USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Спецслужби РФ намагаються створити «Підкарпатську республіку»

10 Квітня 2017 18:31
Розкрутка "проекту" "Підкарпатська республіка" ввійшла в активну фазу у 2008 році, а після 2014-го спроби побудувати ще один осередок сепаратизму вийшли на новий виток, інформує канал 24.

Служба безпеки України звинувачує Росію у впровадженні на території нашої держави ще одного "федералістичного" проекту – так званої "Підкарпатської республіки", яка, за задумом її кураторів, охопить частину Закарпаття. Ініціатива створення подібної "республіки" має походити від русинів, які буцімто страждають від утисків і навіть "етноциду" з боку української влади, пише Наталія Лебідь.

Історія "Підкарпатської республіки" є доволі довгою, проте останнім часом творці "республіки" нагадують про себе все частіше. Так, у 2016 році спілка хакерів "КіберХунта" отримала доступ до листування помічника Путіна Владислава Суркова. У його пошті був знайдений опис планів щодо захоплення українських територій на західній Україні.

Хоча достовірність такої переписки не доведена, одне те, що в ній згадується "республіка на Закарпатті", свідчить радше на користь її автентичності. Відповідно до одного з документів, у регіоні планувалося створення організації "Русинська Рудина" та поступове нарощування її чисельності. Члени "Рудини" повинні проводити дестабілізуючі акції, агітуючи за федералізацію Закарпаття, – йдеться у статті.

Найперше завдання сепаратистів, згідно з листуванням Суркова, полягало у нагнітанні негативних настроїв, розповсюдженні листівок та інших друкованих матеріалів. А відтак – у захопленні адмінбудівель та проголошенні тимчасового уряду угорсько-русинської автономії. Після цього "уряд" мав взяти під свій контроль ужгородський аеропорт, кілька авто- та залізничних перевалів. А також укріпити кордони. Згодом нова влада повинна була виступити з пропозицією визнати Мукачеве федеральним суб’єктом управління.

А вже у поточному році СБУ заявила, що розкрила агентурну мережу російських спецслужб. Останні вербували у Москві заробітчан із Закарпаття – для участі в проплачених акціях в Україні. Завербованим українцям давали вказівку проводити мітинги на підтримку автономії області та створення самопроголошеної республіки "Підкарпатська Русь".

Тема стала дражливою, й коли депутат Мукачівської міської ради Роберт Іванчо запропонував було перейменувати Закарпатську область в "регіон "Підкарпатська Русь", він тут таки отримав повістку на допит в СБУ. При цьому сам Іванчо пояснював свою ініціативу лише бажанням посприяти декомунізації в Україні, бо, мовляв, етнонім "Закарпатська область" породила радянська влада, зазначається у матеріалі.

До слова, зтаном на початок 2017 року на Закарпатті налічується понад 100 тисяч громадян, які отримали паспорт резидента Угорщини. Кожного року ті, хто має угорське громадянство, отримують у подарунок від угорської адміністрації декілька сотень євро. Одного дня ці люди без жодного пострілу і протесту можуть перенести Закарпатську область України на мапу іншої держави.

ЧИТАЙТЕ ДЕТАЛЬНІШЕ: УГОРЩИНА МАЄ НАМІР ЛЕГАЛЬНО ВІДІБРАТИ ЗАКАРПАТТЯ. ІНФОГРАФІКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
0000 Показати IP 10 Квітня 2017 21:10
А наші українські %уки-депутати тільки й думають за що ще з простих(бідних) людей гроші здерти!!!
ху Показати IP 10 Квітня 2017 22:11
А еще пан, москали вам в штаны нас.али....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus