USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Спецслужби Туреччини викрали понад 30 осіб у різних країнах, зокрема й в Україні, – ЗМІ

16 Вересня 2019 12:46
З 2016 року турецькі спецслужби викрали з інших країн щонайменше 31 особу, усі ці люди були згодом притягнуті в Туреччині до кримінальної відповідальності.

Як передає ТСН, про це повідомила німецька газета Die Welt з посиланням на п’ять доповідей низки правозахисних організацій, які були представлені ООН в рамках Універсального періодичного огляду – програми з контролю над дотриманням прав людини.

Зокрема, про викрадення повідомляє швейцарський Фонд виховання, навчання та інтеграції. Ця організація має зв’язки з проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту у 2016 році.

За даними фонду, турецькі спецслужби викрадали людей в таких країнах, як Україна, Малайзія, Пакистан, Казахстан, Косово, Молдова, Азербайджан, Габон і М’янма. Правозахисники також повідомляють про спроби викрадень, які завершилися невдало.

Так, у 2016 році в Цюриху трьом турецьким агентам не вдалося насильно відвезти в Анкару бізнесмена, що має турецько-швейцарське коріння. А у 2018 році аналогічній операції в Монголії запобігла місцева поліція.

У Туреччині все частіше порушуються права людини

Раніше турецькі ЗМІ наводили слова глави МВС країни Сулеймана Сойлу про те, що таким чином до Туреччини були привезені 100 людей з 20 країн.

Своєю чергою, німецьке Федеральне відомство з охорони конституції попереджало у звіті за 2018 рік про «регулярні викрадення в різних країнах ймовірних прихильників Гюлена з метою доставки в Туреччину». Відомство навело як приклад спільну операцію спецслужб Туреччини та Косова, під час якої в березні 2018 року через Косово були насильно вивезені до Туреччини шість осіб, підозрюваних у зв’язках з рухом Гюлена.

У рамках програми ООН з контролю над дотриманням прав людини наступна перевірка доповідей правозахисників повинна буде початися в січні 2020 року. За інформацією газети, цього разу з Туреччини надійшло набагато більше повідомлень про порушення в цій сфері, ніж перед останньою перевіркою п’ять років тому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus