USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Спочатку європейську якість і тривалість життя, а потім – пенсійний вік: «ЗА Майбутнє» проти підвищення віку виходу на пенсію

3 Квітня 2021 16:30
Партія «ЗА Майбутнє» вважає неприпустимими дискусії щодо подальшого підвищення пенсійного віку в Україні. Більш того, здійснене 2017 року «осучаснення» пенсій потрібно переглянути.

Про це йдеться у телеграм-каналі народного депутата, лідера партії «ЗА Майбутнє» Ігоря Палиці.

«Північна Корея. Україна. Венесуела. Що спільного між цими трьома державами, розкиданими по світовій кулі?

Середня тривалість життя.

За даними Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй за показником середньої очікуваної тривалості життя Північна Корея посідає 113 місце в світі, Венесуела – 115. Україна – між ними. В середньому громадянин України має розраховувати прожити приблизно 72 роки.

Є й інші дослідження. Результати яких ще більш ганебні для України. Вчені низки західних наукових центрів спільно дослідили тривалість здорового життя в різних країнах світу. Тобто середній вік, до якого людина відчуває себе здоровою і є здоровою. Україна в цьому списку – одна з останніх. Тривалість здорового життя в нашій державі у 2019 році становила 61,7 року.

Наведені цифри, переконаний, не є новиною для української влади. Тим не менше, й попередня влада, і чинна, послідовно та системно реалізують плани з підвищення пенсійного віку в Україні. Посилаючись на те, що в Європі, куди ми прагнемо, люди йдуть на відпочинок у більш старшому віці.

Справді, в сусідній Польщі чоловіки йдуть на пенсію в 65, жінки – в 60. У Німеччині пенсійний вік поступово збільшується: в 2031 році громадяни країни матимуть право на відпочинок з 67 років. Утім, тривалість життя у тій же Польщі – 78,7 років, у Німеччині – 81,3. І значно вища в порівнянні з Україною тривалість здорового життя.

Орієнтуватися на Європу ми повинні в першу чергу в інших питаннях:

– створенні ефективної медичної системи;

– підвищенні соціальних стандартів та рівня життя;

– покращанні екологічної ситуації;

– посиленні безпеки громадян.

Читати ще: Партія «ЗА Майбутнє» пропонує вдвічі підвищити мінімальну пенсію

Лише досягнувши європейських стандартів за цими показниками, забезпечивши європейську тривалість та якість життя, ми матимемо право говорити про підвищення пенсійного віку.

Тому я переконаний: здійснене 2017 року «осучаснення» пенсій потрібно переглянути. Залишаючи базові підходи в цілому, доцільно скасувати обов’язкове підвищення пенсійного віку.

Водночас ми повинні залишити можливість людям, які відчувають у собі сили працювати, чий досвід затребуваний, трудитися за достойну винагороду й по досягненні пенсійного віку.

Але такий труд має бути добровільним. А додатковий страховий стаж від добровільного перевищення віку виходу на пенсію обов’язково повинен індексуватися», – йдеться у дописі.

Як повідомлялося, 1 березня в Україні на 11% автоматично проіндексували пенсії. Середній розмір доплати становить 308 грн, а мінімальний – 100 грн. Проте у Волинській та Рівненській областях пенсійні виплати серед найнижчих в Україні – 2, 968 тис. та 2,944 тис. грн відповідно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus