USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Спрямований на людину, а не на авто: яким буде оновлений проспект Волі в Луцьку. Фото

2 Вересня 2021 16:23
До кінця наступного року в Луцьку хочуть повністю завершити реконструкцію головної вулиці міста – проспекту Волі. У підсумку лучани отримають оновлену магістраль із розділеними потоками транспорту, зручними зупинками, острівцями безпеки, безперервними велодоріжками, багаторічними зеленими насадженнями та новими вуличними меблями.

Обговорення проєкту реконструкції проспекту Волі відбулося 2 вересня у приміщенні Центру надання адміністративних послуг.

Інженерка-проєктувальниця Майстерні архітектури та дизайну MOST Ольга Шевчук зазначила, що проспект Волі – це важлива міська магістраль, яка має багато функцій, зокрема, не лише транзитну чи доставки товарів до комерційних об’єктів. Там спостерігається й інтенсивний піший рух, тому основне завдання капітального ремонту вулиці – знайти баланс між потребами всіх людей і створити найкращі умови для них.

Вона нагадала, що перед проєктуванням розробники провели аналіз та порівняли різні варіанти реконструкції проспекту Волі.
Читати ще: Не транзитний – пішохідний: як виглядатиме проспект Волі в Луцьку через кілька років. Фото

Так, від варіанту розширення проспекту до чотирьох смуг руху відмовилися, адже це погіршило би перехід вулиці пішоходами, зробило пересування пішки чи велосипедом незручним, призвело би до зменшення кількості місць для паркування, а також кількості зелених насаджень. Водночас розширення було б неефективним на ділянках між перехрестями, наприклад, на перехресті з вулицею Шопена.

Окрім того, варіант реконструкції з розширенням проспекту до чотирьох смуг руху був би значно дорожчим.
ЩО ЗРОБЛЯТЬ

«Наш варіант із перепланування включатиме перерозподіл проїзної частини і влаштування лівоповоротних смуг для забезпечення можливості автомобілям повернути, не затримуючи основний транзит; влаштування кишень для поздовжнього паркування автомобілів, які частково вже влаштовані, зокрема біля гімназії №4. Після реконструкції ми отримаємо правильно організованих 200 паркомісць у чітко встановлених місцях з урахуванням потреб людей з інвалідністю», – сказала Ольга Шевчук.

Під час робіт буде забезпечено односторонній рух на бічних вуличках (Чехова, Сенатора, Вавилова), облаштовано зручні зупинки громадського транспорту, влаштовано безпечні пішохідні переходи з острівцями безпеки, забезпечено видимість у зоні пішохідних переходів завдяки антикишеням, влаштовано пониження, тактильні елементи та обмежувальні стовпці, організовано зручну велоінфраструктуру, зроблено зонування хідника на прифасадну, транзитну зони, смугу безпеки, велосипедну доріжку та технічний тротуар, виділено невеликі площі та обладнано їх вуличними меблями, замінено озеленення та уніфіковано лавки, смітники, велосипедні парковки, елементи освітлення, вуличні меблі тощо.
Ольга Шевчук наголосила, що в рамках реконструкції відбудеться повноцінне оновлення зелених насаджень, будуть висаджені нові крупномірні дерева, покращено умови для наявних дерев, наприклад, завдяки збільшенню пристовбурних ланок.

«Якщо говорити про зміни до проєкту, то були враховані зауваження щодо паркування, передбачені заїзди та заміна основи на всій протяжності проспекту Волі», – інформувала інженерка.

Підсумовуючи, Ольга Шевчук наголосила, що проєкт реконструкції проспекту Волі – це дуже важливий проєкт.
ЩО ВЖЕ ЗРОБЛЕНО

Як повідомив головний підрядник, уже фактично завершено прокладання усіх мереж (зливова каналізація, загальна каналізація, водогін, теплотраси, оптоволокно, кабелі живлення тощо) та укладено нижній шар асфальту.

Зараз триває робота з облаштування паркомісць, велосипедних доріжок і тротуарів.

У цілому цього року заплановано закінчити 80% усіх робіт.
Читати ще: Коли на проспекті Волі в Луцьку дозволять рух транспорту

Директор департаменту житлово-комунального господарства Микола Осіюк додав, що цього року в рамках реконструкції заплановано зробити основу покриття та покласти чорновий шар.

КОЛИ ВСЕ БУДЕ ЗРОБЛЕНО

Наступного року буде улаштовано верхній шар асфальту, висаджено зелені насадження, облаштовано нове освітлення, встановлено вуличні меблі, смітники.

За прогнозами Миколи Осіюка, всі ремонтні роботи хочуть завершити до вересня-жовтня 2022 року.
Секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко наголосив, що все буде залежати насамперед від погодних умов.

За його словами, оновлений проспект Волі буде більше спрямований саме на людину, а не транспортні засоби. Зокрема, буде багато локацій, де зможуть відпочивати і прогулюватися мешканці та гості міста.

Провідний архітектор Майстерні архітектури та дизайну MOST Дмитро Котляров звернув увагу, що наразі потрібно піднімати питання формування загального композиційного бачення проспекту Волі, аби уніфіковувати вивіски, входи, паркувальні місця біля комерційних об’єктів на вулиці.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
777 Показати IP 2 Вересня 2021 16:37
Сколько бездельников то.....Дать каждому по лопате. глядишь и закончили бы ремонт быстрее...
Лучанин до 777 Показати IP 2 Вересня 2021 17:49
Яке дивне мислення. Щоб дійти до тих лопат, потрібно ще проробити гори розумової роботи. Завдяки такому мисленню з"являються майстри типу "яжмужик", які роблять "супер" ремонти...
Є питання ! Показати IP 2 Вересня 2021 17:21
А яка офіційна позиція волинської організації спілки архітекторів ? Чому мовчимо ?
777 до 777 Показати IP 2 Вересня 2021 17:38
Дивний ти якийсь, наче все життя прапорщиком в СА прослужив.
Лучани Показати IP 2 Вересня 2021 17:50
То ви хочете сказати, що реконструкція проспекту, яку зробив Кривицький, не була спрямована на людину ? Тоді якраз і було зроблено дійсно реконструкцію згідно з генеральним планом і до сьогодні то є приклад, як необхідно було продовжити роботу ! Виходить, що в генплані - один об'єкт, а в результаті отримаємо два різних і неподібних один на одного ! Тоді перейменуйте ту частину проспекту від вул. Шопена і до Київського майдану, оскільки він докорінно відрізняється від уже існуючого ! Бо то всеодно, шо піджак ніби один, але з різного кольору рукавами !
Лучанин Показати IP 2 Вересня 2021 18:18
Те що я бачу на сьогодняшній день не спрямовано ні на людей ні на авто - незручно буде всім. В картинках я не можу впізнати не тільки існуючої вулиці, але й тої що може бути в далекому майбутньому. Невже не можна було ці картинки хоч трохи приблизити до реальності? Можливо ви гарно розмалюєте асфальт та плитку, але позитиву від цього окрім вас не буде нікому. Конкретику я писав раніше. Будемо чекати реальної реконструкції в майбутньому, шкода викинутих грошей.
Реальність до Лучанин Показати IP 2 Вересня 2021 19:52
На фото де проглядають цифри 4 06 схоже на перехрестя біля книжного магазину Знання (вул. Чехова). А так "картинки" ніякі, вирвані, ніякої інформації не несуть, тільки для галочки в замітку щоб щось було. Навіть на столі (див. фото з написом Що зроблять) де викладено кресленики цілої вулиці полотно дороги не сходиться, "гори розумової роботи" не спостерігаються, на презентації показати неохайну проєктну документацію. Від критики довго стримувався але схоже буде ляпанина як в парку. "чекати реальної реконструкції в майбутньому" не надійтесь, нові "Метельницькі" не прогнозуються! Згіден з Вами - Гроші на Вітер!
Дідо Показати IP 2 Вересня 2021 18:28
Дідо дума що файно дерева викопувать а замість них ті самії дерева саджать.. Файно фіті можна наколотити..
Анонім Показати IP 2 Вересня 2021 18:33
А тротуар , що на мосту по Ковельській уже потріскався. Гайда подивитися
Він до Анонім Показати IP 2 Вересня 2021 23:17
Проспект? Напевно він починається від 4 гімназії?
Карась до Анонім Показати IP 3 Вересня 2021 13:30
Вони його потрісканим в експлуатацію сдали. Потім підбетоновували бордюри та кришки люків.
думка Показати IP 2 Вересня 2021 21:19
Зрозуміло ж було, що відмивання грошей!
Віталій Показати IP 2 Вересня 2021 21:25
А водії то нелюди,пішоходи неплатять за дороги ,вибухали грошей,а вулиця як була дві машини нерозминуться так і лишилося ,авто збільшилось в тричі ,рух просто неможливий,неговорячи про екстрені служби які тепер неможуть оперативно добратись і допомогти людям.А говорите для людей зроблять.Тоє маразм!
Лучанин до Віталій Показати IP 3 Вересня 2021 10:19
Розкажіть Європі, яка зменшує ширину смуг для руху або взагалі не дозоволяє рух центральними вулицями міста. Те що людина має авто не означає, що вона перестає бути пішоходом. Також факт наявності автомобіля, аж ніяк не означає, що тим автомобілем можна і треба під"їждати під самий поріг потрібної вам установи.
123 до Лучанин Показати IP 3 Вересня 2021 17:42
1. Зменшення ширини смуги руху- це не зменшення смуг руху. Ширину зменшують щоб зменшити швидкість, а не кількість авто. 2. В європейських містах краще розвинута мережа вулиць, тому якщо вони деякі вулиці роблять пішохідними, то на інші переправляють рух. В нас альтернатива - лише Глушець(. 3. Це не історична частина міста, щоб вона була б пішохідною, а одна з головних магістралей міста, тому не путайте ці поняття.
Сем до Віталій Показати IP 3 Вересня 2021 22:43
Пішоходи платять податок так як і автомобілісти . Додаткові якісь збори ніяк не роблять з вас утримувача доріг а скоріше сприяють відмові від авто щоб не забруднювати природу .
Нм Показати IP 3 Вересня 2021 02:06
І що буде?... Суцільна стоянка з вулиці?.. Нащо робити ще одну Лесі Українки?.. Невже не можна було залишити все як є, просто зробити сучасну реконструкцію. Навіщо придумувати велосипед.
Шарій Показати IP 3 Вересня 2021 06:17
Дехто обіцяв, що першого вересня відкриється ліва смуга руху проспекту, щоб дітки могли піти до школи та коледжу. Замість того ми обговорюємо картинки. Доречі, конкурс проводили?!
Лучанка Показати IP 3 Вересня 2021 10:50
Як на мене, розставляння лавочок вздовж дороги з інтенсивним рухом, а отже з забрудненим повітрям просто шкідливо для здоров'я.
Поліщук Показати IP 3 Вересня 2021 13:36
Що таке "корсо міста", в нас Італійськи архітектори розробляють документацію?
Не пойняв Показати IP 3 Вересня 2021 15:14
там що, чотири оператора працює?
Народна прокуратура Показати IP 3 Вересня 2021 15:24
Пішохідними роблять вулиці, які сполучають якісь визначні місця або на яких розташовані історичні або туристично привабливі об'єкти. Мета - приваблення туристів чи відпочиваючих. Яку привабливість для для туристів чи містян має 90% проспекту Волі? Старі хрущовки чи будівля облдержадміністрації? Заради цього "дива" люди будуть плуганитись пішки кілька кілометрів від Театрального до Київського майдану?
Мошко з Вульки Показати IP 3 Вересня 2021 17:15
Ті заїжджі архітектори із Ровного міста зуміли переконати міську владу, шо всьо буде КРАСІВО ! І нашим - понравилось ! А народ побурчить і звикне !
Вишенька на торт Показати IP 3 Вересня 2021 20:52
Проспект далеко не все, ще в подібному стилі буде Театральний майдан. Пройтися по Лесі Українки від медучилища до майдану вже відчувається дискомфорт від Кривого вала, далі "оновлений майдан" добавить ще одну ноту. Шматок проспекту Волі до Шопена помилує око, далі напівпішохідна-напівпроїзджа частина проспекту до Київського майдану верне Вас до землі. Чудес на світі не буває, маючи гроші ще не означає що їх можна використати від розуму. В загальному все буде добре. Зрозуміти, чому обєднати Архітектурний початок з Естетичним сприйнятям, виявляється такою ПРОБЛЕМУЮ дуже важко.
Андрій Миколайович Показати IP 3 Вересня 2021 22:04
Та нехай вже роблять, аби ж би щось зробили. Але з головою дружили. Бо напхали тих стовпчиків на зупинках, і мама з коляскою вже не може вийтиз тролейбусу - треба на руках переносити коляску

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus