USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Сортування сміття: як пропонують врятувати звалище у Брищі від переповнення

16 Листопада 2016 19:00
Оскільки ресурси міського полігону твердих побутових відходів у Брищі вичерпуються і Луцьк відчуває проблеми з вивезенням сміття, врятувати місто від екологічної загрози може переробка цінної вторсировини.

На проблему утилізації та переробки міського сміття звернули увагу під час екологічної просвітницької акції, яку організували за підтримки політичної партії «УКРОП» - візиту школярів Луцька на підприємство, що займається сортуванням вторинної сировини.

Член фракції «УКРОП» у Луцькій міськраді Борис Смаль, коментуючи ситуацію з полігоном у Брищі, зазначив, що перш за все варто дбати про екологію. Одним із найбільш правильних рішень, на його думку, є переробка вторинної сировини. Наразі роблять кроки для покращення ситуації на полігоні у Брищі, і заборона будівництва сміттєспалювальної печі дозволить захистити лучан та мешканців прилеглих сіл та селищ від екологічної катастрофи, яка може трапитися.

Сміття – це проблема 21-го століття, яка стосується не лише Луцька, а й усієї держави. Він наголосив, що дітей ще можна навчити поводженню зі сміттям, з дорослими це вдається складніше. З його слів, важливо донести до дітей розуміння проблеми, адже питання стосується їхнього здоров’я. У школах та дитсадках міста відбувається традиційний збір макулатури, ця традиція є вигідною, адже в навчальних закладах вистачає труднощів і бракує коштів, а це одне з джерел їхнього додаткового залучення.

Окрім цього, всім відомо про проблему сміттєзвалища поблизу Луцька, яку потрібно вирішувати. Оскільки чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять, депутат висловив сподівання, що в результаті цього заходу діти вдома розповідатимуть батькам та друзям про правильне поводження з відходами, а сортування сміття у Луцьку в майбутньому стане реальністю.

Заступник директора ТзОВ «Вторма-Волинь» Ігор Ціж розповів, що підприємство працює на ринку заготівлі вторсировини понад 14 років, приймаючи макулатуру, склобій, ПЕТ-пляшки, поліетиленову плівку. Щодня заготовляють від 5 до 7 тонн макулатури, співпрацюють з усіма підприємствами Луцька, які переробляють вторсировину, а також зі школами та ДНЗ.

У навчальних закладах здійснюють просвітницьку роботу щодо користі збору макулатури, плівки та ПЕТ-пляшок. Протягом останніх шести років школи Луцька зібрали понад дві тисячі тонн макулатури. Одна тонна макулатури дозволяє зберегти вісім дерев зрілого віку, тобто, вдалося зберегти 250 дерев. Наприкінці року школи підбивають підсумки, вручають грамоти та цінні подарунки.
Мешканці міста часто не розуміють, як потрібно поводитися з твердими побутовими відходами. В сміттєві баки викидають тверді побутові відходи, які мають комерційний інтерес для переробки, попри те, що поряд з деякими будинками є контейнери для сортування твердих побутових відходів. На жаль, таких контейнерів у Луцьку небагато. Якби у місті існувала культура поводження з відходами, полігон у Брищі мав би менше навантаження, ніж зараз, і працював би довше.

Наразі на підприємстві працюють 11 осіб. Сортувальник Лариса Вознюк розповіла, що окремо сортують картон та папір. Щодня вдається посортувати приблизно п’ять тонн сміття. Потім його відправляють на переробку на ЛКПФ.

Луцьких школярів, учнів школи №22, яка належить до лідерів за обсягом збору макулатури, закликали не бути терпимим до тих, хто засмічує довкілля, навчати поводженню з твердими побутовими відходами своїх батьків та друзів. Кожен з учасників заходу отримав пам’ятку учня, у якій йдеться про поводження з макулатурою, пластиковими пляшками, поліетиленом, виробами з пластику тощо.
Учням розповіли, що ПЕТ-пляшки є одними з основних засмічувачів довкілля, але є цінною вторинною сировиною для переробки. Ігор Ціж наголосив, що такі пляшки можна використовувати лише одноразово, адже вони згодом починають виділяти шкідливі речовини, що викликають утворення ракових клітин у людини.

Юним лучанам наголошували, що не можна купувати, наприклад, молоко, яке продається у пластикових пляшках, що були у використанні: такі пляшки купують в безхатченків, навіть не миючи після цього. Також учасникам просвітницької акції повідомили, що такі пляшки не потрібно закривати корком, викидаючи у сміттєвий контейнер, оскільки закорковані пластикові пляшки утворюють «повітряну подушку», займаючи значний об’єм в сміттєвозах – таким чином на полігон у Брище фактично «возять повітря».

З ПЕТ-пляшок, які приймає підприємство, згодом, після переробки, виготовляють синтетичні нитки, светри, килими тощо, з плівки – бруківку, полімерну черепицю.

Ігор Ціж відзначив, що важливо забезпечити місто контейнерами для роздільного збору сміття. Також навесні планують організувати роботу «екологічного патрулю», до якого входитимуть працівники муніципальної поліції та школярі, які інспектуватимуть місця відпочинку лучан та те, чи смітять містяни, відпочиваючи на природі.

Учениця 10-го класу школи №22 Олена розповіла, що збирає макулатуру, починаючи з першого класу. Їй допомагають у цьому батьки. Вона зауважила, що це потрібно робити для того, щоб вберегти дерева від вирубування, використовувати вторсировину для підручників, зошитів та інших паперових виробів. З її слів, педагоги наголошують на тому, що збір макулатури та пластикових пляшок є важливим для екологічної культури.
Своєю чергою, інша учасниця екологічної просвітницької акції, учениця 10-го класу школи №22 Дарина зауважила, що під час зустрічі школярі почули багато нового, а також отримали цікаву пам’ятку учня, що закликає зберігати планету зеленою. З пам’ятки юні лучани можуть дізнатися про те, як використовують та переробляють вторинну сировину. Цю інформацію школярка передасть рідним та близьким.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Йопрст Показати IP 16 Листопада 2016 19:11
Колись Клімчуку пропонували Бельгійці побудувати завод-то голова брища сказав що у нього нема вільної землі -хотів на лапу -тепер в смардотті -живіть як ви валянкі!!!
Йопрст Показати IP 16 Листопада 2016 19:20
Колись Клімчуку пропонували Бельгійці побудувати завод-то голова брища сказав що у нього нема вільної землі -хотів на лапу -тепер в смардотті -живіть як ви валянкі!!!
реаліст Показати IP 16 Листопада 2016 20:43
А об'єктивно хтось може прокоментувати ситуацію з будівництвом сміттєзпалювальної печі у Брищі?
234 Показати IP 17 Листопада 2016 09:49
Розмови розмови розмови... Завалять полігон у Брищі і новий десь відкриють. Привіт Горохову. До речі усі звалища на україні офіційні і неофіційні займають площу приблизно рівну території Данії
Йопрст Показати IP 17 Листопада 2016 21:17
Кіровнікі Волині замість заводу -посадили кущі та деревця щоб затримувало сміття при вітрові - нано технології-майбутнє за.нами тобто у Ж:ОПІ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus