USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Соромлюсь запитати»: про черги та «договірняки» - експеримент на «Устилузі». Частина І

10 Лютого 2017 15:40
«Були тут прикордонники – погано було. Була поліція – погано було. Стали активісти – знову погано. Поляки – погані. Білоруси – погані», - емоційно та з певною безвихіддю висловився щодо ситуації з чергами на МП «Устилуг» водій, якому неодноразово доводилося перетинати українсько-польський кордон в зазначеному пункті.

У центрі уваги «Соромлюсь запитати» – черги на пункті пропуску «Устилуг», власне, з місця, де відбувається пропуск автомобілів до Польщі.

Сервісна зона тут розташована поза містом Устилуг, контроль за порядком у ній здійснювався посадовими особами Львівського прикордонного загону. Після заяв про те, що стражі порядку беруть хабарі, у листопаді минулого року зняли цей пост. Декілька днів сервісна зона контролювалася посадовими особами поліції. Однак зараз ситуацію контролюють громадські активісти.

З ними і поспілкувався ведучий проекту «Соромлюсь запитати». Активіст, який цього дня займався пропуском автомобілів, розповів, яким чином відбувається запуск на митницю.



«Стають люди в чергу, записуються в списки. Приходить їхня черга – вони їдуть до Польщі. Це зроблено для того, щоб не було на «Устилузі» черг, не було заторів. Був час, що на «Устилузі» були такі черги, що не могла доїхати «швидка», не могли вивезти сміття, не могли нічого зробити», - розповів чоловік. Та на запитання журналіста, скільки машин в списку, відповів: 35.

Розмову перервали люди з черги: «Як 35? Нам сказали, що там три списки, і в них – понад 1000 машин. А скільки списків є?»

З’ясовується, що всього списків – 60.

Представник громадськості, який контролює чергу, переконує: за годину митницю можуть пройти від 2 до 5 списків.

Іншої думки – водії, які стоять у черзі. З їх слів, щоб потрапити на митницю, доводиться чекати орієнтовно дві-три доби.

Перед пунктом пропуску «Устилуг» черги фактично нема – тому що всі позаписувалися й поїхали додому. Йдеться про мешканців найближчих населених пунктів. Але, як пояснюють водії, зараз у списках всього до трьох тисяч машин. Якщо зараз записатися – потрапиш на митницю через 3 дні.

Люди бідкаються, що є проплата. Тобто, люди, які проплачують – в’їжджають без черги.

Громадський активіст, який контролює пункт пропуску, категорично заперечує це. Мовляв, за винятком дипломатів, консулів та інвалідів першої групи, які їдуть на лікування, ні для кого на кордоні пільг немає.

Натомість люди з черги на запитання про проплачені машини відповідають: «Ви хочете, щоб ми додому не доїхали?» Та додають, що гроші беруть усі, те саме було і з прикордонниками.

Нагадаємо, голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик видав розпорядження, згідно якого зобов’язано забезпечити цілодобове чергування груп громадського контролю, працівників органів місцевого самоврядування та місцевої влади перед пунктом пропуску «Устилуг» та в зоні сервісного обслуговування осіб і транспортних засобів. Громадські активісти запевняють, що самі зголосилися контролювати пункт пропуску, аби вирішити ситуацію з чергами. І, переконують, проплат на митниці – немає.

Чи все так чесно і прозоро, як звітують активісти, дивіться незабаром у наступному сюжеті «Соромлюсь запитати».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Анонім Показати IP 10 Лютого 2017 16:18
закрити!!! і буде всім добре.
Роман Показати IP 10 Лютого 2017 16:56
А 300-500 грн. За місце в списку це пожертва на каву? Чи це така дрібниця, яку можна не рахувати? "Активісти"-коли на сервісній проживеш день, (бо тобі по справам треба максимум раз в тиждень виїхати) то хочеться вас в тій буді СПАЛИТИ!!! Щоб не ходили там такі веселі і позитивні, як будто ви речники самого Боса! Бо амбіцій у вас забагато
Водій Показати IP 10 Лютого 2017 17:28
Там максимум машин 700!!Коли були списки, то машини писалися три або більше раз, тому так багато виходить. коли стала жива черга, то все стало ясно чому чекали своєї черги ті що не платили за "лівака" по троє суток. навіть зара коли стоїмо перед в'їздом до границі вони запускають спочатку тих хто заплатив, а потім людей із списків а це може зайняти від 2 до 4 годин.
Луцьк Показати IP 10 Лютого 2017 19:02
Списки робіть для місцевих.Якщо я приїхав за 100км раз на місяць,зробіть таким живу чергу і контролюйте.
Волод.В. Показати IP 10 Лютого 2017 19:27
Цей "активіст" працює на громадських засадах? Хай у Гулівці сторожить міст через р.Стохід.Довго протягне?
Микола Показати IP 10 Лютого 2017 19:59
Всі навколишні села і міста приїзджають прописуються і вертаються назад додому займатися своїми справами. Через групи у вайбері та телефони контролюють свою чергу і підїзджають на кордон. Тобто вони в чергах не стоять а підїхав прописався поїхав і приїхав перед заїздом у митницю. А решта хто здалека або навіть з Луцька стають в чергу де стоїть 20 авто і добу спостерігають як повз них проїзджають ХИТРІ МІСЦЕВІ щоб провести КОНТРОБАНДУ. Черг нема тільки якщо погана зміна або "ЧОРНІ" тоді місцеві не їдуть. Хтось може навести лад? Зробіть списки для ПОСТІЙНИХ відвідувачів -30 км. зона. А решта жива черга.
Олександр Показати IP 10 Лютого 2017 20:25
До цих ваших нововведень займало часу в черзі декілька годин. Останній раз 15 днів тому заїхав став в чергу і якесь чудо рже в обличчя і каже мені що я заїду через годин 30. Активісти!!! Рубають гроші і це факт.
Ольга Показати IP 10 Лютого 2017 20:36
А як записуватися в ці черги тим, хто раз в рік має потребу проїхати і за 2500км. Приїхав сюди?
О! до Ольга Показати IP 12 Лютого 2017 11:17
От і в мене, читаючи це, постало питання! І як записатись іноземцю? І ще питання: чи є окремі колії для громадян ЄС (Швейцарія)?
109 Показати IP 11 Лютого 2017 09:23
Це вче зроблено штучно,затягують оформлення,огляди авто,передивляються паспорти Бо якщо буде порядок,то ніхто на цьому не заробить.
остап Показати IP 11 Лютого 2017 09:35
зробити закон якшо щось зховав в авто -- 7 років тюрми+ конфіскат та сімью пересилити в даунбас. ніхто не везтиме заборонене. )) хто за запишіться в черзі ))
Gedemin Vitovt Показати IP 11 Лютого 2017 21:16
Всі все знають. Тобто, хто і скільки кладе в кишеню та хто "кришує".
Иван Показати IP 13 Лютого 2017 10:50
Записываться в очередь нужно только местным челам, занимающимся контрабасом и часто мотающимися в Польшу. -пусть между собой "разруливают" коллапс с очередями. А тот, кто едет издалека и посещает европейские страны хотя бы раз в месяц - то таким не нужно куда-то там записываться у кого-то там спрашивать разрешения. Активисты-приграничники, наведите порядок в своих рядах, только из-за вас такие проблемы на границе. И не делайте вид, что хотите навести порядок. Там где нет грязи, там порядок не нужно наводить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus