USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Спецслужби США і Німеччини понад 50 років стежили за секретним листуванням сотні країн

12 Лютого 2020 15:16
Центральне розвідувальне управління США і Федеральна розвідувальна служба Німеччини в рамках операції Рубікон більше 50 років стежили за секретним військовим і дипломатичним листуванням понад 100 держав.

Про це йдеться в спільному розслідуванні німецької суспільно-правової компанії ZDF, американської газети Washington Post і швейцарського телебачення SRF, пише НВ.

Стеження здійснювалося через швейцарську компанію з кодування повідомлень Crypto AG, яка з 1940-х років поставляла по всьому світу шифрувальні пристрої для захисту при передачі секретних даних і повідомлень.

З 1958 року ЦРУ, а потім і БНД контролювали діяльність Crypto AG через підставну компанію Minerva в Ліхтенштейні, а потім повністю викупили її.

Послугами Crypto AG користувалися понад 120 держав, зокрема європейські країни, Ватикан, Єгипет, Іран, Саудівська Аравія, Лівія, країни Латинської Америки.

Документи свідчать про те, що спецслужби США та Німеччини під час операції Рубікон знали про підготовку повалення президента Чилі Сальвадора Альєнде, грубі порушення прав людини військовою хунтою в Аргентині. Крім того, декодовані телеграми аргентинського військово-морського флоту, що передавались британцям німцями та американцями, внесли вирішальний внесок у перемогу Великої Британії у війні 1982 роки за Фолклендські острови.

У розслідуванні наводяться витяги зі звіту ЦРУ, в яких йдеться про те, що в кінцевому підсумку іноземні уряди платили за шифрувальні пристрої хороші гроші США і Німеччині і навіть не підозрювали, що їх зашифровані повідомлення читалися щонайменше двома, а, можливо, і п’ятьма і шістьма іноземними державами.

Зазначається, що СРСР і Китай ніколи не були клієнтами Crypto AG, але обладнання компанії було у багатьох їхніх партнерів.

У розслідуванні йдеться, що «вищі посадові особи Швейцарії в цілому були інформовані про роль Німеччини і США в зв’язку з компанією Crypto AG, роблячи все, щоб прикрити ці відносини».

У 1990-х німецькі спецслужби, побоюючись викриття, продали свою частку США, а ЦРУ позбулася активу тільки в 2018 році на тлі розвитку технологій шифрування в інтернеті.

У 2018 році Crypto AG була розділена на дві частини, одна з яких стала обслуговувати виключно швейцарських клієнтів. Друга компанія має назву Crypto International, належить шведському інвестору і орієнтована на іноземних клієнтів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus