коли інфікована людина ще не підозрює про хворобу та є потенційно небезпечною для зараження оточуючих.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена в бельгійському виданні VRT.

«Вчені в університетах Гента та Льєжа провели тренування службових собак для розпізнавання за запахом людей з хворобою коронавірусу з точністю 95 відсотків. За твердженням учених, на таку здатність собак не впливає штам вірусу, яким уражена людина», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають автори публікації, службові собаки вже активно використовуються в поліції, у пожежній службі та в армії. У майбутньому собаки, що натреновані на запах хвороби, можуть ідентифікувати людей, які є носіями інфекції, наприклад, на вході до приміщень, де проводяться великі заходи, щоб уникнути масового зараження інших людей. На сьогодні таке тренування проходять близько сотні чотирилапих «тестувальників».

Читати ще: Через ураження легень: як COVID-19 ускладнює серцево-судинні захворювання

Як зазначається, вони розпізнають людей, уражених коронавірусом, за специфічним запахом поту. Тренування собаки проходять з використанням одягу, який носили здорові та інфіковані люди.

Раніше ще одне бельгійське видання The Brussels Times повідомило про спільний експеримент, який був проведений футбольним клубом Oostende та місцевим кінологічним відділком поліції. У результаті було з’ясувано, що собаки можуть розпізнавати хвору людини з першого дня її інфікування, ще до того, як хворобу може виявити «традиційний» ПЛР-тест.

Коли дресировані собаки нюхали мазок, взятий під пахвою замість носа, вони змогли ідентифікувати наявність коронавірусу з точністю до 99,5 відсотка. Ці результати доведені дослідженням, яке проводилися кілька місяців, протягом яких гравці футбольної команди «здавали» свій запах на перевірку двом тренованим собакам.

Собаки виявляли коронавірус навіть у людей, які на початку отримували негативні ПЛР-тести, і лише пізніше власною хворобою підтверджували діагноз, "поставлений собачими носами". Це дозволяло відправляти інфікованих гравців на карантин раніше, та зменшувати ймовірність поширення інфекції серед усієї команди.

Як зазначається у публікації, спеціально треновані собаки вже використовуються поліцією для виявлення інфікованих на «корону» в аеропортах Фінляндії та ОАЕ. Бельгійська федеральна поліція залучає їх для перевірки будинків з догляду за людьми поважного віку, а також в аеропортах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
олександр Показати IP 12 Березня 2021 11:54
ура ніяких лікарів та тестів не потрібно. кожному по собаці в хату

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus