USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

США повернули Японії скарби, вивезені під час Другої світової війни

21 Березня 2024 00:15
На горищі приватного будинку в штаті Массачусетс (США) знайшли 22 предмети, що становлять культурну цінність для Японії. Їх незаконно вивезли з Окінави під час Другої світової війни. Тепер скарби повернули назад, до Японії.

Про це повідомляє Українська правда. Життя.

Повідомлення про виявлений скарб азіатського мистецтва отримав спеціальний агент ФБР Джеффрі Келлі у січні 2023 року.

Будинок, у якому знайшли цінності, раніше належав ветеранові Другої світової війни. Члени його родини виявили предмети мистецтва, коли перебирали майно померлого батька.

«Вони натрапили на дуже цінні предмети азійського мистецтва, – розповів Келлі, який є координатором з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва у ФБР Бостона. – Там було кілька сувоїв, кілька гончарних виробів, старовинна карта. Вони виглядали старими і цінними».

За словами агента, рідні ветерана з’ясували, що знайдені ними японські сувої близько 20 років тому були внесені до Національного реєстру викрадених творів мистецтва ФБР. Тож вирішили звернутися до правоохоронців.

Читати ще: У Греції знайшли залишки десяти затонулих кораблів різних періодів

Загалом працівники ФБР виявили на горищі 22 артефакти: серед них шість розписаних сувоїв 18-19 століть, намальована від руки карта Окінави 19 століття, а також предмети кераміки та гончарні вироби.
З’ясувалося, що вони були вкрадені в останні дні війни, коли під час битви за Окінаву військові захопили місцеві скарби та документи королівства Рюкю – монархічної держави, що існувала на цій території у 1429-1879 рр. На одному зі знайдених артефактів були зображені члени королівської родини Окінави.

Згодом ФБР перевезло знахідку до Національного музею азійського мистецтва Смітсонівського інституту у Вашингтоні, де на цінності вперше за багато років мали можливість поглянути експерти.

Після розслідування, проведеного ФБР та Міністерством оборони США, артефакти повернули додому – до префектури Окінава в Японії. Реституйований скарб на офіційній церемонії прийняв губернатор префектури Денні Тамакі.

«Культурна ідентичність нації дійсно підсумовується в артефактах та історії. Тому для нас, як зберігачів артефактів і культурної спадщини, дуже важливо докладати всіх можливих зусиль, щоб переконатися, що вони повертаються до цивілізацій і культур тих країн, яким належать», – зазначив агент Келлі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus