USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Справа на 185 млн: Труханову вручили обвинувачення

3 Жовтня 2018 18:25
Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) вручили обвинувальний акт, складений детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), фігурантам справи про заволодіння коштами бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК «Краян», серед яких і міському голові Одеси Геннадію Труханову.

Про це інформує Цензор.НЕТ.

«28 вересня–3 жовтня 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили обвинувальний акт, складений детективами Національного антикорупційного бюро України, восьми підозрюваним у заволодінні коштами місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ "ХК «Краян», - відзначили в бюро.

Йдеться про чинного міського голову Одеси і його заступника; очільника постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради; директора департаменту комунальної власності Одеської міськради і його заступника; директора приватної компанії-продавця будівлі; представника компанії-продавця будівлі й оцінювача.

У НАБУ вказали, що дії всіх цих осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб»). Крім того, директор приватної компанії-продавця будівлі обвинувачується також у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.205 та ч.2 ст.15, ч.3 ст.209 КК України (йдеться про фіктивне підприємництво та замах на легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом).

Слідство встановило, що Одеський міський голова у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 185 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти ймовірно планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області

Отримані від мерії 185 млн грн фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності. Однак детективи НАБУ і прокурори САП запобігли цій спробі і добилися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі.

14 лютого 2018 року Труханов і його заступник Павло Вугельман були затримані в Міжнародному аеропорту «Бориспіль» за підозрою в заволодінні коштами місцевого бюджету шляхом зловживання службовим становищем з придбання та передачі в комунальну власність приміщень колишнього заводу «Краян».

За результатами розслідування були повідомлені про підозру кілька посадових осіб Одеської міськради, керівники і засновники деяких підприємств.

16 лютого Солом'янський районний суд Києва не задовольнив клопотання антикорупційних органів про арешт Труханова з альтернативою в 50 млн грн і відпустив його на поруки народного депутата Дмитра Голубова (фракція БПП).

У березні Солом'янський районний суд Києва відновив арешт 185 млн грн, які були сплачені з міського бюджету Одеси за будівлю ВАТ ХК «Краян», і прийняв рішення про їх передачу в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

31 травня детективи НАБУ відкрили восьми підозрюваним у справі і їх захисникам матеріали досудового розслідування для ознайомлення. У липні детективи НАБУ завершили досудове розслідування у цій справі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus