USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Не транзитний – пішохідний: як виглядатиме проспект Волі в Луцьку через кілька років. Фото

12 Березня 2021 13:08
У майбутньому головну магістраль міста Луцька планують розширити, гарантувавши більше простору і для пішоходів, і для велосипедистів, і для автомобілів чи громадського транспорту. Окрім того, на проспекті Волі змінять потоки руху та запровадять єдиний дизайн-код для вуличних меблів, огородження, мощення, ліхтарів і т. д.

Передпроєктні пропозиції щодо капітального ремонту проспекту Волі в Луцьку презентували 12 березня в ЦНАПі.

Як наголосив директор департаменту ЖКГ, яке виступає замовником робіт, Микола Осіюк, проспект Волі потрібно зробити однією з найкращих вулиць у місті, туристично привабливою та частково пішохідною. Проєкт розрахований не на один, а на кілька років.

Вартість реконструкції становитиме, за попередніми розрахунками, від 60 до 80 мільйонів гривень. Частину коштів, можливо, вдасться залучити завдяки європейським грантам чи державним субвенціям.

Микола Осіюк зазначив, що концепція організації дорожнього руху в Луцьку передбачає, що проспект Волі перестане бути транзитною вулицею. У майбутньому там буде їздити лише громадський транспорт і автомобілі лучан, які мешкають на проспекті Волі. Доставка ж товарів має здійснюватися лише в нічну пору доби. Транзитною, натомість, хочуть зробити вулицю Глушець.
Провідний архітектор Майстерні архітектури та дизайну MOST Дмитро Котляров розповів, що, розробляючи проєкт реконструкції проспекту Волі, передусім звертали увагу на необхідність зробити його орієнтованим на пішоходів.

«Треба йти європейським шляхом і акцент ставити на велосипедистів і пішоходів, а не на автомобілі», – сказав він.
Як наголосили проєктанти, проблематика проспекту Волі типова для аналогічних вулиць інших міст, спроєктованих у радянський період. Зараз проспект не відповідає сучасним викликам.

Основними проблемами, які намагалися вирішили архітектори під час розробки проєкту, є хаотичне паркування, що створює незручності для пішоходів і автомобілів, які рухаються транзитом, велика кількість бар’єрів для руху пішки чи на велосипеді, старі зелені насадження, що перебувають у поганому стані.
«Зважаючи на проблематику й особливості міста, ми пропонуємо переглянути проєктування вулиці. Основним принципом, яким ми керувалися, – це забезпечення гідних умов для пересування, насамперед пішки, велосипедом, упорядкування паркування і гарантування зручного руху громадським транспортом і приватними автівками», – зазначила інженерка-проєктувальниця Ольга Шевчук.
Капітальний ремонт проспекту Волі в Луцьку включатиме:

- перерозподіл проїзної частини і влаштування лівоповоротних смуг для забезпечення можливості автомобілям повернути, не затримуючи основний транзит;

- влаштування поздовжнього паркування в кишенях (облаштування близько 180 додаткових паркомісць);

- односторонній рух на бічних вуличках, зокрема на вулицях Чехова, Сенатора, Вавилова;

- стандарт зручних зупинок громадського транспорту (однотипні зупинкові павільйони, кишені, інформаційні табло тощо);

- безпечні пішохідні переходи з острівцями безпеки;

- забезпечення видимості в зоні пішохідних переходів (антикишені);

- забезпечння доступності (пониження на переходах);

- зручна велоінфраструктура (безперервна велодоріжка в зоні хідника);

- зонування хідника (різні типи мощення для прифасадної, транзитної зон, смуги безпеки, велодоріжки, технічного тротуару);

- поступова заміна озеленення з перспективи п’яти років (використання багаторічних рослин, кущових насаджень тощо);

- виділення невеликих площ, примикань скверів, обладання їх вуличними меблями;

- єдиний дизайн-код для вуличних меблів, лав, смітників, велопарковок, елементів освітлення тощо.
Дмитро Котляров звернув увагу, що, аналізуючи досвід інших міст, у тому числі європейських, попит на паркування автомобілів можливо врегулювати лише завдяки платній системі паркування, оскільки виділити тільки одне додаткове паркомісце міській владі дуже затратно.
Директорка департаменту муніципальної варти Юлія Сиротинська акцентувала, що паралельне паркування – єдиний правильний варіант для проспекту Волі. За її словами, департамент уже працює над системою платного паркування на проспекті Волі, адже кількість припаркованих автомобілів коригується тільки платою за паркування. Парковочні місця будуть означені дорожніми знаками та відповідним настилом чи бруківкою.

Юлія Сиротинська відзначила, що проєкт передбачає можливість прокладання оптоволокна для встановлення камер відеоспостереження, зокрема номерних і оглядових камер на проїзній частині та камер у пішохідній зоні, аби мінімізувати можливість псування комунального майна.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Народна прокуратура Показати IP 12 Березня 2021 13:39
"...проспект Волі перестане бути транзитною вулицею. У майбутньому там буде їздити лише громадський транспорт і автомобілі лучан, які мешкають на проспекті Волі". Звідки прибули усі ці талановиті самородки-проектанти? Тобто у такий спосіб Луцьк, маючи лише дві основні транспортні артерії - проспекти Волі і Соборності - одну перекриває. Весь рух автоматично переходить на проспект Соборності, який відразу ж зупиняється від навантаження. Ну ми ж нещодавно були свідками автокорків, коли перекрили лише Ківерцівську!
Лучани Показати IP 12 Березня 2021 13:53
Було: Ширина пр. Волі на перетині з вул. Шопена - 15,5 м, у районі Київського майдану - 10,5 м Запропонованим проектом передбачено: ширина пр. Волі на перетині з вул Шопена - 15,5 м, у районі Київського майдану 10,5 м. Запитання: В чому полягає реконструція проспекту Волі ?
олександр Показати IP 12 Березня 2021 13:56
кожен рік переробляють пр. Волі, о вже два роки меморіал не оновлювали, а ще давайте фонтан на площі переробимо і підземний перехід там же
Лучанин Показати IP 12 Березня 2021 14:11
Ото бредятина! Поприносили рекламні проспектикі. А де комунікації на планах, де нанесена житлова забудова, за який рахунок буде поширення проїзної частини? І головне скільки заплатили за ці предпроектні пропозиції Майстерні архітектури та дизайну MOST
Джек Показати IP 12 Березня 2021 14:13
А машини?Треба не красиво,а Зручно робити!!!!
Житель Показати IP 12 Березня 2021 14:15
Кривицький зробив до Шопена, всі задоволені. Продовжить до Київського майдану і не придумуйте велосипед.
Петро до Житель Показати IP 30 Травня 2021 11:45
Антон вже "зробив" міст Антона і пішоходний перехід.. В курсі що "міст Антона" мав бути закритим від негоди? (але виділені гроші закінчились "внезапно")
Читач Показати IP 12 Березня 2021 14:27
Тротуар це вже хідник. .
Джек до Читач Показати IP 12 Березня 2021 21:34
Хідник в мене в дверях дома лежить))
Лучанин Показати IP 12 Березня 2021 14:42
Подивися на малюнки і ніяк не збагну - клумби, дерева, велодоріжки, дорога, переходи... а де мають ходити ті самі пішоходи, по проїзній частині? Тротуари де (є лише на відведеннях, а на основній вулиці)?! Тоді точно виходить що пішоходний.
До Лучани Показати IP 12 Березня 2021 14:55
Як то в чому полягає реконструкція пр. Волі ? Сьогодні ми маємо поганий проспект Волі задурно, а після реконструкції будемо мати такий же самий поганий проспект, але вже за 80 млн грн ! Ростемо ж ми, гей ! Шо, не вловлюєте різниці ?
Лучанин Показати IP 12 Березня 2021 15:25
"У майбутньому головну магістраль міста Луцька планують розширити, гарантувавши більше простору і для пішоходів, і для велосипедистів, і для автомобілів чи громадського транспорту." За рахунок чого буде розширення, якщо для всіх більше простору? Дерева позрізають чи будинки позносять?
Петро до Лучанин Показати IP 30 Травня 2021 11:55
Вирізати дерева вже почали, розсаду пальм які не приймуться закуплять за нові "лями"
Тітка Показати IP 12 Березня 2021 16:44
Ви погляньте,як "працюють" в телефонах ці "фахівці". ТО,ЩО!!! РОЗУМНЕ,КОРИСНЕ І КОМФОРТНЕ ВОНИ можуть напрацювати?????
Коля Показати IP 12 Березня 2021 16:56
От нехай той хто недавно робив там ремонт, за свій рахунок і переробляє. Рукожопі технології, робочі і такі ж керівники
Луцьк Показати IP 12 Березня 2021 17:16
А за яким принципом здійснювався відбір проектної організації ? Це спеціалізована організація ? Яка назва, хто ГАП, чи є у нього відповідний сертифікат, чому не проводився тендер на проектні роботи, як звучить завдання на проектування, хто його з міських чиновників підписав ? Манера подачі матеріалу абсолютно не професійна - якась плакатна ! Таке враження, шо робота зроблена якимось дизайнером коробок для цукерок ! Такий об'єкт має обов'язково пройти через Спілку архітекторів і громадські слухання !
Анонім до Луцьк Показати IP 13 Березня 2021 12:43
конфiденцiйна iнформацiя не розголошуеться))
Дід Фелько з Кічкарі Показати IP 12 Березня 2021 17:20
Якщо стара баба нагвадзяє собі варги " Максфактором " - то від того вона красівше не стане !
Два Колі з Волі Показати IP 12 Березня 2021 17:30
Ото приїде Ольховий, за 80 млн. грн. постелить верхній шар асфальту і на тому все закінчиться !
Анонім Показати IP 12 Березня 2021 21:58
Філармонію попутно теж побудуєте?
Володимир87 Показати IP 12 Березня 2021 22:56
Доставка товару в нічний час доби - це утопія. Кожна торгова точка має свій графік, на це не підуть ні власники, ні працівники. Та й десятки постачальників також. Хоча звучить красиво.
Арсен Показати IP 12 Березня 2021 23:43
Вот які вони все ж балаболи ми розширем і пішохідну вулицю і дорогу. І яким це чином? Знесете будинки ? Ну зрозуміло пішохідну частину обріжуть все заради авто. Хтось сміється з владівостока але і Луцьк семимильними шляхами перетворюється в таке ж автомобільне пекло. Вже ходиш і біля кожного будинка одні паркінги. А там де дві смуги одна точно заставлена машинами скрізь. Вже просто неможливо . Необхідно боротись з засиллям авто. Це якісь антиєвропейський тренд
Володимиру87 Показати IP 13 Березня 2021 09:44
Можна дозволити і вдень, але за гроші, як компенсацію за незручності для перехожих та мешканців
Народна прокуратура Показати IP 13 Березня 2021 11:49
До Володимир87. Пропоную на усіх вулицях дозволити їздити тільки тим, хто там проживає! Дуже креативна ідея!
Руслана Показати IP 13 Березня 2021 11:59
Навіщо витрачати кошти, коли кожен рік ведуться ремонтні роботи, кращою вулиця не стане. Хіба що немає куди витратити кошти, то краще подбайте за робочі місця і дайте працівникам усіх галузей міста високу зарплату, а то виходить не живеш, а існуєш від зарплати до зарплати.
Анонім до Руслана Показати IP 13 Березня 2021 13:44
губа не репне?
Богдан Сташинський Показати IP 13 Березня 2021 13:08
Проспект Волі - головна вулиця міста !!! Якщо його реконструювати, то треба вкладатися по повній і робити масштабний, перспективний ремонт з основною широкою автомагістраллю і ремонтом фасадів і балконів усіх прилеглих будинків. Усе решта включаючи старі дерева - змітати з лиця землі і тоді начиняти вуличними меблями, огородженням, мощенням, ліхтарями і т. д. Зробити посадку красивих екзотичних дерев одного типу і живими огорожами. Не треба як зараз двохполосних тротуарів, а зробити один, а поруч велодоріжку. Пішохідна зона на весь проспект - це зажирно для Луцька з його хаотичною і дуже компактною забудовою у центрі і відсутністью альтернативних об'їзних автомагістралей, або акведуків, таких наприклад як у сусідньому Бресті. Враховуючи наростання політичного протистояння в державі у зв'язку з намаганням Зеленського прижати олігархів є думка що неякої реконструкції пр. Волі не відбудеться - усе піде на боротьбу за виживання.
буба до Богдан Сташинський Показати IP 13 Березня 2021 15:42
цiкавий nickname. невже нiхто не здогадався?
Дед до буба Показати IP 9 Червня 2021 15:16
Молодь историю не любит
Анонім Показати IP 4 Червня 2021 21:34
Цікаво, а де «за кілька років” на пр. Волі візьмуться такої величини дерева, як на фото? Адже ті ,що там були, нещадно понищили. Є новітні технології , що за 2-3 роки можуть виростити такі дерева чи чарівна паличка чи «кілька років» то років 10?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus