USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сьогодні вводять в обіг нові монети номіналом 1 та 2 гривні

27 Квітня 2018 09:13
Відсьогодні, 27 квітня, Національний банк України вводить в обіг нові монети номіналом 1 та 2 гривні. Вони поступово замінять паперові банкноти відповідного номіналу.

Протягом 2019-2020 років Нацбанк введе в обіг монети номіналом 5 та 10 гривень, інформує ТСН.

Спеціально вилучати паперові банкноти не будуть. Просто припинять їхній друк, а також не будуть поповнювати ними грошовий обіг. Нові монети діятимуть паралельно з паперовими гривнями старого зразка.

У НБУ пояснили, що монети можуть слугувати до 20 років, а паперові – лише рік. Відповідно планова заміна грошей допоможе зекономити до 1 млрд грн на їхній друк. Щороку НБУ доводиться вилучати з обігу близько 800 млн штук зношених банкнот, майже половина з яких – номіналом від 1 до 10 грн.

"Національний банк України відповідає за емісію національної валюти та організовує готівковий обіг. Це положення закону про Національний банк. Частиною цього завдання є оптимізація готівкового обігу, спрямована на підвищення зручності та скорочення суспільних витрат на його реалізацію. У міжнародній практиці номінальні ряди мають у середньому 12 номіналів грошових знаків. І ми маємо прагнути до цього", – наголосив голова НБУ Яків Смолій.

Ще одна причина заміни грошей – постійне збільшення безготівкових розрахунків.

"До цього рішення нас стимулює і розвиток безготівкових розрахунків, зміна купівельної спроможності гривні за останні 20 років та зміни у поведінці споживачів. Розвиток безготівкових розрахунків призводить до зменшення кількості номіналів у номінальних рядах країн світу. І Україна – не виняток. Частка безготівкових розрахунків в Україні з використанням платіжних карток за останні п’ять років зросла більше ніж утричі – до 39% на початок 2018 року (від 12% – станом на початок 2013 року)", – сказав Смолій.

До:


Після:


До:


Після:


Нові монети - сріблястого кольору, невеликих розмірів, легкі.

"Працюючи над їхнім дизайном, ми вирішили бути послідовними та зберегти портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах. На реверсі монети номінальною вартістю в 1 гривню зображено портрет князя Володимира Великого; 2 гривні – князя Ярослава Мудрого; 5 гривень – гетьмана Богдана Хмельницького; 10 гривень – гетьмана Івана Мазепи", - зазначив директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

На аверсі всіх монет зображено малий Державний герб України (тризуб), номінал, назву країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту.

Серед елементів захисту монети, які треба використовувати під час візуального та тактильного контролю її справжності, − дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Під час автоматизованого перерахування монет на спеціальному обладнанні для їхньої ідентифікації використовуватимуть технічні характеристики – розмір та вагу, а також так званий електромагнітний підпис – електронний сигнал, характерний для того чи іншого матеріалу.

Інформацію з детальним описом нових обігових монет можна знайти на сайті Нацбанку за цим посиланням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus