USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Спецслужби Польщі мають таємну заяву щодо катастрофи літака під Смоленськом

19 Квітня 2017 11:20
Служба військової контррозвідки Польщі скерувала до прокуратури нові заяви у справі авіарейсу до Смоленська, що зазнав катастрофи 10 квітня 2010 року.

Про це заявив голова Служби військової контррозвідки Польщі Пйотр Бончек, повідомляє «Польське радіо».

Голова Служби військової контррозвідки зазначив, що він не може надати більш детальної інформації на цю тему. «Заява є надсекретною і стосується організації візиту до Смоленська. Вона містить також інформацію про контакти і співпрацю Служби військової контррозвідки з Федеральною службою безпеки. Завтра має відбутися слухання екс-прем’єра Польщі Дональда Туска у цій справі», - нагадав співрозмовник Польського радіо.

Пойтр Бончек наголосив, що найважливішими є питання про діяльність служб перед візитом, його безпеку, вжиті заходи, а також дії служби після 10 квітня 2010 року до осені 2015 року. «Можна з упевненістю ствердити, що період після 10 квітня був поворотним моментом у діяльності Служби військової контррозвідки. Якщо раніше контакти з ФСБ були службовими і дипломатичними, то після 10 квітня вони перетворилися у співпрацю, що нагадує союз», - додав він.

«Маємо службу (ФСБ – ред.), до якої входять колишні співробітники НКВС, КДБ і які мають підтримку всієї адміністрації Росії, а з іншого боку - Службу військової контррозвідки, яка намагається розширити співпрацю з ФСБ будь-якою ціною», - сказав він.

Пйотр Бончек визнав, що багато експертиз, проведені впродовж попередніх років, показали, що під час організації польоту до Смоленська відбулися порушення не тільки з боку Бюро урядової охорони та Міністерства закордонних справ, але також Служби військової контррозвідки Польщі.

Як повідомлялося, Генпрокуратура Польщі висунула звинувачення російським диспетчерам. У відомстві стверджують, що вони умисно спровокували авіакатастрофу під Смоленськом. Також у цьому звинувачують «третю особу», яка перебувала у вежі управління польотами. Росія звинувачення на адресу контролерів відкидає.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року неподалік від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак з президентом Польщі Лехом Качинським та високопоставленими польськими чиновниками. Загинули всі 96 людей, що були на борту.

У 2011 році Міждержавний авіаційний комітет оприлюднив остаточний звіт про результати технічного розслідування, згідно з яким безпосередньою причиною катастрофи визнано рішення екіпажу не йти на запасний аеродром.

У лютому 2016 року Варшава відновила розслідування Смоленської катастрофи. У вересні цього року у Польщі відновили справу проти військових прокурорів, які розслідували Смоленську катастрофу.

Окрім того, як заявив міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, російські авіадиспетчери свідомо наблизили літак президента Польщі Леха Качинського до катастрофи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus