USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Визначили топ-5 найвідповідальніших луцьких депутатів

7 Грудня 2016 11:09
Хто із депутатів краще та ефективніше відпрацює каденцію, мабуть, судити будуть виборці. Адже основна робота обранця громади має відбуватися на окрузі: в живому спілкуванні з тими, чиї інтереси потім повинні озвучуватися у сесійній залі.

Проте не варто відкидати і менш важливий обов’язок депутата: сумлінно відвідувати засідання ради і приймати рішення – стратегічні, тактичні, поточні.

Розглянувши деякі показники роботи Луцької міської ради, видання «Волинь24» визначило п’ятірку найбільш відповідальних депутатів.

Оцінювали роботу за трьома критеріями.

1. Відвідуваність. Зважали не просто на реєстрацію депутата під час сесійного засідання, а спробували «вичислити», чи працював обранець протягом усього засідання. Депутату, який був присутній і під час відкриття сесії, і під час її закриття – начисляли 10 балів за кожну сесію. Якщо ж був лише на початку, а під кінець сесії електронна система реєструвала статус «відсутній» – до загальної суми за таку сесію депутат отримував лише 5 балів. Тобто загалом за усі 15 сесій цієї каденції депутат по максимуму міг отримати 150 балів.

2. Голосування за важливі рішення. Визначили три десятки рішень, важливих для життєдіяльності міста та інтересів громадян (список – наприкінці публікації)*. Затим – проаналізували, чи підтримував кожен із депутатів те чи інше рішення. Адже при фізичній присутності обранця в сесійній залі, нерідко бувають зловживання кнопкою «УТРИМАВСЯ». Або – пріоритет політичних інтересів… Тож, за «ТАК», сказане одному із важливих для Луцька рішень, обранець отримував по 5 балів. За підтримку всіх 30 питань – можна було «назбирати» 150 балів.

3. Депутатські запити і звернення. Спершу склали рейтинг активності депутатів на предмет озвучених звернень і запитів. Найактивніший обранець отримав 150 балів, решту – пропорційно до проробленої у цьому напрямку роботи.


Підсумувавши три отримані цифри, визначили, хто із луцьких депутатів найвідповідальніше ставився до роботи.

(5) Борис СМАЛЬ: 336 балів



До Луцької міської ради Борис Смаль потрапив в команді «УКРОПу». 45-річний директор приватного підприємства балотувався в окрузі №1, що було непростим завданням навіть під прапорами перспективної та забезпеченої ресурсами партії. Як відомо, цей округ – в районі ДПЗ-Вересневе і ще з попередньої каденції відомий прихильністю до провладних депутатів. Тут вже двічі обиралася Наталія Бунда, у сусідніх округах – Євгеній Ткачук та Микола Яручик.

Тим не менше Борис Смаль завоював більшу прихильність виборців, аніж Наталія Бунда, отримавши 542 проти 300 голосів. До слова, такий результат серед луцьких «укропівців», яким вдалося потрапити в раду – третій з кінця. Але вже за рік роботи Борисові Смалю впевнено можна приписувати звання одного із лідерів – не лише в його фракції, а й у міськраді загалом.

За рік роботи депутат не пропустив жодної сесії, і кожну з них просидів «від дзвінка і до дзвінка» (до речі, єдиний на усю раду).

Із визначених 30 важливих питань не підтримав лише чотири: утримався при затвердженні заступників мера та від підтримки рішення «Про встановлення мораторію (заборони) на введення з 01 липня 2016 року в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в місті Луцьку»; також виходив із зали, коли голосували про співробітництво між Луцьком та Прилуцьким; а ще – не голосував за рішення «Про розробку комплексної схеми організації дорожнього руху в місті Луцьку».

Лише на одному сесійному засіданні Смаль не озвучував запитів та звернень, під час решти – по одному-два. Загалом за весь час робити таких назбиралося 16.

(4) Микола РОМАНЮК: 336,5 балів



Якщо минуле скликання міськради «привело» у волинську політику однофамільця луцького мера Романа Романюка, то нинішнє пішло ще далі. У сесійній залі з’явився повний тезка міського голови – ще один Микола Романюк.

Обирали депутата у тому ж мікрорайоні ДПЗ – в окрузі №2. Отримавши 284 голоси підтримки, Микола Романюк став одним із п’яти обранців луцької громади від «Свободи».

Сьогодні він є активним представником і своєї політичної сили, і своїх виборців. Микола Романюк поки не пропустив жодної сесії, щоправда, чотири із них до кінця не досидів.

Підтримки у вигляді натиснутої кнопки «ТАК» від Миколи Романюка не отримало лише два проекти рішення із обраних нами 30: депутат не голосував за рішення «Про порядок та повноту оприбуткування комунальними закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання матеріальних цінностей, робіт та послуг, отриманих від благодійників», а також був відсутній, коли голосували за рішення «Про надання згоди на прийняття у міську комунальну власність шести гуртожитків в місті Луцьку».

Запити та звернення депутат озвучував не кожної сесії, проте загалом напрацював 19 таких документів.

(3) Ігор ПОЛІЩУК: 339,5 балів



Ігоря Поліщука можна назвати першим «укропівцем» в Луцькраді. Він став першою людиною з команди Ігоря Палиці, хто отримав депутатський мандат – іще до офіційного створення «УКРОПу».

Під час минулої каденції молодий юрисконсульт благодійного фонду «Новий Луцьк» (зараз – «Тільки разом») переміг на довиборах у рідному окрузі №10, що в районі вокзалу.

На перших сесіях єдиному депутатові «від Палиці» у Луцькій раді, м’яко кажучи, були не дуже раді: йому навіть не давали дочитати до кінця запит, не те, що підтримати… Проте від скромної «білої ворони» формату минулої каденції насправді було не так далеко до каденції нинішньої, де Ігор Поліщук став керівником найбільшої фракції та одним із найактивніших депутатів.

До речі, Ігор Поліщук отримав найбільше голосів з усіх луцьких обранців: за нього проголосувало 811 лучан.

Депутат так само не пропустив жодної сесії, але результати голосувань підказують, що не завжди досиджував до кінця.

Ігор Поліщук не підтримав п’ять із вибраних нами 30 рішень. Натисненням кнопки «УТРИМАВСЯ» висловив незгоду списку заступників луцького мера та мораторію на введення в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в місті Луцьку; також був відсутній під час голосування за рішення «Про проведення земельних торгів (аукціону) з продажу земельних ділянок комунальної власності територіальної громади міста Луцька» та «Про розмір батьківської плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»; а ще голосував «ПРОТИ» ідеї комплексної схеми організації дорожнього руху в місті Луцьку.

Суттєву роль в отриманні балів відіграла активність депутата в частині озвучення звернень і запитів. Таку процедуру Поліщук виконує щосесії, маючи в запасі по 2-3-4 справи. Загалом за рік напрацював 27.

(2) Микола ДЕНДІБЕРІН: 348 балів



Ще один депутат-«укропівець», якого статистика привела в список найвідповідальніших. І, мабуть, один із небагатьох обранців від цієї політичної сили, хто опинився в раді не за рахунок бренду партії, а через власні заслуги.

У рідному районі поблизу Київського майдану Дендіберіна мало хто не знає. Депутат не цурається навіть підмітати в дворі, а за споруджений футбольний майданчик «дяді Колі» дякують і найменші малюки, і їхні батьки. До речі, якщо Ігор Поліщук під час цих виборів отримав найкращий результат серед усіх луцьких депутатів, то лідером попередніх перегонів був саме Дендіберін. У 2010 році він отримав найбільше голосів серед усіх кандидатів-«мажоритарників».

Завжди яскравий зовні та у своїх виступах, Микола Дендіберін є швидше «вузько спеціалізованим» депутатом, адже говорить у раді здебільшого про спорт і здоровий спосіб життя. Але робить це настільки активно, що «назбирав» балів на друге місце в списку найвідповідальніших обранців.

Із 15 сесій депутат пропустив одну і три не досидів до кінця.

Із обраних нами 30 питань, Дендіберін не підтримав п’ять. Традиційно для «УКРОПу», не голосував за заступників луцького мера, за встановлення мораторію на введення в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в місті Луцьку та за розробку комплексної схеми організації дорожнього руху в місті Луцьку (очевидно, ці рішення фракція також вважала політичними). Також був відсутнім, коли голосували за надання дозволу на отримання овердрафтового кредиту Луцькому підприємству електротранспорту і за прийняття у міську комунальну власність шести гуртожитків.

Друге місце за кількістю озвучених запитів і звернень привело депутата на друге місце загального рейтингу. Не кожної сесії, проте депутат вміє «тішити» своїх колег кількісними показниками роботи: бувало, що обранцям доводилося слухати по сім запитів від Дендіберіна під час одного засідання.

(1) Микола ЯРУЧИК: 355 балів



Не роботою в залі, а роботою «в полі». Мабуть, саме так можна сформулювати секрет успіху депутата Миколи Яручика, якого наші підрахунки називають найвідповідальнішим обранцем луцької громади.

Якщо максимальний бал за відвідуваність сесій – 150, то у Миколи Яручика він – лише 90. Із 15 сесій депутат пропустив чотири і стільки ж – не добув до кінця.

У порівнянні з іншими лідерами рейтингу Миколу Яручика не можна «похвалити» і за сумлінну підтримку важливих рішень. Із 30 вибраних нами проектів рішень він не підтримав три і ще під час голосування за три – був відсутнім.

Тим не менше, депутат активно працює в окрузі і регулярно проводить зустрічі з виборцями, що для виборчого міжсезоння є явищем нетиповим. «Виборчу кампанію починаю сьогодні», – заявив Яручик під час першої сесії і, схоже, не обманув. Інакше де, як не у прямому спілкуванні з мешканцями, він міг назбирати проблематику для 43 звернень і запитань?

Саме цей показник додав до цифри успішного бізнесмена і мецената, а відтепер можна стверджувати, що і успішного депутата Миколи Яручика найбільше балів та зробив лідером рейтингу найвідповідальніших луцьких депутатів.

Людмила ЯВОРСЬКА

* * *

До списку 30 найважливіших проектів рішень, що розглядалися протягом 7-го скликання Луцької міської ради, обраніи наступні:

1. Про утворення постійних комісій Луцької міської ради

2. Про затвердження заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради

3. Про утворення виконавчого комітету Луцької міської ради

4. Про створення тимчасової контрольної комісії міської ради з вивчення проблем діяльності КП «Луцьке підприємство електротранспорту»

5. Про створення тимчасової контрольної комісії міської ради з вивчення проблем діяльності ДКП «Луцьктепло»

6. Про проведення перерахунків для мешканців міста з оплати за централізоване теплопостачання

7. Про бюджет міста Луцька на 2016 рік

8. Про встановлення нових ставок акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів

9. Про затвердження Положення про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в новій редакції

10. Про встановлення транспортного податку у м. Луцьку

11. Про погодження переліку об’єктів капітального ремонту вулиць та прибудинкових територій міста Луцька на 2016-2017 роки

12. Про проведення земельних торгів (аукціону) з продажу земельних ділянок комунальної власності територіальної громади міста Луцька

13. Про розмір батьківської плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

14. Про звернення Луцької міської ради щодо виділення коштів для будівництва загальноосвітньої школи №27 у м. Луцьку

15. Про звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Ради Національної безпеки та оборони України щодо засудження дій НАК «Нафтогаз України» та негайного відновлення газопостачання ДКП «Луцьктепло»

16. Про створення тимчасової контрольної комісії міської ради з питань врегулювання ситуації між підприємцями ринку «Завокзальний» та Волинською обласною спілкою споживчих товариств

17. Про порядок та повноту оприбуткування комунальними закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання матеріальних цінностей, робіт та послуг, отриманих від благодійників

18. Про затвердження Комплексної програми підтримки військово-службовців, призваних на військову службу по мобілізації, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) військовослужбовців-мешканців м. Луцька

19. Про залучення кредиту НЕФКО для фінансування інвестиційного проекту

20. Про звернення до Верховної Ради України щодо затвердження проекту землеустрою про встановлення меж міста Луцька

21. Про надання дозволу на отримання овердрафтового кредиту Луцькому підприємству електротранспорту

22. Про встановлення мораторію (заборони) на введення з 01 липня 2016 року в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в місті Луцьку

23. Про надання згоди на прийняття у міську комунальну власність шести гуртожитків в місті Луцьку

24. Про затвердження проектів договорів про співробітництво між Луцькою міською радою та Прилуцькою сільською радою Ківерцівського району

25. Про заборону приймання та захоронення твердих побутових відходів, що завозяться з інших областей

26. Про Програму забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни, які були призвані на військову службу по мобілізації для участі в проведенні антитерористичної операції, а також членів сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти

27. Про затвердження Комплексної програми підтримки мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців Збройних сил України, які брали участь в антитерористичній операції на Сході України, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) військовослужбовців

28. Про надання комунальному підприємству «Луцькводоканал» дозволу на відкриття кредитної лінії

29. Про розробку комплексної схеми організації дорожнього руху в місті Луцьку

30. Про затвердження Концепції розвитку Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
51 омбр Показати IP 8 Грудня 2016 09:47
Ну а чого нема Кравченка в нього і ато і борода і джип і окуляри і зарплата йде а протитанковому дивізіоні і атошні пільги і т.д.................

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus